• İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

TYB Elazığ Şubesinde “Bizim Külliye Sohbetleri”Nin Üçüncüsü Düzenlendi

TYB Elazığ Şubesinde “Bizim Külliye Sohbetleri”Nin Üçüncüsü Düzenlendi
7 Temmuz Cuma günü saat 20.30’da TYB Elazığ Şubesinde gerçekleşen toplantı iki bölümde tertiplendi.

Program TYB Elazığ Şube Başkanı Şair Nazım Payam’ın açılış konuşmasıyla başladı.

Daha sonra yazar Necati Kanter romanı, “Bürde Bir Hırka-i Saâdet Romanı” üzerine tanıtım konuşmasını yaptı.

Daha sonra Doç. Dr. Muhammed Hüküm içinde kutsallarımızın yer aldığı [Hz. Peygamber (s.a.v)] bir romanın yazımının zorluğundan bahsetti. Muhammed Hüküm ve Necati Kanter arasında “Bürde” romanı üzerine soru-cevapların olduğu kısa açıklamalar yer aldı.

Toplantıya uzaktan katılarak ilgi ve heyecanla izlediğini belirten Prof. Dr. Vefa Taşdelen toplantının ileriki bölümlerinde roman türünün “tip” ve “karakter” kavramları merkezinde kurgulandığına ve tipler sayesinde kalıcılığını sağladığına değindi. Bu durumu Cervantes’ten çok Don Kişot’un, Daniel Defoe’den çok Robinson Crusoe’nun dünyada tanınması üzerinden anlattı.

Toplantının ikinci bölümünde Doç. Dr. Taner Namlı, roman türünün bizdeki tarihi ve türün gerçeği yansıtmadaki rolü üzerine açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Beyhan Kanter’in de bulunduğu toplantıda Kanter, kutsal olanın romanlaştırılmasının çok zor ve riskli olduğunu ifade etti. Necati Kanter’in “Bürde” romanını yazdığı süreçte bu konuda gerekli hassasiyeti gösterdiğini ve bu durumu takip ettiğini belirtti.

Soru-cevap şeklinde devam eden “roman ve hikâye” konulu sohbete Doç. Dr. Birol Bulut, Bingöl İl Kültür Müdürü Selahattin Yazar, Sebahattin Alaca, Ömer Kazazoğlu, Gıyasettin Dağ, Yücel Çakmak, Sibel Öztaş ve Kemal Batmaz da önemli katkılar sağladılar.

Önümüzdeki toplantının konuğu Doç. Dr. Muhammed Hüküm, ele alınacak konu ise “Ölümünün 50. Yılı Anısına Kemal Tahir” olacaktır.

https://youtube.com/live/FV0bR2Isc0g?feature=share

Bu haber toplam 222 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim