• İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C

TYB İstanbul'da Kaşgarlı Mahmut Şiir Gecesi

TYB İstanbul'da Kaşgarlı Mahmut Şiir Gecesi
Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde Kaşgarlı Mahmut Şiir Gecesi gerçekleştirildi. Programın açılışını TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı yaptı. Geceye katılan şairlere teşekkür eden Bıyıklı şöyle konuştu:

‘Kaşgarlı Mahmut bilinen ilk büyük sözlükçümüz, dilcimiz ve edebiyat tarihçimizdir. Divanü-Lügati't-Türk milleti için büyük bir zenginliktir. Ali Emiri Efendi’nin: “Bu bir kitap değil, Türkistan ülkesidir. Türkistan değil bütün cihandır.” Sözü eserinin önemini net bir şekilde anlatmaktadır.

 Türk dilinin Arapça karşısındaki gücünü ortaya çıkaran Türklerin hakimiyetinin uzun süreceğini bilen ve Araplara Türkçe öğretmeyi hedefleyen Kaşgarlı Mahmut’un bu önemli eseri sadece bir sözlük değil aynı zamanda Türk dilinin tarihi, coğrafyası ve folklorunu anlatan önemli bir şaheserdir.

Bugün Kaşgarlı Mahmut anısına şiir programı düzenlemenin derin bir anlamı vardır. Türk dilinin varlığını ebediyen devam ettirmek gibi bir sorumluğun sahibi şair ve yazarlardır. Ömer Seyfettin’in dediği gibi ‘Türkçe bizim manevi ve mukaddes vatanımızdır. Bu manevi vatanın istiklâli, kuvveti resmi ve millî vatanımızın istiklâlinden daha mühimdir.’ Türkçe’ye sahip çıkmak geleceğe sahip çıkmaktır. Bu vesileyle Kaşgarlı Mahmut’u rahmetle anıyoruz.

Programda Uygur Şairler  İmran Sadaî, Erkan Kadir, Mehmutcan Yasin, Alimcan Gemnaki, Nurala Göktürk ve Hamit Göktürk, Azarbaycan’dan Gülay Sormageç, Tebriz’den Avşar Ergin, Tatarlardan Hikmet Karaçoban, Türkiye’den Özgür Çoban, Burak Ayaydınlar şiirlerini okudu.  Uygur Mukam Ansamblından Jimeste, Muhter Canbaz, Mömin Janlar müzik dinletisi sundu.

Program hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından sona erdi.

img-20210925-wa0299.jpgimg-20210925-wa0202.jpg

Bu haber toplam 423 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim