• İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

TYB İstanbul Erdem Bayazıt’ı Unutmadı!

TYB İstanbul Erdem Bayazıt’ı Unutmadı!
TYB kurucularından Şair Yazar Siyasetçi Erdem Bayazıt vefatının 12. Yıldönümünde Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi tarafından gerçekleştirilen özel programla anıldı.

Dr Hüseyin Yorulmaz’ın konuk olarak katıldığı programı TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı yönetti. Bıyıklı program açılışında yaptığı konuşmada edebiyatımıza hizmet etmiş değerli isimleri vefatlarından sonra da anarak onların hayatlarını ve eserlerini yeni nesillere hatırlatmak gayesiyle bu programları düzenlediklerini belirtti.

Bir Neslin Ağabeyi kitabının yazarı Hüseyin Yorulmaz Bayazıt’ın hayatından kesitler aktardığı programda usta şairin bey sülalesinden geldiğini belirterek şu görüşleri paylaştı:

‘Maraş'ta Dülkadiroğulları beyliği vardı. Yavuz Sultan Selim, Doğu seferine çıkarken, Maraşlı beylerin kendisine ayak bağı olması karşısında Dülkadirlileri tarihten silmeye karar verir. Dediğini de yapar. Doğu Bayazıt beylerinden bir grubu beraberinde getirerek Maraş'ta iskân ettirir. Dülkadirliler'e bir bakıma değnekçi, rakip olarak gelir. Bu yüzden Maraş'ta iki aile arasında yüzyıllar boyu kavga ve cidal eksik olmamıştır. Şehrin ortasından akan Kanlıdere'nin adının bu kavgadan geldiği rivayet edilir. İşte Erdem Bayazıt'ın sülalesi de, Yavuz'un beraberinde getirdiği bu ailedendir. Soyadı kanunu çıktıktan sonra "Bayazıt" ismini alırlar.’

Erdem Bayazıt siyasete girişiyle ilgili soruya Yorulmaz şöyle cevap verdi:

‘Erdem Bayazıt'a klasik bir politikacı diyemeyiz. Eğer öyle olsaydı, bir iki dönem daha mecliste bulunmayı arzu etseydi, Özal'dan sonra Mesut Yılmaz'ın yanında yer alırdı. Oysa Mesut Yılmaz'a ilk bayrak açanlardan biridir Erdem Bayazıt. Ona ANAP'lı demekten ziyade Özalcı diyebiliriz. Özal'a farklı bir fonksiyon yükler. Özal'ın kendi döneminde yaşamış bir İkinci Abdülhamid olduğunu iddia eder.’

Erdem Bayazıt’ın az yazdığı söylense de kalıcı şiirler yazdığını dile getiren yorulmaz şairin şiir anlayışında dair şunları söyledi:

‘Şiire mesaj yükler. Şiirini bazen kurşun gibi kullanır. Bu yüzden İslam dünyasının sorunlarına şiirlerinde el atar ve Müslümanların acılarını gündeme getirir. Bu yönüyle arkadaşlarının hep önünde yer alır. Mesela Cahit Zarifoğlu'nun şiirleri gibi kapalı değildir onun şiiri. Mesajını açık ve net bir şekilde verir. O, "Dünyanın kalbini dinle geliyor adım adım/Dallar meyvaya dursun toprak tohuma dursun/İnsan barışa dursun selama dursun zaman/Sabır savaş zafer! Adım: Müslüman!" diyen bir şairdir.’

Erdem Bayazıt’ın ağabeylik vasfı üzerine konuşan Yorulmaz ‘Koltuğunun altında birkaç karpuz taşımış bir insandır. Bir neslin ağabeyidir. Çevresindeki herkese ağabeylik yapar, Anadolu’dan gelen öğrencilere burs için kefil olurdu’ diye konuştu.

image.png

Bu haber toplam 897 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim