• İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C

TYB Ankara Şubesinde Kadın Kahramanlar Konuşuldu

TYB Ankara Şubesinde Kadın Kahramanlar Konuşuldu
Ankara'nın kalbinde, Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi'nin şemsiyesi altında, "Kadın Kahramanlarımız" isimli bir etkinlik gerçekleşti.

 Bu anlamlı buluşmaya yazar Necla Arpa Gülaçar'ın sunumuyla hayat veren söyleşi, Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi Başkanı M. Sait Uluçay'ın ilham verici açılış konuşmasıyla başladı.

Söyleşinin açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi Başkanı Uluçay, 8 Mart'ın hemen ardından düzenlenen bu etkinliğin önemini vurguladı. Uluçay, "Bugün, 8 Mart'ın hemen sonrasında, sizleri tarihin unutulmaz kadın kahramanlarıyla buluşturmak için buradayız. 'Kadın Kahramanlarımız' başlığı altında gerçekleştireceğimiz bu sohbetle, kadınlarımızın tarih boyunca nasıl iz bıraktıklarını, hangi rolleri üstlendiklerini ve toplumları nasıl etkilediklerini masaya yatırmayı amaçlıyoruz" dedi.

3522ac8e-c597-4c2c-bb67-1f289176a209.jpg

 

Kadınların ruhunu ve hassasiyetlerini anlamak, tarih içindeki yerini daha iyi kavramak için bu söyleşinin önemini vurgulayan Uluçay, "Kendi özgün tarihini inşa etmiş, toplumlarına yön vermiş kadın figürleriyle tanışmak, onların yaşadıkları dönemleri daha yakından kavramak ve bu önemli mirası gelecek nesillere aktarmak amacıyla buradayız" ifadelerini kullandı.

Uluçay, 8 Mart Kadınlar Günü'ne dair düşüncelerini de paylaşarak, "Ancak, bu özel buluşmanın neden 8 Mart'tan Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi'nin "Kadın Kahramanlarımız" etkinliği, yazar Necla Arpa Gülaçar'ın cesur ve ilham verici söyleşisiyle unutulmaz bir ana dönüştü. Tarihe kulak vererek kadın kahramanların izlerini süren Gülaçar, "Tarihi Konuşturan Kadınlar" kitabından yola çıkarak, kadınların karşılaştığı sorunları ve tarih boyunca oynadıkları önemli rolü aydınlattı.

Söyleşisine İslam'ın kadına verdiği değerin meta haline getirilmesine karşı duyduğu endişeyle başlayan Gülaçar, "Tarihi Konuşturan Kadınlar" kitabını yazma motivasyonunu açıkladı. Dünya genelindeki kadın algısının sorgulanması gerektiğini vurgulayan yazar, sosyal medyanın kadın ve erkeği karşı karşıya getiren bir platforma dönüştüğüne dikkat çekti.

90667bc0-0a44-40f5-84e7-b114760bfbea.jpg

Kolayca ulaşılabilir birçok bilgiyi bir araya getirerek kaleme aldığı kitabıyla okuyucuları tarihe bir yolculuğa çıkaran Gülaçar, toplumlarda var olan kadın önyargılarını ve ayrımcılığı sorguladı. Aile kavramının günümüzde çeşitli gündemlerle zedelenmeye çalışılmasına karşı çıkan yazar, aile içi şiddet ve kadın cinayetlerine de değindi.

Söyleşinin kahramanları ise tarihin tozlu sayfalarından seslenen kadın kahramanlardı. Gülaçar, Babil kraliçesi Semiramis'in etkileyici öyküsünü, ilk kadın komutan Artemis'in önemini ve Kırgızistan'ın ilk kadın lideri Kurmancan Datka'nın Ruslarla savaşarak bölgesinin özerkliğini sağlamasını anlattı. Türk tarihindeki kadın bahadırlara da değinen Gülaçar, bu kahramanların güzellikleri, güçlü yapıları, zekâları ve savaşçı ruhlarıyla öne çıktığını vurguladı.

Türk edebiyatının ilk kadın romancısı Fatma Aliye'nin ve yazar Zeynep Gazali'nin eserlerinden etkilendiğini belirten Gülaçar'ın Cumhuriyet döneminde öne çıkan kadın figürleri Şule Yüksel Şenler, Ayşe Hümeyra Ökten ve Ayşe Şaşa'yı anlattığı bölümlerle devam etti.

Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi Başkanı M. Sait Uluçay'ın Gülaçar'a teşekkür beratını takdim etmesiyle sona eren etkinlik, katılımcılara tarihin derinliklerinden ilham verici bir mesaj bıraktı.

56b510f7-211e-4e2e-87c0-7edd0079aa02.jpg

 

Bu haber toplam 1287 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim