• İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

TYB Ankara Şubesi İkinci Edebiyat Festivali Hazırlıklarına başladı

TYB Ankara Şubesi İkinci Edebiyat Festivali Hazırlıklarına başladı

Birincisi Mamak Belediyesi’nin destek ve katkılarıyla TYB Ankara Şubesi tarafından yoğun katılım ve ilgiyle gerçekleştirilen Ankara Edebiyat Festivali’nin ikincisi yine Mamak Belediyesi’nin katkılarıyla TYB Ankara Şubesi tarafından gerçekleştirilecek.

 12-14 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılması planlanan festival Programı, Mehmet Akif’in doğumunun 150. yılı olması nedeniyle Akif’in İstiklal Marşını yazdığı Tacettin Dergâhından başlayacak. Programda, Ahmet Haşim, Sebahattin Ali, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Orhan Veli’nin fikir ve eserleri konuşulacak. Ankara Edebiyat Dergileri sergisi açılacak, şiir şöleni, kültür gezisi ve  konserler gerçekleştirilecek.

Ankara Birinci Edebiyat Festiavali’nden Tarihe Not: İki kitap

Ankara Birinci Edebiyat Festivali’nin çok verimli geçtiğini anlatan TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, “Geçen yıl başlattığımız ve Ankara’da il defa gerçekleştirilen Ankara Edebiyat Festivali, yoğun programlarla beş gün sürmüştü. Canlı yayınlanan programlar kapsamında  “Ankara Edebiyatı ve Ankara’da Edebiyat, Gençlik ve Edebiyat, Şehir ve Edebiyat, Edebiyatımızda Roman ve Hikaye, Edebiyatımızda Deneme, Sezai Karakoç’un Ankara Günleri, Edebiyat Dergiciliği ve Ankara’da Dergicilik“ konulu paneller; Ankaralı Divan Şairleri ve Divan Şiirinde Ankara konulu konferans, Yazar Okulu açılışı, Şeyhülislam Yahya Efendi Şiir Şöleni ve konser gibi çeşitli etkinliklerle önemli edebiyatçı, kültür, sanat, düşünce ve fikir adamını Ankaralı hemşerilerimizle buluşturmuştuk.” dedi.

Birinci Ankara Edebiyat Festivali’nin  medyada ve edebiyat muhitlerinde  geniş yankı bulduğunu anlatan TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, “Panellerde sunulan bildiri ve metinler ile Şiir şöleninde okunan şiirler kitaplaştırıldı. Ayrıca Yazar okulundan sertifika alan kursiyerlerin kaleme aldıkları, Hikâye, şiir, deneme ve metinler bir araya getirilerek kitaplaştırıldı. Böylece Ankara edebiyatına iki eser kazandırılmış oldu.” şeklinde konuştu.

Ankara İkinci Edebiyat Festivali’nin Gündemi Yoğun

İkinci Ankara Edebiyat Festivali’nin hazırlıklarının başladığını bildiren TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, “Mamak Belediye Başkanlığının katkıları ve ev sahipliğinde geleneksel hale getirdiğimiz Ankara Edebiyat Festivalinin ikincisi “TÜRKİYE YÜZYILI ANKARA EDEBİYAT FESTİVALİ” teması ile 12-14 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılacak.” Dedi.

Ankara İkinci Edebiyat Festivali’yle Ankara’nın kültürel zenginliğini, edebiyat ve sanat verimliliğini ortaya koymayı, edebiyatçıları, yazarları, sanatçıları ve fikir insanlarını bir araya getirerek Ankara’nın edebiyat gündemini belirlemek, edebiyat tarihine not düşmek istediklerini kaydeden yazar-şair Uluçay, “Edebiyatseverler ile değişik edebi türlerde eserler veren edebiyatçıları bir süreklilik içinde etkileşime sokacak, edebiyat üzerinden bir şehir ve medeniyet bilinci oluşturarak başkent ile edebiyat arasında birebir ilişki kurulmasını sağlamak istiyoruz. Türkiye’nin öncü kültür, sanat ve edebiyat kuruluşu olarak Ankara’nın kültür ve sanat hayatının varlığına ve sürdürülebilirliğine katkıda bulunmak, edebiyatımızı geniş halk kitlelerine uluşturacak bir edebi zemin oluşturmak istiyoruz. ” değerlendirmesini yaptı.

Ankara İkinci Edebiyat Festivali’nin taslak programının hazır olduğunu, Türkiye Yüzyılı Ankara Edebiyat Festivali başlığıyla programın edebiyat bilgi şöleni anlayışı ile gerçekleştirileceğini anlatan TYB Ankara Şube Başkanı Mehmet Sait Uluçay, programın içeriği hakkında şu bilgileri verdi “Festival Programı, Mehmet Akif’in doğumunun 150. yılı olması hesabıyla Akif’in İstiklal Marşını yazdığı Tacettin Dergâhından başlayıp, Musiki Muallim Mektebi (Mamak Belediyesi Kültür Merkezinde son bulacak Festival Kortej Yürüyüşü ile başlayacaktır. Ankara Edebiyat Dergileri Sergisi açılışı ve Ankara havaları eşliğinde, Seymen gösterisi ile başlayacak.” diye konuştu.

Ahmet Haşim, Sabahattin Ali, Ahmet Hamdi Tanpınar, Orhan Veli Konuşulacak

Programda  konferans ve panellerle edebiyat tarihinde isim yapmış yazarların fikirlerinin ve eserlerinin konuşulacağını belirten Uluçay “Program kapsamında Türkiye Yüzyılında Şehir ve Edebiyat, Edebiyatın Gençleri ve Gençlerin Edebiyatı, 75 Yıl Sonra Sabahattin Ali, 90 Yıl sonra  Ahmet Haşim, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Ankara Günleri konulu Paneller, Orhan Veli’nin Ankara günleri konulu konferans gibi etkinlikler olacaktır” ifadelerini kullandı.

Yazar Okulu Kayıtları Başladı

Ankara İkinci Edebiyat Festivali’nde de Yazar Okulu’nun açılacağını bildiren Uluçay şunları söyledi “Bu yılki festival kapsamında yine yazar okulu olacaktır.  Geçen seneden farkı sadece süresi biraz daha uzun olacak ve atölye çalışmalarına daha fazla yer verilecektir. Festival tarihiyle beraber başlanacak Yazar Okulu kayıtları alınmaya başlanmıştır.”

Şiir Şöleni, Kültür Gezisi,  Konser..

Ankaralı edebiyatseverlere programda şiir şöleni ve konserin olacağı müjdesini veren Mehmet Sait Uluçay, “Programda hem Şiir Şöleni hem de Bir konser var. Bu yılki şiir şölenine Önemli ve sürpriz isimler davet ettik. Yine Mamak Belediyesi’nin destek ve katkısıyla güzel bir konser olacak” dedi.

Program kapsamında bir kültür gezisi  de planladıklarını belirten Mehmet Sait Uluçay, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Hacı Bayram Camisi, Ankara Kalesi, Ulucanlar Cezaevi Müzesi,   Millet Camisi, Millet Kütüphanesi ve milli Kütüphane gibi mekânları kapsayacak bir kültürel gezi planladıklarını söyledi.

Haber: Şahin Ali Şen

Bu haber toplam 1842 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim