• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

TYB İstanbul’da Edebiyat Dünyasının Gündemi Konuşuldu

TYB İstanbul’da Edebiyat Dünyasının Gündemi Konuşuldu
TYB İstanbul’da gerçekleşen Şafak Çelik ile Yakın Gelecek programı, şair Mustafa Uçurum ve Dursun Güzel’i ağırladı.

TYB İstanbul’da bu yıl da devam eden Şafak Çelik ile Yakın Gelecek programı, açılışını şair Mustafa Uçurum ve Dursun Güzel ile yaptı. Söyleşide, şehir ve taşra edebiyatının mukayesesi, dergiler, şiir ve şair konuşuldu.

 

 

Şiir Şairin Kimliği

Şafak Çelik’in yönelttiği sorular üzerinden konuşan Mustafa Uçurum, şiirin dergilerden takip edilebileceğini vurguladı. İletişim kurduğu gençlerin büyük çoğunluğunun kitap yayımlama konusunda yayınevi arayışında olduğunu ifade eden Uçurum, günümüzde genelde edebiyat özelde şiir adına şunları söyledi:

“Anadolu’daki dergilere yazmak benim için büyük mutluluk. Bu dergileri yaşatabilmek için okuldaki edebiyatsever öğrencilerin desteğiyle on civarı farklı derginin okullara alınması sağlanabilir. Gençlerimizin okumadığına dair eleştiri var. Bu yanlış. Okuyorlar. Ancak daha çok görselle haşır neşir olduklarından görsellere yöneliyorlar. Şairin işi, bir insanı fethetmektir. Günümüz şiirinde bir akımdan bahsetmek imkânsız. Bireysellik ağır basıyor. Yine de küçük oluşumlar mevcut. İyi duruşta kişiler var. Şiir, şairin adının altına yazılan kimliktir. Herkes şiir yazabilir, ama herkes şair olamaz. Mehmed Âkif, Berlin’deyken Çanakkale şiirini yazdı. Görmemiştir, ama hissetmiştir. Günübirlik yazan günübirlik olur ve unutulur. Fakat bu topraklar var oldukça Yunus Emre’den bahsedilecektir.”

 

 

Şairler Azınlıktır

 

Şiir, şair ve çocuk edebiyatı üzerine görüşlerini ifade eden Dursun Güzel, şunları kaydetti:

“Biz şairler şunu kabul etmek zorundayız. Şair azınlığa hitap eder, genele değil. Biz de azınlığız. Kudüs vakalarının cereyan ettiği bir zamanda şiirin yayımlanıyorsa bunda bir sıkıntı vardır. Diğer taraftan çocuk edebiyatı yapmaya çalışan birçok isim var. Çocuk edebiyatı, buna rağmen edebiyat adına bir çoraklık yaşıyor. Fuarlarda en çok çocuk kitabı alıcı buluyor. İçeriği ne olursa olsun çocuk isteyince ebeveynler de almak durumunda kalıyor.”

 

 

Sorularınız için:

E: tybistanbul1@gmail.com │ T: 0 212 527 75 17-18

Bu haber toplam 534 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim