• İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

TYB İstanbul’da Abdürrehim Ötkür Konuşuldu!

TYB İstanbul’da Abdürrehim Ötkür Konuşuldu!
Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi tarafından Uygur Edebiyatının öncü şahsiyetlerinden Abdürrehim Ötkür hakkında özel bir program yapıldı.

Programın açılışında konuşan TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı Doğu Türkistan davasını her platformda haykırmaya devam edeceklerini belirtti. Uygurların her zaman yanlarında olduklarını ifade eden Bıyıklı şöyle konuştu:

‘Doğu Türkistan davasını gündemde tutmak için sadece meydanda olmak yetmez. Kültürel meydanı da boş tutmamak gerekiyor. Maalesef ülkemizde Uygur Edebiyatı ve Uygur edebiyatçıları tanınmıyor bilinmiyor. Tanınmadan sevilmez sevilmeden sahiplenilmez. İnsanlığa Uygurların varoluş mücadelesini aktarmanın en önemli araçlarından birisi de şüphesiz edebiyattır. Edebiyat davaları ebediyete taşır. Bu manada Abdürrehim Ötkür’ü tanımak Uygurların destansı mücadelesine de vakıf olmak demektir.

Bazan sadece bir aydını tanıyarak bir ülkeye dair fikir sahibi olunabilir. Çünkü Ötkür gibi şahsiyetler alınyazılarını milletlerinin alınyazılarıyla bir tutmuşlardır. Abdürrehim Ötkür’ün Türkiye’de tanınması ve okunması anlamında elimizden gelen gayreti sürdüreceğimizi söylemek isterim.

Uygurlar uzun yıllardan beri soykırıma uğruyor. Çin’de yönetenler ve sistemler değişir ama Uygurları yok etme politikası değişmez. Her dönemde mazlum Uygur halkı soykırıma tabi tutulmuştur. Vicdan sahibi Uygur aydınları bu sindirme ve yok etme politikalarına karşı büyük kavgalar vermiştir.

Abdürrehim Ötkür gibi aydınlar sadece edebi bir uğraş içinde olmamışlar bütün varlıklarıyla milli mücadeleye de katılmışlardır.

Aydınlar kalemleriyle olduğu kadar bedenleriyle de kavgaya katılır. O yüzden yazdıklarının tesiri artar. Milletinin kaderi Ötkür’ün kaderi olur. Onlar için yaşar onlar için yazar. Halkına sevdalı halkına yürekten bağlıdır.

Ötkür sadece edebi çalışmalarla öne geçmez aynı zamanda milli mücadelenin de her zaman önünde durur. Bir anlamda milli şairdir.

Bu yönüyle Ona Uygurların Mehmet Akif’i de diyebiliriz. Zaten Türkiye’den kendisine örnek aldığı kişilerden biridir Akif.

. O da Akif gibi doğuştan İstiklale âşıktır.

Yumuşak başlı olmayı kabul eder ama uysal koyun olmayı kabullenemez. 

Adam aldırmada geç demez aldırır her daim Hakkı tutar kaldırır. O da Akif gibi İstiklalin Şairidir. O da Akif gibi milli vicdanın sesidir. Aziz ruhu şad olsun.’

Programda konuşan Ötkür’ün kızı Zülhayat Ötkür de TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı’ya teşekkürle başladığı konuşmasında şunları söyledi:

‘O bir şair olarak halkının duygularına tercüman oldu halkı için yaşadı. Bütün derdi ülkesiydi. Eserlerinde hep ülkesini işledi. Özgürlüğün değerini anlattı. Bir gün mutlaka Doğu Türkistan’ın hürriyetine kavuşacağını müjdeledi.

O iyi bir şair olduğu kadar iyi bir babaydı. Bize dünyalık olarak bir miras bırakmadı. Fakat maddiyatla ölçülemeyecek kadar manevi olarak şerefli bir miras bıraktı. Haysiyetli bir mücadele bıraktı. Babam hakkında yapılan çalışmalara ailemiz olarak her zaman destek veriyoruz. Türkiye Yazarlar Birliği Doğu Türkistan davasına her zaman destek veren bir kurum. Bu sebeple şükranlarımı sunuyorum.’

Programda Şair İmran Sadai ve Araştırmacı Mahmut Yasin de Ötkür’ün eserleri ve şahsiyeti üzerine konuşmalar gerçekleştirdi.

Yoğun katılımın olduğu özel program Uygur sanatçı Şöhret Nur’un verdiği konserle sona erdi.


img-20210709-wa0010.jpg

img-20210709-wa0009.jpg

Bu haber toplam 387 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim