• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2009

Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2009
Türkiye Yazarlar Birliği'nin otuz dördüncü kitabı 2009 yılı Kültür Sanat Yıllığı, yıllık geleneğinin yirmi ikincisi..

Yıllık, Ekonomi, Toplum ve Siyaset, Hukuk, İslam Dünyası, Dinî Hayat, Kültür Hayatımız, Dilimiz, Deneme- Tenkit- İnceleme, Eğitim, Tiyatro, Şiir, Hikâye, Roman, Yayın Dünyası, Çocuk Edebiyatı, Müzik, Yayın Dünyası, Dergiler, Radyo-Televizyon, Sinema, Nesillerin Mirası, Kadın ve Aile, Folklor, Plastik Sanatlar, Elektronik Yayıncılık, Çalışma Hayatı, Eğitim, Olaylar-Ödüller-Kayıplar bölümlerinden müteşekkil. 

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı olarak yazdığı sunuşta İbrahim Ulvi Yavuz, yıllığın ülkemizin bir yılına ışık tutacak kayıtları ihtiva ettiğini, bu yönüyle özellikle araştırmacılar için büyük bir kaynak eser niteliği taşıdığını belirtmiş. 

Türkiye Kültür ve Sanat Yıllıkları, Türkiye’nin yakın tarihini doğru ve kapsamlı okumayı sağlayacak büyük bir birikim olarak kütüphanelerimizdeki yerini almış. 

Yıllığı TYB adına yayınlayan genel başkan İbrahim Ulvi Yavuz iken, Yayına Hazırlayanlar Rıfkı Kaymaz ve Faruk Yılmaz olmuş. 558 sayfalık yıllık içerdiği bölümlerin kapsamlı bir değerlendirmesini sunmuş. 

Prof.Dr.Necati Öner’le Dr.Veysi Erken’in yaptığı söyleşi toplumun düşünce istikametini işaret etmesi bakımından TYB yıllığının önemli bölümleri arasında yer almış. 

Yıllığın yaklaşık beşte birini teşkil eden “Dergiler” bölümü bibliyografik olarak dahi nasıl bir okyanus içerisinde olduğumuzu işaret edecek genişlikte olmuş. Yusuf Turan Günaydın’ın '2008'de Dergiler Okyanusu' başlığını seçmiş olması gayet anlamlı. Alfabetik sıra ile daha kolay inceleme sunan bölüm yıllığın yine önmeli bölümleri arasında olmuş. 

Hikaye bölümünü kaleme alan Abdullah harmancı, biçimsel ve anlatımsal alanda gelişme gösteren hikayenin tematik bir sıkışmışlık içierinde olduğunu söylemiş ve öyküleştirecek konularda yaşanan kıtlığın aşılması gerektiğini ifade etmiş. Ardından çıkan kitapların bir sıralamasını yapıp değerlendirmelerini sunmuş. 

2008 yıllığında 2007 yılının Mevlana Yılı olmasına rağmen bir film dahi üretememiş olmamızı eleştiren Gülcan Tezcan, 2009 yıllığında kaleme aldığı 2008 sinemasında iki film ile Mevlana hz.nin konu edildiğini aktramış. Deschamps'ın 'Dinle Neyden' filmi ile Kürşat Kızbaz'ın Mevlana Celaleddin-i Rumi: Aşkın Dansı belgeseli olarak çıkan bu iki yapımdan söz etmiş. Sinemamızın kayıplarını, festivalleri, yönetmenleri ve filmleri ele aldığı yazı yıllığın diğer önemli bölümlerinden. 

Işık Yanar'ın yazdığı Roman bölümü de, doğu-batı sorunsalı arasındaki ve fikir hareketlerinin zemin yoklamalarına maruz kaldığını düşündüğü romanın genel anlamda bir değerlendiremesini yapmakla başlamış. Yıl içerisinde öne çıkan ve bir yeri edinmiş romanlarını kısaca değerlendiren yazar, sonrasında, çıkan kitapların dökümünü yapmış.

Yıllığı okumak için tıklayın...

Bu haber toplam 374 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim