• İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C

TYB İstanbul’da Kitap ve Kültür Günleri Başladı

TYB İstanbul’da Kitap ve Kültür Günleri Başladı
Ana teması, "İlim Membaı Maveraünnehir" olarak belirlenen "5. Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri" başladı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen etkinliğin açılış programı Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı.

AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay açılışta yaptığı konuşmada, "Amellerin hayırlısı devamlı olanıdır. Süreklilik oluştuğu zaman artık bir gelenekten bahsetme hakkı da elde etmiş oluyoruz. Bu etkinliği 5 defa yapabilmiş olmak Allah'ın izniyle bundan sonra nice yıllar daha yapılacağının işaretidir." dedi.

İbn Haldun'un görüşlerine değinen Aktay, asırlarca bütün dünyaya nizam veren fikri ve ahlaki bir medeniyetin dahi çöküş sürecine girebileceğini ifade ederek, "Davanızı unutup kendi derdinize düşerseniz Allah da sizi savar ve sizin yerinize iyiliği emretmekten kötülüğü savmaktan çekinmeyen birilerini getirir." diye konuştu.

- "Her yıl yüzlerce kitap Türkçe'den Arapça'ya çevriliyor"

Kitap fuarları ve çeviriler sayesinde Türkçe'den Arapça'ya aktarılan düşüncelerin de etkisini arttırdığını dile getiren Aktay, "Her yıl yüzlerce kitap Türkçe'den Arapça'ya çevriliyor. Bir kısmı da bana nasip oldu. Düşüncenin bir toprağa bağlanması caiz değildir. Çünkü düşüncenin gezgin ve göçebe olması tabiatına en uygun olanıdır." ifadelerini kullandı.

Aktay, kültür alanında Arap dünyasından istifade etmenin verimli sonuçlar getireceğini belirterek, etkinliği hayata geçirenlere ve katkıda bulunanlara teşekkür etti.

- "Arap dünyasıyla kültür köprüleri kurmayı amaçlıyoruz"

TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı, 7 gün sürecek programla Türkiye ile Arap dünyası arasındaki kalın duvarları eritmeyi ve kültür köprüleri kurmayı amaçladıklarını söyledi.

Kültür günlerinin her yıl bereketlenerek kurumsallaştığını anlatan Bıyıklı, geleceğe dair umutlarının da giderek arttığını bildirdi.

Arap dünyasıyla Türkiye arasında örülen suni duvarların kaldırılması gerektiğinin altını çizen Bıyıklı, şunları kaydetti:

"Bu duvarların kültürle yıkılacağına inanıyoruz. Biz de bu kültürel duvarların yıkılıp aramızdaki köprülerin kurulması için bu faliyetleri önemsiyoruz. Beş yılda çok önemli adımlar atıldı. Arap dünyasıyla Türkiye arasında nitelikli programlar oluşmaya başladı, eserler tercüme edildi. İlk yıl İslam dünyasından gelen yazarların, kanaat önderlerinin birbirleriyle tanışmadıklarını gördük. Bu buluşmaların da inşallah gelecekte daha da artacağına inanıyoruz."

TYB İstanbul şubesinin faaliyetlerine değinen Bıyıklı, "TYB olarak bundan sonraki faaliyet alanlarımız içerisinde farklı ülkelerin aydınlarıyla ve yazarlarıyla buluşmayı kendimize hedef olarak koyduk. Medeniyetin 3 ayağı ilim, fikir ve güzel sanatlardır, bunlar ihmal edildiğinde başka medeniyetlerin esiri olunur. Arapça bizim için herhangi bir dil değil, herhangi bir milletin değil, bir medeniyetin dilidir yani ana kaynağımızdır." şeklinde konuştu.

- "Kültürle kitabın birleşmesi her zaman için çok anlamlı"

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı ise sürecin içerisinde bulunmaya gayret ettiğini belirterek, "Kültürle kitabın birleşmesi her zaman için çok anlamlı. Zaten birbirinden ayrılmaması gereken iki temel unsur. O nedenle kitap ve kültür bir araya geldiği zaman mutlaka çok büyük faydalar çıkması beklenir." değerlendirmesini yaptı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Turan da programın Türkiye'den ve Arap dünyasından münevver ve mütefekkirlerin buluşmasına vesile olduğunu söylerken, AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı ise bu yöndeki çalışmaları çok faydalı bulduğunu  ifade etti.

Daha sonra TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı; AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay ve İstanbul Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı'ya portre resimlerinin yer aldığı tabloları hediye etti.

- Arapça Kitap ve Kültür Günleri

Bu yıl beşincisi düzenlenen "Uluslararası Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri", 12 Kasım'a kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek.

"İslam dünyasından alimler ve akademisyenlerle geleneğimizin izinde çevrimiçi buluşuyoruz!" sloganıyla gerçekleştirilen ve ana teması, "İlim Membaı Maveraünnehir" olarak belirlenen program, çevrimiçi olarak takip edilebilecek.

İslam dünyasının dört bir yanından ilim adamları ve akademisyenlerin katılacağı seminer, konferans ve paneller sosyal medyadan ve "www.arapcakitapgunleri.com" üzerinden canlı yayınlanacak.

Kaynak : AA

arapca1.jpg

Bu haber toplam 967 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim