• İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

Türkiye Yazarlar Birliği Kültürevinde konuşan Doç. Dr. Hüsrev Akın: “Yunus Tevhit Şairidir”

Türkiye Yazarlar Birliği Kültürevinde konuşan Doç. Dr. Hüsrev Akın: “Yunus Tevhit Şairidir”
Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesinin haftalık programları devam ediyor.
Bu haftanın konuğu Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüsrev Akın oldu.  Hüsrev Akın “Bizim Yunus” başlığı altındaki konuşmasında Yunus Emre’yi şiirlerinden yola çıkarak anlattı. 
Yunus Emre’nin tevhit inancına sahip olduğunu, kâinatta bulunun her şeyin Cenabı-ı Hakkın tecellisi olduğunu Allah’ı inkâr edenlerin Yunus’un deyişiyle öz canına düşman olduğunu söyledi. Doç. Dr. Hüsrev Akın konuşmasında “Gördüğümüz, sayısını bilmediğimiz çok şeyin kaynağı Yunus Emre’ye göre bir tane. Bu ise vahdettir. Kâinatta her şey Allah’ın tecellisinden ibarettir.  Yunus Emre “Cümle yerde hak nazır. Göz gerektir göresi” görebilenlere ne mutlu. Gözden kastı kâinata ibretle bakmasını bilen, kalp gözü, iç gözü açık olanlar yaratanı hisseder. Basireti bağlı gözü perdeli ise Allah’ı görmek bir yana Allah’ın cilvelerini yansımasını bile göremez.  Böyle kişilerin Yunus Emre’nin sözlerine mana vermeleri ve anlamaları da mümkün değil.  Nasıl anlayabilir ki “Her bir çiçek bin naz ile, Över hakkı niyaz ile. Bu kuşlar hoş avaz ile Ol padişahı zikreder” diyerek kuşun zikretmesi bile padişahı yani yaratanı zikretmek olarak gören bir gözdür Yunus Emre’nin gözü “diyerek şiirleri ile Yunus Emre’yi anlattı. 
img_20231201_192814.jpg
Doç. Dr. Hüsrev Akın konuşmasının bir bölümünde ise Yunus Emre’nin yıllar önce anlattıklarının bugün hala geçerli olan ifadeler olduğunu, dünkü insanların sorunları ne ise bugün de aynı sorunlar olduğunu çaresinin ise İslam dinine bağlılıktan geçtiğini anlattı. Yunus’un Hazreti Peygamberi kalp aynasında görebildiğini, hal hareket ve davranışlarını da ona göre ayarlayabilen bir insan olduğunu söyledi ve bazı ayet ve hadislerden yola çıkarak şiirlerine temel teşkil ettiğini anlattı.
Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan şubesi Kültür evindeki program izleyiciler tarafından ilgiyle takip edildi. 
Program sonrasında Yazarlar Birliği Erzincan Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir günün anısına Doç. Dr. Hüsrev Akın’a el işi bir hat tablosu hediye etti.
img_20231201_201058.jpg
Bu haber toplam 218 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim