• İstanbul 14 °C
  • Ankara 10 °C

TYB Başkanı Arıcan: Akif’in Balkanlara büyük bir ilgisi vardı

TYB Başkanı Arıcan: Akif’in Balkanlara büyük bir ilgisi vardı
İslâm ve İstiklâl Şairi Mehmet Âkif Ersoy Doğumunun 150. Yılında Üsküp’te bir dizi faaliyetle anılıyor.

20 Aralık 2023 günü Üsküp Yunus Emre Enstitüsü’nde başlayan programın açılışında konuşan Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, İstiklâl Marşımızın şairi, büyük mütefekkir ve şair, Mehmed Âkif Ersoy, doğumunun 150. yılı dolayısıyla Türkiye Yazarlar Birliği  çeşitli kurum ve kuruluşların destekleri ile  yurt içinde ve yurt dışında çeşitli faaliyetlerle andıklarını ifade etti.

“Yaşadığı hayat tarzı, İslami duyarlılığı, vatan ve millet sevgisinin yanı sıra Akif Türk Edebiyatının önemli şairidir” diye konuşan Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle Balkan Savaşları öncesinde Akif fikirlerini, millî ve dinî içerikli yazılarını  Balkanlardan Türk Dünyasına kadar ulaştırmada hiç kuşkusuz Sırat-ı Müstakim, sonradan değişen ismiyle  Sebilürreşad’dan yararlanmıştır. Şu bir gerçek ki; Kosova’nın İpek şehrinde doğmuş olan Akif’in babası merhum, mütefekkir Mehmet Tahir Efendi, eğitim alması için aile tarafından İstanbul’a gönderilir. Tahir Efendi, tahsili ardından İstanbul’da kalmaya karar verir. Çok sevdiği bu şehirde çalışır ve evlenir. Babasının Kosovalı, annesinin ise Buharalı oluşu Akif’in düşünce dünyasının şekillenmesinde, zihin dünyasının zenginleşmesinde gerçekten bu ülkelerin ve Türk dünyasının büyük katkısı olduğu muhakkaktır. Dolayısıyla, Akif’in Balkanlara büyük bir ilgisi vardı.”

Programın açılışında Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök ve TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf da Akif’in hayatı, eserleri ve Balkan’a olan ilgisine dair konuşma yaptılar.

2-148.jpg3-124.jpg

Panelin açılışı öncesinde “Fotoğraflar Yörüklük ve Yörüyen Türkler” adlı fotoğraf albümünün tanıtım toplantısı yapıldı.

TYB Genel Başkan Yardımcısı Öğr. Gör. Tarkan Zengin, Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir’in de konuşmacı olarak katıldıkları anma programı iki gün sürecek.

4-082.jpg

 

Bu haber toplam 192 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim