• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Türksat Teftiş Kurulu Başkanlığı Müfettişi Adnan Çelik :“Türkiye Yüzyılında Uzayda Söz Sahibiyiz.”

Türksat Teftiş Kurulu Başkanlığı Müfettişi Adnan Çelik :“Türkiye Yüzyılında Uzayda Söz Sahibiyiz.”
Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi’nin haftalık toplantıları devam ediyor.
 Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen TYB Kültürevinde ki programın konuğu Türksat Teftiş Kurulu Başkanlığı Müfettişi Adnan Çelik oldu.
Adnan Çelik konuşmasında 1600 lü yıllarda basılan uzaya yönelik kitaplardan bahsederek uzay çalışmalarının 1900 lü yıllardan itibaren seyrini anlattı.  Türkiye’nin uzay çalışmalarının Dünyada gelişen  çalışmalar çerçevesinde  son yirmi yılda hızla mesafe katetdiğini söyledi.. Göktürk uyduları ve Türksat haberleşme uydularının  özellikleri ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.Türk Mühendislerinin yazılım ve donanımları ile  Dünya’da geldiği yeri anlattı.  
img_20231124_191721_1.jpg
Çelik konuşmasının bir bölümünde ise “ Türkiye kendi uydularını  yapabilir dediğimiz günlerde bize güldüler. Oysa şu anda Kahramankazan’da kendi insan kaynaklarımızla  kendi uydularımızı yerli ve milli olarak yapabilir konuma geldik. Bilgi ve iletişim hizmetlerinde uydular üzerinden yapılan çalışmalarımız hem kendi kurumlarımızda yerli ve milli olarak, hem de Dünya pazarında yerini buluyor. Türksat, ülkemizdeki teknolojinin değişim ve gelişimine katkı sağlayarak  ulusal ve uluslar arası düzeyde çalışmalarını sürdürüyor. “
Adnan Çelik konuşmada  uzay çalışmalarının tarihsel kronolojisine değindi: “1946da  uzaydan çekilen  fotoğraflarla  ziraat, jeoloji, ulaştırma, gibi çalışmalar başlatıldı. Bu uzay çalışmalarının  1959 da tarımsal alanda hizmetlere destek verdi. 1978 de gezegenler arası  seyahat edecek  uzay araçları çalışmaları yapıldı.  1985 yılında ise Avrupa Uzay Ajansı  bu çalışmalarını daha geniş bir alana yaydı. Dünya bu tarihlerde  uzay çalışmalarında önemli başlıklar üzerinde çalışırken, ülkemiz  toplumsal olaylarla zaman kaybetti. Turgut Özal ile başlayan  Türksat 1-A  projesi  ülkemiz için bir milat oldu. Daha sonra Türksat 3-A  projesine Türk mühendisleri dahil olarak Türkiye’nin uzay projelerinde  imzaları görülmeye başlandı.  Şimdilerde Türksat 6-A  yerli ve milli bir proje olarak  Dünya’daki yerini alacaktır.”
Konuşmasında gözlem uydularanın Türkiye’ye katkılarından bahseden Adnan Çelik ,Göktürk gözlem uydularımızın  Dünya’nın çeşitli bölgelerinden çektiği fotoğrafları ile savunma sanayine verdiği desteği anlattı. 
E-Devlet çalışmalarının yapılacağını insanlara aktardığımızda; insanların böyle bir çalışmanın yapılıp yapılamayacağını kavrayamadıklarını, oysu bugün bu çalışmalarla bürokrasi karşısındaki zaman ve para kaybının önüne geçilmiş, bu dijital dönüşüm çalışmalarıyla  insanımız için  büyük kolaylık sağlanmıştır
img_20231124_203800.jpgimg_20231124_205018.jpg
Bu haber toplam 251 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim