• İstanbul 16 °C
  • Ankara 12 °C

TYB Ankara Şubesi'nde Modern Hikâyenin Kurucusu Ömer Seyfettin Konuşuldu

TYB Ankara Şubesi'nde Modern Hikâyenin Kurucusu Ömer Seyfettin Konuşuldu
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Ankara Şubesi, "Modern Hikâyemizin Kurucusu: Ömer Seyfettin" başlıklı bir etkinlikle edebiyatseverleri bir araya getirdi.

Yazar Emin Gürdamur'un etkileyici sunumuyla gerçekleştirilen söyleşide, Ömer Seyfettin'in Türk edebiyatındaki yeri ve modern hikâyenin kurucusu olarak rolü ele alındı.

Gürdamur, Seyfettin'in eserlerinin menkıbe veya kıssadan hisse olmadığını vurgulayarak modern hikâyenin sıra dışı niteliğini açıkladı. Yazarın dünya edebiyatını hızla kavradığını ve Baha Tevfik ve Ziya Gökalp gibi isimlerden etkilendiğini anlatan Gürdamur, Seyfettin'in edebi evrimini derinlemesine inceledi.

Balkanlarda görev yaptığı dönemde kaybedilen toprakları gözlemleyen Seyfettin'in duygularını "At" hikâyesiyle ifade ettiğini belirten Gürdamur, yazarın Selanik'te "Genç Kalemler" dergisini çıkararak Ziya Gökalp etkisiyle geliştirdiği ekolün Cumhuriyet döneminde etkisini artırarak nasıl sürdürüldüğünü ve dilde sadeleşme çabalarını vurguladı.

Seyfettin'in modernleşmeye açık ancak batılılaşmaya karşı olan tutumunu da anlatan Gürdamur, yazarın deneysel yöntemleri başarıyla deneyen ve genç hikâyecilere yerli yazarlara daha fazla ilgi göstermeleri tavsiyesinde bulunan bir isim olduğunu söyledi.

Etkinlikte, Seyfettin'in mütareke yıllarına tanıklık eden zorlu yaşamı ve duygusal zorlukları da ele alındı. 1880-1920 yıllarını Türkçenin genişlediği bir dönem olarak değerlendiren Prof. Dr. Teoman Duralı'nın görüşlerine yer verildi. Seyfettin'in talihsiz bir evlilik geçirdiği ve 36 yaşında hayatını kaybettiğinin de altı çizildi.

Etkinlik, TYB Ankara Şubesi Başkanı Mehmet Sait Uluçay'ın yazar Emin Gürdamur'a sunumu için teşekkür belgesi takdim etmesiyle sona erdi. TYB Ankara Şubesi, edebiyatseverlere unutulmaz bir gün yaşatmanın yanı sıra, Türk edebiyatının değerli isimlerini anma ve tanıma fırsatı sunarak kültürel bir mirasın daha geniş kitlelere ulaşmasına katkıda bulunmaya devam ediyor.

21fa995c-30f9-472f-a4b9-7e09d5b9f024.jpg

 


 

 

Bu haber toplam 1218 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim