• İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C

TYB Ankara Şube’de Müslümanca Duruş ve Atiye Mektup kitapları konuşuldu

TYB Ankara Şube’de Müslümanca Duruş ve Atiye Mektup kitapları konuşuldu

TYB Ankara Şubesi tarafından düzenlenen ve geleneksel hale gelen “Bir Kitap Bir Yazar” programının konukları “Rasim Özdenören’in Eserlerinde Müslümanca Duruş”  adlı araştırma kitabının yazarı Filiz Sarışık Akkoç ile “Atiye Mektup”  adlı öykü kitabının yazarı Mehmet Memdoğlu oldu.

TYB Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Işık’ın yönettiği programda  Filiz Sarışık Akkoç ile Mehmet Memdoğlu  kitaplarının  hikayeleri ile kendi hayatlarından kısa kesitler anlattılar.

Programda kitabının hikayesini anlatan Filiz Sarışık Akkoç,  ahlakın toplumsallaşmamasına ve yaygınlaşmamasına üzüldüğünü anlatarak, kitabın hazırlanmasında ‘Ahlakın toplumsallaşması için ben ne yapabilirim?” duygusunun etkili olduğunu ifade etti.  Kitabı hazırlarken Rasim Özdenören’in  bütün kitaplarını okuduğunu ve kendisiyle söyleyişiler yaptığını söyleyen Filiz Sarışık Akkoç,  “Müslümanca Duruş kitabı bu okumalarımın, söyleşilerimin, Doğu’dan ve Batı’dan ilim insanlarının  ahlakla ilgili düşüncelerini karşılaştırmalarımdan oluşmaktadır. “ dedi.  Rasim Özdenören’in ahlak anlayışı ile  İbn-İ Haldun ve Gazeli’nin  ahlak anlayışı arasında paralellikler olduğunun altını çizen yazar Filiz Sarışık Akkoç, Batılı ilim insanların ahlak anlayışına da eserinde geniş yer verdiğini anlattı.

Rasim Özdenören’in  takva kavramını ön plana çıkardığını, Batılı ilim insanlarının ağırlıklı olarak etik ve erdem kavramı üzerinde durduğunu belirten Filiz Sarışık Akkoç, bir soru üzerine takva ile  erdem arasındaki farkı şöyle açıkladı “Müslüman takvası Batının erdeminden çok üsttedir. Erdem bir ise takva bir artı sonsuzdur.  Takvada niyet çok önemlidir. İyilik yapmada sadece Allah rızası vardır, başka beklenti yoktur. İyilik karşılıksız yapılır. İyiliğe daha çok iyilikle karşılık verilir.  Müslümanca duruşta sorumluluk duygusu vardır.  Toplumsal sıkıntıların aşılmasında sorumluluk alma, elini taşın altına koyma vardır.”

4bc583f3-b96f-4b80-bd12-62733966dbdc.jpg

Müslümanca duruşta eylem-söylem birlikteliğinin çok önemli olduğunu vurgulayan yazar Filiz Sarışık Akkoç,  “ Rasim Özdenören’in hayatında söylem-eylem bütünlüğü vardı. Görüşmelerimde karşımda hep mütevazı  bir insan gördüm.  Derin, engin bir mücadele insanına şahit oldum. Ülkesi ve gençlik için bir şeyler yapma derdinde olan bir alimi  karşımda buldum.  Rasim Özdenören eserlerinde  hayatının değişik dönemlerinde yaşadığı şokları yer vermiş, tanıklıklarını  eserlerine yansıtmış.  Gençlerle nasıl iletişim kurulması  konularında kılavuzluk etmiş,  bildiğiyle amel etmiş bir insan Rasim Ağabey. “ değerlendirmelerinde bulundu.

“Niye böyleyiz?” sorusuna cevap veren yazar Filiz Sarışık Akkoç, dinin şekli unsurlarını verdiğimizi ancak davranışlarla ve ahlakla  ilgili yönünü ihmal ettiğimizi belirterek, babaların çocuklar için ayna olduğunu, bu nedenle çocuklarla  babaların daha çok ilgilenmesi gerektiğini ileri sürdü.   Haz ve hız çağını yaşadığımızı, gençlerin karınlarının tok, ruhlarının aç olduğunun altını çizen yazar Filiz Sarışık Akkoç, gençlerin akıl ve ruhlarının yeniden inşa ve ihya edilmesine dikkat çekti.     

Köprüler kurmak

 “Atiye Mektup” kitabının yazarı Mehmet Memdoğlu ise eserinin olay öykülerinden çok durum öykülerinden olduğunu vurgulayarak, “Geçmişle gelecek arasında köprüler kurmaya çalıştım.  Okuyucuya sorgulama  alanı açtım.  Okuyucuyu beyin fırtınası yapmaya zorladım. “ dedi.

Ana hedef kitlesi olarak gençliği seçtiğini ifade eden yazar Mehmet Memdoğlu. “Öykülerin temel felsefesini özü yakalamak,  kültürel varlığımızı unutmamak,  vefa  ahdevefayı  tekrar hatırlatmak oluşturmaktadır.  Yine yakın tarihimizi merak ettirmek,  aile bağlarını güçlendirmek,  değerlerimize dikkat çekmek  istedim.  Gerçek dostluk hikayelerine yer verdim.  Kültür köprüleri kurmanın önemine değindim” şeklinde konuştu.

Şair ve yazarların sorumluluğu

Programın kapanış konuşmasını yapan TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, toplumda ahlakın hakim olması için kal ile halin uyumunun çok önemli olduğunu belirterek,  “Ahlakın hayata hayat kılınmasında hepimiz sorumluluk almalıyız, hepimizin derdi olmalı.  Özellikle yazar ve şairler bu noktada sorumluluk üstlenmelidir. Şiirlerinde, denemelerinde,  öykülerinde, romanlarında ahlak vurgusuna geniş yer vermeliler. Rol modeller üretmeliler.  Ahlaki duruş noktasında bilinç oluşturacak eserler ortaya koymalılar. TYB olarak bu konuda öncülük ediyoruz, etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Programın sonunda TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, yazar Filiz Sarışık Akkoç ve Mehmet Memdoğlu’na Teşekkür Beratı takdim etti. Program toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

3343f423-0855-4ab8-b833-cf2571b7e7e1.jpgb382e43a-80f3-4253-ab61-d52c806b3be8.jpgd59ef268-f5e2-4a0a-a98f-6ca9c9e37e1f.jpg

Haber: Şahin Ali Şen

Bu haber toplam 1045 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim