• İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

TYB Erzincan Şubesinde Konuşan Prof. Dr. Mahmut Abdullah Arslan “Kudüs Müminin sınav kağıdıdır”

TYB Erzincan Şubesinde Konuşan Prof. Dr. Mahmut Abdullah Arslan  “Kudüs Müminin sınav kağıdıdır”
Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi’nin bu haftaki konuğu Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Abdullah Arslan oldu.
Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesinin Kültür evindeki Programda Prof. Dr. Mahmut Abdullah Arslan  “Çağdaş Türk Şiirinde Kudüs” konusunu anlattı.
Prof. Dr. Mahmut Abdullah Arslan Konuşmasına: “Kudüs şehri ayetlerle ve Hz. Peygamberin hadisleri ile kutsal olduğu belirlenmiş bir mekândır. Âlemlerin Rabbi Yüce Allah İsra Suresi’nin 1. ayetinde: “Bir gece, kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye (Muhammed) kulunu Mescid-i Haram’dan, çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allah noksan sıfatlardan münezzehtir; O, gerçekten işitendir, görendir.” buyurmuştur. Ayette geçen “Mescid-i Aksa ve çevresi” müfessirlerin de ittifak ettiği gibi başta ‘Kudüs ve diğer Filistin Toprakları’dır” dedi.
Prof. Dr. Mahmut Abdullah Arslan Kudüs ile ilgili olarak Çağdaş Türk Edebiyatına yansımaları ele aldığı konuşmasına Arif Ay’ın şiiri ile başladı.  “ Ben Kudüs Şehr-i Kadim, uzun bir kışa erdim Kubbet-üs Sahra’yla göğü çınlatır ahım, kanla doldu mahzenlerim Yahya'nın kanı, İsa'nın kanı” diyerek geçmişten bu güne Kudüs’ün Yahudilerce peygamberlerin katledildiği bir mekân olduğunu söyledi. Prof. Mahmut Abdullah Arslan konuşmasının devamında:  “Çağlar boyu tevhidin ana yurdu, semaya açılan kapı Kudüs! Hz Musa'nın varamadığı menzil, Hz Davut'un taht merkezi, Hz Süleyman'ın cümle mahlûkata hâkim kılındığı, Hz Zekeriya'nın çile doldurduğu, Hz Meryem'in avaz avaz sustuğu, Hz Yahya'nın mahzun kaldığı, Hz İsa'nın ihanete uğradığı, Hz Muhammed'in miraca çıktığı Kudüs! Hz Ömer'in adaletinin sembolü, şarkın en sevgili sultanı Selahaddin'in rüyası, Yavuz'un duası, Kanuni'nin hayratı, Selim'in infakı, Ulu Hakan’ın çini ile işlenmiş Kur'an aşkı. Kudüs ki Hürrem Sultan'ın asırları aşan şefkat eli, şimdilerde ise insanlığın utancı, müminin sınav kâğıdı, ümmetin dinmeyen gözyaşı, Allah'ın elçilerinin emaneti Kudüs!”  diye tavsif etti. 
img-20240202-wa0027.jpg
Duygusal anların yaşandığı konuşmada Mahmut Abdullah Arslan gözyaşlarını tutamadı. Gözyaşları arasında çağdaş şairlerin şiirlerinden örnekler verdi. 
Prof. Dr. Mahmut Abdullah Arslan Yeryüzündeki en kutsi mekânlar olan Mescidi Haram ve Mescidi Aksa’nın Kudüs’te birleştiğini söyleyerek :“Hz Peygamber de İsra- Miraç ile Mescid-i Haram ve Mescid-i Aksa'yı birleştirmiştir. İskân, nekbe, nekse ve ilhak meseleleri üzerine şunlar söylenebilir kısaca: Osmanlı döneminde Kudüs'teki bu sulh- sükûn ve birlikte yaşama bilinci, 1900'lerin başlarında özellikle de İsrail Devleti’nin yolunu açan 1917'deki Balfour Deklarasyonu ile bozulmuştur. Öncesinde de olmakla birlikte bu deklarasyonun ilanından İsrail Devleti’nin 1948'de kurulmasına ve nekbe dönemine kadar pek çok ülkedeki Yahudiler bu bölgeye göç ettirilmiştir. Böylece Yahudilerin iskân politikaları devreye sokulmuş ve Filistin- Kudüs adım adım işgal edilerek bugünkü hazin duruma gelinmiştir” dedi.
Programın devamında Kudüs ile ilgili şiirlere yer verem Prof. Dr. Mahmut Abdullah Arslan Necip Fazıl’ın  ‘Yıkılasın İsrail’ şiirini okudu:
Koca bir devleti yıktılar
Türlü oyun ile savaş ile
Ve sonra bir devlet kurdular
Kan ile zulüm ile..
Ecdadımın gölgesinde
Kendinizi gizlediniz
Ne kadar kanı bozuk
Ne kadar da zalimmişsiniz
Yıkılasın İsrail
Enkazını göreyim
Sana ülke diyenin
Yüzüne tüküreyim!
Kadın, çocuk, genç, yaşlı demeden
Kurşunlar yağdırır can alır düşünmeden
Elbet senin de bir sonun olacak eminim
Göreceğiz İnşallah Azrail’e
Can vermeden...
Yıkılasın İsrail
Enkazını göreyim
Sana ülke diyenin
Yüzüne tüküreyim!
 
Bunca zulüm yanınıza kâr
kalır mı sanırsınız?
Ey Firavun'un çocukları
kendinizi ne sanırsınız?
Bu Ümmetin çocukları
elbet uyanacak bir gün
İşte o zaman kaçacak yer ararsınız
Yıkılasın Ey İsrail
Enkazını göreyim
Sana ülke diyenin
Yüzüne Tüküreyim!
  Çok sayıda yazar, Akademisyen ve dinleyicinin katıldığı  program sonunda Yazarlar Birliği Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir Prof. Dr. Mahmut Abdullah Arslan’a bir teşekkür belgesi bir tablo hediye etti. Teşekkür Belgesini Eğitimci  Kürşat Omay, tabloyu ise eğitimci yazar  Serpil Baygın takdim etti.
img-20240202-wa0037.jpgimg-20240202-wa0036.jpg
Bu haber toplam 502 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim