• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

TYB Ankara Şubede Fotoğraf Sanatçılığı Konuşulacak

TYB Ankara Şubede Fotoğraf Sanatçılığı Konuşulacak
TYB Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri, video konferans yöntemiyle yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirdi.

5 Mayıs 2020 Saat 22.00’de TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay başkanlığında yapılan yönetim kurulu toplantısında Ramazan ayında devam edecek programlar ile yeni dönemde başlatılması planlanan etkinlikler istişare edildi.

ANKARA DOĞUMLU ŞAİRLER ANTOLOJİSİ

Toplantının açılışında konuşan TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay,  geçen hafta gerçekleştirilen Seyda Muhammed Emin Er’in hayatı, fikirleri ve eserleriyle ilgili yapılan video konferans programının yerli ve yabancı basının yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Birçok projenin tartışıldığı toplantıda, yeni dönemde gerçekleştirilecek programlar ele alınarak karara bağlandı. Karara göre, TYB Yönetim Kurulu Üyesi Şemsettin Kuzeci yönetiminde Ankara Doğumlu Şairler Antolojisi hazırlanacak, yönetim kurulu üyeleri de bu projeye katkı sağlayacak. Projeyle, Ankara doğumlu şairlerinin şiirlerinden oluşan bir antoloji oluşturulacak.

İLK KİTAP BİR YAZAR

 Öte yandan yeni dönemde “Birinci Kitap Bir Yazar” programının  başlatılması kararı alındı. Bu programda, ilk kez kitabı yayınlanan yazar ilk kitabıyla ilgili duygularını ve kitabının hikayesini anlatacak. Bu projeyle, öncelikli olarak genç yazarlar keşfedilecek,  ilk kez kitabı yayınlanan yazarlara moral desteği verilecek ve yeni eserlerin ortaya çıkması için tecrübe paylaşımı yapılacak. İlk kez kitabı yayınlanan yazarların TYB Ankara Şubesi üyesi olması sağlanacak.

MEKKE-İ MÜKERREME VE MEDİNE-İ MÜNEVVERE FOTOĞRAFLARI

  Toplantıda 7 Mayıs 2020 saat 22.00’de  fotoğraf sanatçılığının konuşulacağı bir program yapılması da kararlaştırıldı. TYB Ankara Şube Mali Sekreteri Mehmet Sıddık Yıldırım’ın yöneteceği programda Fotoğraf Sanatçısı Orhan Durgut olacak.  Fotoğraf Sanatçısı Orhan Durgut, “Kadraja Sığan İslam Medeniyeti” başlığıyla sunum yapacak. Fotoğraf Sanatçısı Orhan Durgut,  sunumunda “Martıların Gözü ile Üç İmparatorluk Başkenti İstanbul” sergisi ile bu sergide sergilenen fotoğraflardan oluşan “Sınırsız İstanbul” kitabının hikayesini anlatacak.  Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere’de çekmiş olduğu  fotoğraflar ile Haremey sergileri hakkında bilgi verecek olan Durgut, Cumhurbaşkanlığının himayesi ile yayınlanan “Semadan Mekke-i Mükürreme”, “Panoroma Mekke-i Mükerreme” kitapları ile Riyad Layan Vakfı tarafından yayınlanan Mescid-i Haram, Mescid-i Nebi ve Mescid-i Aksa’yı kapsayan üç mescid kitaplarının serüvenini anlatacak.  Fotoğraf  sanatçısı Orhan Durgut, İslam tarihinde bir hikayesi olan 40 ülkeden 100 şehrinin  İslami yaşamı ve mimarisini de fotoğraflamaya devam ediyor.  Bugüne kadar toplam 60 şehrin çekimlerini tamamlayan Orhan Durgut, 60 şehrin fotoğraflarının ilk sergisini Özbekistan Semerkant şehrinde İmam Buhari İlmi Araştırmalar Merkezi’nde açtı. Semerkant Registan Meydanının da Uluğ Bey Medresesinde devam eden sergi,  2020 yılın boyunca Özbekistan’ın diğer şehirlerinde sergilenmeye devam edecek. Fotoğraf sanatçısı Orhan Durgut, instagramdan canlı yayınlanacak video konferansta katılımcılarının konuyla ilgili sorularına da cevap verecek.

ORHAN DURGUT KİMDİR?

Orhan Durgut: 1957 Tavşanlı’da (Kütahya) doğdu. Lise yıllarında başladığı amatör fotoğraf uğraşısı daha sonraları mesleği oldu. 1977 yılında Türkiye Elektrik Kurumunda fotoğraf teknisyeni olarak çalıştı. 1978 yılından sonra endüstri fotoğrafçısı olarak serbest çalışmaya başladı.

1986 yılında sonra helikopter ile hava fotoğrafçılığı çalışmalarına yöneldi. Başlangıçta, endüstri, alt yapılar ile turizm sektörlerini havadan görüntüledi. Türkiye’nin dışında, bir yabancının, özellikle bir Türk’ün hava fotoğrafları çekiminde aşırı titiz olan Yunanistan’dan başka, İspanya, Meksika, Dominik ve Suudi Arabistan gibi yabancı ülkelerde de yabancı yayınlar için hava fotoğrafı çekti.

2005- 2008 yıllarında çekmiş olduğu havadan İstanbul panoramaları ile “Martıların Gözü ile Üç İmparatorluk Başkaneti İSTANBUL” başlık bir sergi hazırladı, bu sergi Dışişleri Bakanlığı himayesi ile 22 ülkede 34 kez sergilenmiştir. Bu serginin fotoğraflarından oluşan “Sınırsız İSTANBUL” başlıklı kitabı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi tarafından yayınlanmıştır.

Çeşitli dönemlerden oluşan 4 Havadan İSTANBUL kitabı hazırlayıp yayınlamıştır.

Türkiye’ye tur yapan yabancı tur operatörlerinin Türkiye kataloglarını 1987-2000 yılları arasında onlarca kataloğa hizmet verdi. Bu tur operatörlerinin diğer ülke destinasyonlarının kataloglarını da yaptı.

Türkiye’de ki yüzlerce Höyük, Tümülüs, Kale, Kervansaray ve Arkeoljik örenyerlerinin çekimlerini de gerçekleştirmiş olup bu konuda pekçok yerli ve yabancı arkeologlarının kitaplarında fotoğrafları kullanılmıştır. Gazeteci Özgen Acar ile Anadolu Antik tiyatroları konu bir çalışmayada fotoğrafları ile imzasını atmıştır. Anadoludaki var olan 210 Antik tiyatronun hava ve detay fotoğrafları çekilmiştir.

81 ilen panoramik genel görüntü fotoğraflarından oluşan Panorama Türkiye kitabı 2014 yılında Başbakanlık Tanıtma fonu, TürkTelekom, Mercedes gibi kurumların desteği ile tamamlanıp yayınlanmıştır.

2002 yılında Mekke-i Mükerreme’de başlayan mimari değişiklikler 2006 yılında tüm şehirde hız kazandığında bu şehre gidip 14 yıl boyunca tüm değişimleri havadan helikopter ile ve locak en yakın detaya kadar 100000 poz dan fazla fotoğraf çekip arşivledi. Bu Mekke-i Mükerreme arşivi yegane olup, aynı zamanda aynı uğraşı yapan başka biri olmamıştır. Bu çalışma Suud devletinin bilgisi ve izinleri ile icra edilmiştir.

Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere’de çekmiş olduğu fotoğraflar ile Haremey sergileri pekçok şehrimizde sergilenmiştir.

2007-2009 Semadan Mekke-i Mükerreme kitabı yayınlandı.

2006-2017 Panorama Mekke-i Mükerreme kitabı Konya Selçuklu Belediyesinin desteği ve Cumhurbaşkalığı Himayesi ile yayınlanmıştır.

Mescid-i Haram, Mescid-i Nebi ve Mescid-i Aksa yı kapsayan üç mescid kitabı Riyad LAYAN Vakfı tarafından yayınlamış olup. Bu çalışmanın sergileride yapılmıştır.

İslam coğrafyasındaki itişmeler kavgalar bitmemekte birbirleri ile savaşlar artmakta. Bunun ümmetin birbirini tanımadığından dolayı yola çıkarak İslam şehirlerinin fotoğraf çalışmasına başladı.

İslam tarihinde bir hikâyesi olan 40 ülkenden 100 şehri belirleyip bu şehirleri İslami Yaşamı ve mimarisini fotoğraflamaya başladı. Bu güne kadar toplam 60 şehrin çekimlerini tamamladı. Bu çalışma tamamıyla kendi imkân ve inisiyatifi ile bu çalışmayı vakit ve nakit buldukça devam ettirmekte.

Tamamlanan 60 şehrin fotoğrafları ile bu projenin ilk sergisini Özbekistan Semerkant şehrinde İmam Buhari İlmi Araştırmalar Merkezinde Temmuz 2019 da açtı. Bu sergi daha sonra Semerkant Registan Meydanın da Uluğ Bey Medresesinde devam ettirildi. 2020 yılı boyunca Özbekistan’ın diğer şehirlerinde bu sergi dolaştırılacak.

 

Bu haber toplam 621 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim