• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2016

Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2016
TYB Kitaplarının 69.su 2016 yılı Kültür ve Sanat Yıllığı, yıllık geleneğinin 29.su...

Yıllık, Ekonomi, Toplum ve Siyaset, İslam Dünyası, Türk Dünyası, Dilimiz, Şiir, Hikâye, Roman, Deneme-İnceleme-Tenkit, Müzik, Basın, Sinema, TV, Folklor, Dergiler, Çocuk Edebiyatı, Olaylar-Ödüller-Kayıplar, Nesillerin Mirası bölümlerinden müteşekkil. 

Hicabi Kırlangıç'ın yayınladığı yıllığın editörü Osman Özbahçe olmuş. 471 sayfalık yıllık, dolu dolu incelemeleri ile kültür sanat hayatının gelişmelerini takip edip, arşiv tutmak isteyenlerin elinde bulundurmaları gereken önemli bir kaynak olarak yer alıyor. 

Prof. Dr. Murat Yülek, Ekonominin, Ercan Yıldırım zorlu bir süreç ve peş peşe iki seçimin yaşandığı yılın Siyasetini yazmış. Prof. Dr. Mehmet Evkuran, Dinî Hayatımız başlığı altında değerlendirilebilecek temel tartışma ve yaklaşımları, Ahmet Varol ayrıntıya inebilecek derecede yakından tanıdığı İslâm Dünyasını, Dr. Ali Özgün Öztürk, ancak büyük bir merceğin tarayabileceği bir yetkinlikle Türk Dünyasındaki gelişmeleri ele almış. 

Aşkar yönetmeni İdris Ekinci Şiir bölümünde edebiyat dergilerini değerlendirmiş. Değerlendirmesinin sonunda yıl içinde yayımlanan şiirlerden bir seçki yapmış. Necip Tosun hikâyemizin bir yılını incelemiş. Hem yıl içinde yayımlanan hikâye kitaplarını eleştirmiş, hem de yayınları ve olayları listelemiş. Funda Özsoy Erdoğan ve Duygu Aksoy, okumanın ve yazmanın en çok emek ve zaman gerektiren alanını; 2015 yılı Türk romanını yazmış. İbrahim Ulvi Yavuz, yine yıl boyunca yayımlanan romanların listesini tutmuş.

İbrahim Demirci “Dil”i Hüseyin Akın’ın “Deneme” bölümünde yazmış. Atakan Yavuz, en çok sabır ve araştırma gerektiren “Eleştiri” alanında kuyumcu titizliğiyle dolaşmış. Mustafa Baki Efe, ülkemizin en kıymetli bilim adamlarından Prof. Dr. Mustafa Kara ile hayatını ve eserlerini adadığı temel felsefesini Nesillerin Mirası bölümde konuşmuş. Ortaya çok kıymetli bir söyleşi çıkmış.

Nebahat Konu Yılmaz, müzik bölümünü, Gülcan Tezcan sinemamızı ele almış. Televizyon bölümünü yazan Kerime Yıldız, yerli dizilerin çözülmesi gereken bir ülke meselesine dönüşmek üzere olduğunu göstermiş. Murat E. Kılıç oldukça hareketli bir yıl yaşayan basını, kendi içindeki hareketliliğiyle birlikte, attıkları manşetler ve temel meseleler karşısındaki tavırlarıyla ele almış.

Bu yıl Dergiler bölümünü Ulvi Kubilay DündarYağız GönülerÜmit GüçlüMuhammet Safa Karataş ve Selçuk Küpçük yazmış. 

Uzun bir aradan sonra bilimsel disiplin tanımını hak edecek bir yazıyla Çocuk Edebiyatı bölümü yıllıktaki yerini almış. Bu alanın ülkemizdeki en yetkin isimlerinden biri olan Dr. Tacettin Şimşek’in, çocuk edebiyatını bütün gelişmeleri ve sorunlarıyla değerlendiren, günümüz çocuk edebiyatı bağlamında ayrıntılı çalışılmış bir rapor niteliğindeki yazısı başta okuyucularımız olmak üzere konuyla ilgili herkes için vazgeçilmez bir kaynak hükmünde.

Folklora verdiği emekle bu alanın yılmaz savunucusu olmaya devam eden Ahmet Şenol, Folklor bölümünü yazarken, alanında tek isim sayabileceğimiz İbrahim Ulvi Yavuz, 2015 yılının olaylarını ve kayıplarını kaydetmeye bu yıl da devam etmiş. 

Yıllığı okumak için tıklayın...

Bu haber toplam 241 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim