• İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2015

Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2015
TYB Kitaplarının 63.sü 2015 yılı Kültür ve Sanat Yıllığı, yıllık geleneğinin yirmi sekizincisi...

Yıllık, Ekonomi, Toplum ve Siyaset, İslam Dünyası, Türk Dünyası, Dinî Hayat, Kültür Hayatımız, Dilimiz, Şiir, Hikâye, Roman, Deneme-İnceleme-Tenkit, Müzik, Basın, Sinema, TV, Folklor, Olaylar-Ödüller-Kayıplar, Nesillerin Mirası bölümlerinden müteşekkil. 

Hicabi Kırlangıç'ın yayınladığı yıllığın editörü Osman Özbahçe olmuş. 358 sayfalık yıllık, kültür sanat hayatının dökümünü tutmak isteyenlerin elinde önemli bir kaynak olarak yer alıyor. 

Prof. Dr. Vedat Bilgin'in yazdığı siyaset yıl değerlendirmesi Türkiye'nin Tanzimat'la girdiği süreci aşama aşama 2000'li yıllara kadar getiren mükemmel bir özetten sonra içinde bulunduğumuz yıllara ilişkin birinci sınıf tespitler yapmış. Prof. Dr. Murat Yülek'in yaptığı ekonomi değerlendirmesi 2014 yılını ana hatlarıyla ortaya koyuyor.

Kültür bölümünde Necmettin Turinay son zamanlarda sıkça telaffuz edilen medeniyet kavramına eleştirel yaklaşımlarda bulunmuş. Türkiye'nin bir medeniyet merkezi olarak yeniden doğuş şartlarını tartışmış. Ahmet Varol yılların birikimini İslâm Dünyası yazısına akıtmış. Varol'un çizdiği çerçeve içinde bulunduğumuz dünyaya karşı sorumluluklarımızı çoğaltan bir yazı. Türk Dünyasını yazan Fatih Şayhan, 2014 yılında düzenlenen bilimsel toplantılar, kültürel ve sanatsal etkinlikler bağlamında Türk topluluklarının birbirleriyle kaynaşmasını sağlayan adımları yazmış. 

Genç şairlerimizden İdris Ekinci 2014 yılında şiirimizin durumunu ele almış.. Dergilerde yayımlanan şiirlerden bir seçki sunmuş. Edebiyat dergilerimizi değerlendirmiş. Ekinci'nin yazısı şiire verilen emeğin boşa gitmeyeceğinin göstergelerinden birisi.

Hikâye bölümünde Necip Tosun yıl boyunca hikâye alanındaki gelişmelere, kitaplara, dergilere dikkat kesilmiş. Funda Özsoy Erdoğan, romanın genel akışına yerleştirdiği 2014 yılı romanları değerlendirmesi yine büyük bir emeğin ürünü. Roman bölümü İbrahim Ulvi Yavuz'un yıl boyunca yayınlanan romanların listesiyle bütünlüğe kavuşturulmuş. 

Dil bölümünde İbrahim Demirci Türkçenin durumunu yazmış. Murat Bardakçı ve Atilla Yayla'dan yaptığı iki alıntıyla dilimizin durumunu başka bir açıklamaya ihtiyaç bırakmayacak açıklıkta ortaya koymuş. Hüseyin Akın bu yıl deneme bölümünü yazmış. Denemenin arada kalmış tür karakterine dikkat çeken Akın, yazısında deneme lehine bir bakış açısı geliştirmeye çalışmış. Eleştiri bölümünü yazan Yakup Altıyaprak yıl içinde çıkan eleştiri kitaplarını değerlendirmiş. Altıyaprak'ın eleştirimiz bağlamında dile getirdiği temel sorun, eleştirimizin negatif düşüncelerle baskılanması. Eleştirimizi eleştirenler ortaya negatif durumdan çıkış yollarını koymuyorlar.

Yıllığın yeniden açtığı Nesillerin Mirasına bu yıl Rasim Özdenören'i konuk edilmiş. Özdenören'le yazarlık hayatını, DirilişEdebiyatMavera dergilerini konuşulmuş. Ortaya tarihî bir konuşma çıktmış. Özdenören'in bir tarih olarak yaşadığı hayatı 1950'lerden günümüze edebiyat hayatımıza ışık tuttuğu kadar siyaset ve düşünce dünyamıza da ışık tutuyor.

Nebahat Konu Yılmazmüzik konusunda detaylı envanter çalışmasına devam ediyor. Yılmaz'ın detaylı çalışmasının, okuyucu olarak bize, "kalıcı eser" yok dedirtmesi çok üzücü. Yılmaz'a göre bu durumun gerçek sebebi, yetişmiş insan kaynağının iyice azalması.

Sinema bölümümüzü Gülcan Tezcan ve Ayhan Hülagu yazmış. Televizyon bölümünde Sema Karabıyık meseleyi yakından takip eden bir yazar olarak birinci sınıf tespitler yapmış. Basın bölümünü Ali Sali yazmış. Şair kimliğinin yanı sıra yıllardır gazeteci kimliğiyle de tanıdığımız Sali, basın meselesini 2014 yılında basında en çok konuşulan meseleler üzerinden değerlendirmiş. 

Dergiler bölümünü yazan Rüstem Budak, yazısını Anadolu'da çıkan dergiler üzerine kurmuş. Folklorbölümünü yazan Ahmet Şenol, halk kültürüne dikkat çekmeye devam etmiş. Her yıl küçük bir tarih yazan İbrahim Ulvi Yavuz, Olaylar ve İnsanlar başlığı altında yine yılın önemli olaylarının, hayatını kaybeden sanatçı, düşünür, siyaset, bilim adamlarımızın kronolojisini çıkarmış. 

Yıllığı okumak için tıklayın...

Bu haber toplam 646 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim