• İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

TYB Genel Başkan Yardımcısı Kala: Tulu kitap ve Kuşluk dergisi çocukları sımsıcak ısıtacak ve gönülleri aydınlatacak bu güneşi müjdeliyor.

TYB Genel Başkan Yardımcısı Kala: Tulu kitap ve Kuşluk dergisi çocukları sımsıcak ısıtacak ve gönülleri aydınlatacak bu güneşi müjdeliyor.
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Muhammed Enes Kala, Ankara'da Tulu Kitap tarafından yayımlanan çocuk edebiyatı dergisi 'Kuşluk' un tanıtım toplantısına katıldı.

Gölbaşı Vilayetler Evi'nde düzenlenen tanıtım programına, Tulu Kitap Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalkan, Genel Yayın Yönetmeni Enes Celep, TYB Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Muhammed Enes Kala, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Programda bir konuşma yapan Kala, Bugün Tulu Kitap ve Kuşluk Dergisinin tanıtımına şahitlik ettiğimiz ve işlere öncülük edenlerin heyecanlarına ortak olduğumuz için mutluluk duyuyoruz.  Merhum Sezai Karakoç’un Köpük şiirinde iki mısra var. Onlar hatırıma düştü.

Bir kadını al, onu yont yont anne olsun, / … /Bir insanı al, onu çöz çöz çocuk olsun/,

Hepimiz topraktanız. Hepimiz bir anneden dünyaya geldik. Bizim için bir selam yurdu olan, huzurun ve güvenin kaynağı ana rahminden toplumun kültür rahmine doğduk. Kültür rahminin ana rahmi kadar güvenli ve huzur verici olması için onu besleyen can damarlarına dikkat etmek gerekir. Bu damarlar his, hayal, tasvir ve akıldır. Tasvir ve aklın vatanı, his ve hayal; his ve hayalin vatanı ise çocukluktur. Çocukluk aynı zamanda biz insanların da vatanıdır. Güçlü bir akıl ve tasvir için, güçlü bir hisse ve hayale ihtiyaç duyarız. Güçlü bir his ve hayal ise güçlü bir çocuklukla mümkündür. Güçlü bir çocukluk, sağlıklı ve nitelikli fertlere; nitelikli ve güçlü fertler ise güçlü, huzurlu bir topluma vesile olur. Tüm bunlar hissin, hayalin, tasvirin ve aklın terbiyesi ile mümkündür. Zira terbiye edilmiş tehassüs ve tahayyülden hayat verici sanat ve edebiyat neşet eder. Terbiye edilmiş tasavvurdan güçlü bir ilim, faydalı teknik ve teknoloji sadır olur. Terbiye edilmiş taakkulden hepimizin ihtiyaç duyduğu mantık ve felsefe doğar. Hepsi birlikte kültür rahmini onarır ve güçlendirir. Kültür rahminin can damarları sağlıklı olur, bu kurucu sütunlar terbiye edilirse, o rahimde yaşayan çocukların talimi-terbiyesi yerinde olacaktır. Bu rahimden yarına umut olacak, insanlığa faydalı çocuklar yetişir. Tevarüs ettiğimiz medeniyetimiz zamanında böylesi bir yapıyı haizdi. Yiğit düştüğü yerden kalkar. Burada bantı başa sarmayı kastetmiyorum. Güne yeniden doğmayı ve doğan güneşle hayata yeniden atılmayı kastediyorum.” dedi.

Doç. Dr. Muhammed Enes Kala, Tulu kitap ve Kuşluk dergisi yeniden doğmayı ve başta çocukları sımsıcak ısıtacak ve gönülleri aydınlatacak bu güneşi müjdeliyor. Umuyorum ki öyle de olacaktır. Onlar için yol başladı. Başlayan yolun hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum.” İfadelerini kullandı.

Programın açılış konuşmasını yapan Mehmet Kalkan, derginin ilk sayısının mart ayında piyasaya çıktığını belirtti.

Bunun klasik bir çocuk dergisi olmadığını kaydeden Kalkan, "Çocuk edebiyatı dergisi olduğunu özellikle ifade etmemde fayda var. Çok kıymetli, güzide yazarlarımızla velilerimizin, öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin, yayın dünyasının huzurlarına çıktık. Rabb'im utandırmasın inşallah nice güzel ürünler çıkartmayı nasip etsin." diye konuştu.

Kalkan, derginin 2024 yılında elde edilecek abonelik gelirlerinin tamamının Gazze'ye bağışlanacağını söyledi.

Genel Yayın Yönetmeni Enes Celep de bu zamanlarda çocuk edebiyat dergisinin eksikliğinin hissedildiğini aktardı.

8f0e4d45-1387-46ea-8830-b81a085c1f33.jpg

kuslu-ilk-sayi-cikti.jpg

Bu haber toplam 299 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim