• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

TYB Ankara Şubesi 9. Olağan Genel Kurulu Yapıldı

TYB Ankara Şubesi 9. Olağan Genel Kurulu Yapıldı
Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi 9. Olağan Genel Kurulu yoğun ilgi ve katılımla yapıldı.

TYB Ankara Şubesi 9. Genel Kurulu divan seçimiyle başladı. 13 Ocak 2024 Cumartesi günü saat 14,00’de Genel Merkez Mehmet Akif Divanı’nda gerçekleştirilen TYB Ankara Şubesi 9. Genel Kurul’unda divan başkanlığına Şanlıurfa Eski Belediye Başkanı ve Milletvekili İbrahim Halil Çelik, başkan yardımcılığına TYB Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi  Hacı Mahmut Erdemir, kâtip üyeliğe ise yazar Ali Osman Özdemir getirildi.

Divan Başkanı İbrahim Halil Çelik gündemi okuduktan sonra, TYB Ankara Şubesi’nin iki yıllık faaliyetlerini gösteren ve yazarlardan büyük bir takdir gören slayt gösterisi gerçekleştirildi.  Divan başkanının söz vermesi üzerine TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, açılış konuşmasını yaptı.

Şeref Başkanı İçin Dua

Her kurumun kuruluşunda büyük alın teri, emek, çile ve fedakârlık olduğunu anlatan TYB Ankara Şube Başkanı Uluçay, “TYB’nin kurucu lideri, öncüsü, çilekeşi ve mimarı ise Şeref Başkanımız D. Mehmet Doğan’dır.  Şeref Başkanımız hastanede tedavi gördüğü için bugün burada değiller. Ancak sizlere selamları var, dualarınızı bekliyor.  Mehmet Doğan Ağabeye Allah’tan acil şifalar diliyorum.

Kültür, sanat ve edebiyat dünyamıza, kıymetli katkıları olan, düşünce dünyamızı aydınlatan ve bu gün aramızda olmayıp vefat eden üyelerimize Allahtan rahmet, sağ olanlara sağlıklı bir ömür diliyorum.

TYB Başkanımız ve Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Sayın Musa Kazım Arıcan’da Konya Şubemizin 30 uncu kuruluş yılı etkinliklerine katıldığı için o da aramızda bulunamadılar. TYB markasını geniş kitlere ulaştıran ve akademik dünyayla buluşturan başkanımızın hepinize selamları var. Başarı dileklerini ilettiler.” şeklinde konuştu.

45 Yıllık Kesintisiz Hizmet Kervanı

Türkiye Yazarlar Birliği’nin gelenekten geleceğe yolculuk yapan bir kuruluş olduğunu,  45 yıldır kalıcı hizmetler ürettiğini ve büyük atılımlar gerçekleştirdiğini belirten Uluçay şunları söyledi “TYB’miz bu anlayışla başlattığı güzel bir hizmeti asla yarıda bırakmamış,  kalitesini artırarak sürekli hale getirmiştir. 45 yıldır kültür sanat ve edebiyat alanında faaliyet yürüten, kültür politikaları oluşturan, medeniyet bilincini geliştiren, fikir dünyamızı aydınlatan Türkiye Yazarlar Birliği ulusal ve uluslararası birçok faaliyete öncülük etmektedir. Genel Merkezimizce, her yıl düzenli olarak verilen Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri, Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni, Yurt içinde yurt dışında gerçekleştirilen kültür kervanları,  kültür, sanat ve edebiyat insanlarını anma programları, Genç Yazarlar Kurultayı… Yine akademik dergiciliğe yeni boyut kazandıran TYB Akademi istikrarlı bir şekilde çıkmaya devam ediyor. Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı ekonomik kriz demeden yoluna devam ediyor.

Başta Emek ve Ahlak, Eğitim ve Ahlak, Ticaret ve Ahlak, Siyaset ve Ahlak olmak üzere her alanda ahlak ve erdem arayışının sorgulandığı ahlak Bilgi Şölenleri ses getiriyor. Ahi Evran, Yunus Emre,  Mehmet Akif Ersoy, Mehmet Akif İnan, Âşık Veysel, Gazeli’nin fikirlerinin ele alındığı akademik tartışmalar fikir dünyamıza zenginlik kattı, katıyor.” 

Tacettin Dergahı Geleneği

TYB’nin kuruluşuyla başlayan ve devam eden Tacettin Dergâhı’nda Mehmet Akif Ersoy’u anma, Milli Mücadele ve İstiklal Marşı’nın ruhunu gençlerle buluşturma etkinliğinin 45 yıldır aralıksız sürdüğünü  işaret eden Mehmet Sait Uluçay, “ TYB demek kültür, edebiyat, sanat ve fikir alanında istikrar demek,  gelenek demek, geleceğe yeni eserler, düşünceler bırakmak demek.. Fikirde, düşüncede yeni yollar açmak demek… Şube olarak bizde genel merkezimizin gelenekten geleceğe bu anlamlı, kalıcı ve geleceğe ışık tutan faaliyetlerini şubeler olarak katılım ve katkı sunmaya gayret gösteriyoruz.” dedi. 

Ankara’da Bir İlk: Ankara Edebiyat Festivali       

Kimliklerin muhafazasının, sosyal ve kültürel kalkınmanın ancak, güçlü bir edebiyat birikimiyle mümkün olabileceğini, kültür, sanat ve edebiyatın bir milletin medeniyet birikimi olduğunun altını çizen Ankara Şube Başkanı Uluçay, Ankara Şubesi’nin bazı faaliyetlerini şöyle anlattı: “Ankara Şubesi olarak, kültür, sanat ve edebiyat alanında Cumhuriyet tarihinde başarılmamış bir edebi ve kültürel faaliyetin altına imza atmaktan büyük onur ve gurur duyuyoruz.  Cumhuriyet tarihinde bu güne kadar bir edebiyat festivali düzenlenmemişti. İlk defa 2022 yılında Mamak Belediyesi’nin ev sahipliğinde 5 gün süren paneller, konferanslar, konserlerle zenginleştirilmiş Birinci Ankara Edebiyat Festivali’ni gerçekleştirdik. Edebiyat muhitlerinde büyük ses getirdi, takdir gördü.”

Yazar Okulu Yazıcı kadrolar yetiştiriyor

 İkincisini yine Mamak Belediyesi desteği, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi işbirliğiyle başarıyla tamamladıklarını anlatan Uluçay,  “İkincisinde yeni etkinlikler ilave ettik. Kültür gezisi yaptık.. Cumhuriyetten günümüze edebiyat sergisi açtık. İnşallah bu edebiyat festivallerimiz sürecek. Edebiyat festivalinin her aşamasını değerli ve kıymetli buluyoruz ancak bizim için en değerli bölümü Yazar Okulu’dur. İki yıldır Yazar Okulu’nda genç yazarların yetişmesine özen gösteriyoruz.

Türkiye’nin edebiyat, sanat, kültür ordusuna yeni neferler yani yazıcı kadrolar yetiştiriyoruz. Allah’a hamd olsun. Öğrencilerimizin çoğu hikâye, roman, şiir ve deneme yazmaya devam ediyorlar,  Bazı öğrencilerimiz eser verdi, bazılarının da eserleri yayınlama aşamasındadır. İnşallah hep yanlarında olduk, olmaya devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu.

Kitap, Şiir, Türk Dünyası edebiyatı Programları..

Ankara Şubesi’nin istikrarla ve kararlılıkla sürdürdüğü faaliyetlerin başında. ‘Bir kitap Bir Yazar’ programının yer aldığını, bu programda yeni çıkan kitaplar ile kitapların yazarlarının hikâyelerinin birlikte ele alındığını ifade eden Uluçay Türk Dünyası Edebiyatı, Şiir Şölenleri, Şairler Meclisi programlarıyla ilgili şu bilgileri verdi “Türk Dünyası Edebiyatı programıyla Kazak, Kırgız, Tatar, Türkmen, Boşnak ve Azerbaycan edebiyatıyla edebiyatseverleri buluşturduk. Türk Devletleri Teşkilatı’nın edebiyat ayağına katkı yaparak gönül coğrafyamızın kaynaşmasına zemin oluşturduk. 

Tabi ki edebiyat şiirsiz olmaz. Şiir edebiyatın duygusudur,  gönlüdür. Bu anlayışla Şairler Meclis’i programları yaptık, yapıyoruz. Ankara Edebiyat Festivallerindeki şiir şölenlerimiz yanı sıra geçen hafta yaptığımız Kadın Şairler Şiir Meclisi Şiir Şöleni çok takdir gördü, devamı yönünde bizleri cesaretlendiren övgüler oldu.

Bu desteklerin heyecanı ile yenilerini yapmaya karar verdik. İnşallah şimdiden ilan ediyorum. Şiir şölenlerimiz devam edecek. Ayrıca Ramazan ayında naat ve münacat gecesi de düzenlemeyi planlıyoruz. 

Üçüncü Ankara Edebiyat Festivali hazırlıklarını zihin dünyamızda başlattık. Genel kuruldan sonra ilk işimiz, çalışmaları başlatmak olacak.”

Vefa ve Anma Programları…

Edebiyat, kültür ve sanat dünyamıza damgasını vurmuş, edebiyatta çığır açmış, öncü olmuş yazar ve şairlerimizden Necip Fazıl Kısakürek, Abdürrahim Karakoç,  Cahit Zarifoğlu, Mehmet Akif İnan, Sezai Karakoç, Cengiz Aytmatov, Aliya İzzet Begoviç, Ahmet Hamdi Tanpınar, Mehmet Akif Ersoy, Nurettin Topçu, Sabahattin Ali, Orhan Veli, Yaşar Kemal,  gibi birçok edebiyatçı ve şair adına anma programları düzenlediklerini dile getiren Uluçay, 

“Yazar Okulu bu yıl çok verimli geçti. Yeterli öğrenci bulursak Ankara Edebiyat Festivalini beklemeyeceğiz, yeniden açacağız. Okur- Yazar buluşmaları, Kitap fuarlarında stant açarak imza günleri düzenliyoruz. Okullarımızda yazar öğrenci buluşmaları gerçekleştirdik.

Ancak sizleri tüm faaliyetlerimizi anlatıp yormak istemiyorum. Etkinliklerimize katılarak edebiyat ziyafetlerimizden tatmanızı arzu ediyorum, şimdiden sizleri tüm etkinliklerimize davet ediyorum.”  şeklinde konuştu.

Şehitlere Rahmet, Gazilere Şifa..

“Üyelerimiz, gönül coğrafyamızda yaşanan büyük vahşete, sürdürülen büyük soykırıma, ülkemiz üzerine oynanan kirli oyunlara hepimiz tanıklık etmekteyiz. Yine Pençe Kilit Bölgesinde 9 Şehit verdik. Yaralılarımız var. Şehitlerimize Allahtan Rahmet, Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.” diyerek üzüntüsünü ifade eden Uluçay,   sözlerini şöyle tamamladı “Yazarların her biri çağın birer tanığıdır. Bu zulümleri mutlaka gündemimize almalıyız. Yazacağımız makalelerle, kaleme alacağımız hikâyelerle, hüznümüzü, hıncımızı dile getiren şiirlerle tarihe not düşürme sorumluluğumuz vardır. Bu konuda gayretlerinizi bekliyoruz. Gazze’de devam eden soykırımı sürdüren İsrail ve yandaş devletleri lanetliyorum. Şehit Olan Müslüman kardeşlerime rahmet diliyorum”

TYB Başkanı Prof. Dr. Arıcan’dan Mesaj: TYB 45 Yıllık Bir Hizmet Markası

Ankara Şubesi’nin 9. Olağan Genel Kurulu’na  yazılı mesaj gönderen Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı  ve ASBÜ Rektörü Prof. Dr.  Musa Kazım Arıcan, “ Türkiye Yazarlar Birliği’nin değerli üyeleri, kıymetli kardeşlerim, sizleri en kalbi duygularımla, hürmetle, muhabbetle selamlıyorum. Genel Kurul Toplantısı’nın hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.

Ülkemizin kültürüne, sanatına, edebiyatına, düşünce dünyasına önemli katkılar sağlayan, mensubu olmaktan büyük bir gurur duyduğumuz Türkiye Yazarlar Birliği kuruluşunun 45. yılı olduğunu dikkat çeken Prof. Dr. Arıcan şunları söyledi “Genel merkezimiz, Anadolu’muzun dört bir yanındaki şube başkanlıklarımız ve temsilciliklerimizle; Kadim medeniyetimizin önemli değerlerinden olan, topluma bir kimlik,  aidiyet kazandıran kültürümüzü, sanatımızı,  edebiyatımızı, düşünce hayatımızı, geçmişteki ve günümüzdeki yazarlarımızı, sanatçılarımızı, eserlerini gündemde tutan, ufuk açıcı, insanı ve hayatı yücelten, toplumun manevi ve ruhsal iklimini zenginleştiren önemli faaliyetleri başarı ile gerçekleştiriyoruz.

Bizler, şube ve temsilciliklerimizle sizlerden aldığımız güç ve manevi destekle, büyük bir coşku ve heyecanla faaliyetlerimizi yurt içinde ve yurt dışında sürdürüyoruz. Sağladığınız katkı ve katılımlarınız için teşekkür ederim şükranlarımı sunarım.

Bu düşüncelerle gerçekleştirmekte olduğunuz Genel Kurul Toplantısı’nın hayırlara vesile olmasını temenni ediyor,  yeni seçilecek şube yönetim ve denetim kurullarına başarılar  diliyorum.”

Kılcı: Değerli Faaliyetler Yapıyoruz

TYB Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kılcı, TYB ve Şubelerinin kültür, sanat ve edebiyat alanında önemli ve değerli faaliyetler yaptığını belirterek, TYB Ankara Şubesi’nin anlamlı faaliyetlerinden memnun olduklarını, yeni yönetiminde aynı kararlılıkla hizmetlerini devam edeceğini söyledi ve başarılar diledi.

Yazar Eyüp Beyhan: Zalimleri Deşifre Etme Sorumluluğumuz Var

Protokol konuşmalarında söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Daire Başkanı Eyüp Beyhan ise, Pençe Kilit Operasyonunda şehit olan güvenlik güçleri için rahmet diledi ve “Emperyalizmin ve siyonizmin taşeronluğunu yapan PKK terör örgütlerini lanetliyorum,” dedi.   Malcox’in  “insan iyi nişan almalı. Kuklayı değil, kuklacıyı vurmalı”  hatırlatan Beyhan, “Bu kirli maşaların sahipleri Siyonist ve emperyalistler olduğunu biliyoruz” şeklinde konuştu.,. Dünyada yaşanan zulümlere karşı yazar ve şairlerin  daha fazla sorumluluk alması gerektiğinin altını çizen Beyhan, aydınların gerçek zalimleri deşifre etme  görevi olduğunu ifade etti.

Maraş: Yazar Okulu Bir Mektep Oldu.

TYB Eski Genel Başkanı ve Şanlıurfa Eski milletvekili Mehmet Atilla Maraş ise, İsrail’in Filistin halkına yönelik katliamlarını yazar ve şairlerin bütün dünyaya duyurma sorumluğu olduğunu belirterek,  İslam dünyasının çaresizliğini eleştirdi. Maraş, yazar okulunun kendi döneminde başladığını belirterek, “ İyi ki başlatmışız, bugün geniş katılımlı devam ediyor olmasından büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

Protokol konuşmalarından sonra,  faaliyet raporu okundu ve genel kurul tarafından ibra edildi.  Denetim Kurulu Raporu ile gelir gider tablolarının müzakeresi yapıldı ve genel kurul tarafından ibra edildi.  Yeni dönem çalışma raporları okundu, tahmini bütçe sunuldu ve onaylandı.  Daha sonra şube organlarının ve genel kurul delegelerin seçimi yapıldı.

Seçimlerden sonra üyeler dilek ve temennilerde bulundu. Üyelerden Ahmet Şenol, TYB’nin öncülüğünde meslek birliğinin kurulması için çalışma başlatılması önerisinde bulunurken, bir başka üye ise aidatlarının artırılması teklifinde bulundu.

Yeni Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri Şöyle:

Yönetim Kurulu Asıl Üyelikleri:

Mehmet Sait ULUÇAY,  Şahin Ali ŞEN, Necmettin EVCİ,  Kezban Eldemir GÜLTEPE, Mehmet Sıddık YILDIRIM, Muhammed IŞIK,  İlhan İŞMAN,  Banu SANCAK ve Fevzi MERCAN  seçildi.

Yönetim Kurulu Yedek Üyelikleri:

Müslim IŞIKLAR,  Ali Osman ÖZDEMİR, Fazilet Yıldız BOZKURT,  Selim GÜRBÜZER,  Arif KARADENİZ,  Sedat AYAR, Nurşah  KARACA, Ethem GÜNEN, Fuat OSKAY  getirildi.

Denetleme Kurulu Asıl Üyelikleri:

Mehmet Selim ATLIHAN, Sezgin ERÖZBAĞ,  Hüseyin Coşkun seçildi.

Denetleme Kurulu Yedek Üyelikleri:

Fahrettin ÂŞIK,  Alparslan BAHA ve Ülkü ÜNAL getirildi.

Haber: Şahin Ali Şen


img_1523.jpgimg_1505.jpgimg_1508.jpgimg_1534.jpg

Bu haber toplam 391 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim