• İstanbul 15 °C
  • Ankara 16 °C

TYB Erzurum Şube Başkanı Gözütok: Yetenekli gençleri edebiyatçı olarak yetiştireceğiz

TYB Erzurum Şube Başkanı Gözütok: Yetenekli gençleri edebiyatçı olarak yetiştireceğiz
Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi’nde gerçekleşen 11. Olağan Genel Kurulunda Şube Başkanlığına seçilen yazar Mehmet Gözütok sorularımızı cevaplandırdı.

-Okuyucularımız ve üyelerimiz için kendinizi tanıta bilir misiniz?

-1978 yılında Erzurum’un Oltu ilçesinde doğdum. İlk ve orta öğrenimini Oltu’da bitirdim. Oltu Sağlık Meslek Lisesinden 1996 da mezun oldum.1997 yılında üniversite sınav sonucunda tercih ettiğim Atatürk Üniversitesi Erzincan Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü’nden 2001 yılında mezun oldum.15 yıllık öğretmenlik ve idarecilik hayatımdan sonra Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Erzurum Palandöken Gençlik Merkezi’ne atandım. Halen bu göreve devam etmekteyim. Çeşitli süreli dergilerde makale ve şiirlerim yayınlandı. Yayınlanmış eserlerim; Çocuk kitapları: Başarının İncileri, Tembel Teneke, Acele, Televizyon Savaşları, Marifetli adam Erzurumlu İbrahim Hakkı Hz. Gençlik kitapları: Savaşın Gölgesinden Umuda, Söz Kudüs’te, Arayış, Adanış, Yöneliş, Tarihsizlik Talihsizliktir, Söz Doğu Türkistan’da

Erzurumlu genç yetenekleri yazar ve şair olarak yetiştireceğiz

-Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi olarak, şehrin kültür, sanat, edebiyat hayatına ne tür katkılar sağlamayı planlıyorsunuz?

Anadolu’nun zirvesi, medeniyetler beşiği dadaşlar diyarı Erzurum birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Taşların bile dile geldiği buram buram tarih kokan şehrimiz, edebiyatın, sanatın ve kültürün başkentleri arasında olmuştur.

Bu meyanda şehrin tanıtımına, kültür ve sanatına yaptığı yayınlarla yön veren Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi olarak bu misyonumuzu devam ettireceğiz. Çalışmalarımızı ulusal, genel merkez ve yerel eksenli olarak üç aşamada planlayıp yapmaya çalışacağız. Genç şair ve yazarların yetişmesi, Türk Edebiyatına katkısı, yazılı ve görsel basında yer almaları noktasında gerekli çalışmaları önceki dönemlerde olduğu gibi sürdürecek ve yeni projelerle devam ettireceğiz.

Tüm üyelerimizle gerek sosyal medya platformlarında ve gerekse yüz yüze sohbetlerle, fikir teatileriyle birlikteliğimizi güçlendireceğiz. Güçlü bir TYB şubesi eminim ki şehrin protokolünde de yerini daha sağlam alacaktır. Bu ise bizim sanata, kültüre ve edebiyata olan hizmet şevkimizi artıracaktır. Daha kapsamlı şeyler tahayyül ederek, bunları hayata geçirme imkânı sağlayacaktır.

 Şehre ve insana dokunan edebî fikrî çalışmalara devam edeceğiz

-Şehrin tarihi mekanlarını, eserlerini, düşünürlerini ve önemli yazarlarını genç kuşaklara tanıtmak için ne tür faaliyetler yapacaksınız?

-Şehrimizin incisi Tarihi mekânlarımızın tanıtımını bundan önceki dönemlerde de yaptığımız gibi kurumsal iş birliklerimizi arttırarak yapmaya çalışacağız. Gençlerle ilgili yapacağımız etkinlikleri üniversite, ortaöğretim ve ilkokul olmak üzere üç kategoride gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Üniversiteli gençler ile ilgili etkinliklerimizde Büyükşehir Kültür daire başkanlığı, ilimizde bulunan iki üniversitenin rektörlüklerinin ilgili birimleri, üniversitelerimizde bulunan öğrenci kulüpleri, Kültür Turizm İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor bakanlığına bağlı gençlik merkezleri, il müftülüğüne bağlı kültür sanat birimleri ve diğer STK larla çeşitli kültürel sanatsal faaliyetler yapacağız. İl milli eğitime bağlı Erzurumlu düşünürlerin adlarını verildiği okullarda proje bazlı kültürel etkinlikler yapacağız. Özellikle üç merkez ilçe başta olmak üzere diğer ilçelerden de gelen öğrencilerle yapılacak tüm etkinliklerde yer almaya çalışacağız.

Dernek sohbetleri, salon programları, kurumlarla paydaş olarak yer aldığımız projelerin takibi, şiir şölenleri, yazarlık atölyeleri, kitap tanıtımları, vefa sohbet ve ziyaretleri, şehrinde yer alan STK gençlik birimleriyle ortak gençlik programları, geziler ve edebî münazara ve mülahazaları gibi şehre ve insana dokunabilen edebî fikrî ve ilmi çalışmalara devam edeceğiz.

-Gençlere edebiyatı sevdirmek, olan ilgilerini artırmak amacıyla üniversite ve eğitim kurumlarıyla nasıl bir iş birliği kurmayı düşünüyorsunuz?

-İlimizde bulunan iki üniversitenin rektörlüklerinin ilgili birimleri, üniversitelerimizde bulunan öğrenci kulüpleri, Kültür Turizm İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor bakanlığına bağlı gençlik merkezleri, İl Milli Eğitim Müdürlükleri ve diğer STK’larla proje ve etkinlik bazlı iş birliği protokolleri yapacağız. "Gençler! Söz Sizde" başlığımızla yetenekli gençlerin söz aldığı panel, söyleşi, konferans ve şölenlerin icra edilmesini sağlayacağız.

Özellikle ortaokul ve liselerde mutlaka yazar-öğrenci buluşmalarını sağlayıp okullarımıza bir yazar, bir şair elinin değmesini sağlayacağız. Gerekli görülen yerlerde birkaç yazarımızla birlikte ortak panel düzenleyerek gençlerimizin edebiyata ilgisini artırmak hedeflerimizdendir.

Yazarlarımızla okuyucularını buluşturan programlar yapacağız

-Erzurumlu edebiyatçıları şubeniz çatısı altında toplamak için şairlere, yazarlara ulaşmak ve iş birliği yapmak için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

-Kalem ile kelamı birleştiren tüm hemşerilerimizi çatımız altında toplayıp, eserlerini tanıtacağız. Önce kendi bünyemizde sonra il bazında ki tüm kütüphanelerde ve okullarda Erzurumlu yazarların yazdığı kitaplar köşesi oluşturmayı düşünüyoruz. Böylece yazarlarımız arasında ve ilimiz okurları arasında bir bağ oluşturacağız. Zaman zaman bir araya gelebilecekleri kahvaltı ve şiir programları gibi etkinliklerle birlik ve beraberliğimizi pekiştirmeyi düşünüyoruz. Üyelerimiz ile sosyal medya mecralarında ilişkilerimizi sıcak tutarak, birbirimizden haberdar olmayı ve yeni projelerine istişare yoluyla destek olmaya çalışacağız.  Ayrıca TYB yi sosyal medya üzerinden, sürekli gündemde tutarak tanıtımını yapacağız. Şehirdeki kültür, sanat ve edebiyat alanlarında yapılan organizasyonlara katılım sağlayarak varlığımızı hissettireceğiz.

Dil – edebiyat – medya temelli atölye çalışmalarımız olacak

-Kültüre, sanata ilgi duyan vatandaşlarımızın kendilerini geliştirmeleri için şube de ne tür kurs ve eğitimleri yapacaksınız?

Özellikle gençlik ve kadın kolları birimlerimizce medeniyetimize yön vermiş mütefekkirlerimizin eserlerini okuma halkaları; dil – edebiyat – medya temelli atölye çalışmaları; yazarlık atölyeleriyle genç yazar ve şairlerimizin yazma becerilerini geliştirmeleri ve tecrübe kazanmaları bağlamında daha önce yapmış olduğumuz atölye çalışmaları ve sosyal aktivitelerini güncelleyip zenginleştirip medya platformlarına da taşıyarak geliştirmeye çalışacağız.

Şartlar müsait olursa dil kursları, diksiyon kursları, okuma etkinlikleri ve Osmanlıca dersleriyle Türkçemizi sevdirmeye, güzel kullanmaya çalışacağız.

                                                                                                                 Mahmut Erdemir

2-(1)-024.jpg

 

 

Bu haber toplam 351 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim