Tutunamayanlar niçin tutunamadı?

Tutunamayanlar niçin tutunamadı?
Kimdir bu tutunamayanlar?

Sınıf birincisi olduğu hâlde fakir olduğu için ilkokuldan sonra elektrikçi çıraklığına başlayan Osman’dan tutun da yeni bir düzen kurulduğu zaman düzenin yerleşmesi için bilgisiz görülüp tasfiye edilen halk kütlelerine kadar akıllı ya da akılsız bütün ezilenler…

Tutunamayan Selim ve Eyyamgüder olan Turgut  

Oğuz Atay’ın 1970 yılında TRT Roman Ödülü’nü kazanan ölümsüz eseri Tutunamayanlar, ikisi de mühendis olan Turgut Özben ve Selim Işık’ın yakın arkadaşlıklarını anlatırken varoluşu sorgulayan postmodern bir romandır.

Turgut ve onun tabiriyle “yumuşakçalar krallığının nimetlerinden yararlanan’’ arkadaşları, küçük burjuva tapınağının cilalı tuğlalarından biri olarak ve birbirine tutunarak yaşayan birer ‘’eyyamgüder (oportünist)’’dir. Oysa Turgut, karısı ve iki çocuğu ile ölümden kaçarak yaşadığı bu hayattan bıkmıştır. Yaşamı anlamak için ölümü anlamak gerektiğini düşünür. Bu yüzden intihar eden yakın arkadaşı Selim Işık’ı tanıyanlarla görüşerek parçaları bir araya getirip Selim’i ve onun ölümünü anlamaya karar verir.

Selim; büyüyememiş, gerçek dünyaya karışmaya korkmuş, yaşamaktan yorulmuş, mustarip bir ruhtur. Gerçi çok okuyan biridir ama kitaplardan yaşantısı için yararlanamamıştır. Küçükken edindiği düzensiz din bilgisi, onun dinin cezalandırıcı yönünden kaçmasına sebep olmuştur. Ailesine ve arkadaşlarına tutunamayan Selim; çareyi İncil’e tutunmakta bulmuş, başı sıkışınca Hz. İsa’dan medet uman birine dönüşmüştür.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/tutunamayanlar-nicin-tutunamadi-h41880.html

Bu haber toplam 321 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim