Yöneticiliğini Dr. Akif Çarkçı’nın yaptığı programda konuşmacı olarak Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Ersin Özarslan yer aldı.
Mümtaz Turhan’ın ilmi yaşantısının ele alındığı programda ağırlıklı olarak Turhan’ın, kültür meselesine bakışı, garplılaşma, eğitim, üniversite, ilim, teknik ve kalkınmaya ilişkin fikirleri masaya yatırıldı. Programa konuşmacı olarak katılan Özarslan, Prof. Turhan’ın kültür ve düşünce hayatımıza yaptığı en büyük katkının ilmi düşüncenin ve her sahada ilmi yöntemin ülkenin kalkınması için bir araç olduğu yönündeki düşünceleri olduğunu belirtti.
Turhan’ın, milliyetçi çizgide bir aydın olmasına rağmen günlük politikadan olabildiğince uzak durmaya çalıştığını, daha esaslı meselelerle uğraşarak ülkenin ufkunu açacak ilmi tekliflerde bulunduğunu vurgulayan Özarslan, konuşmasının bir kısmını Ziya Gökalp ile Turhan’ın milliyetçilik, kültür ve benzer kavramlar etrafındaki düşüncelerini kıyaslamaya ayırdı. Bir imparatorluk nesli temsilcisi olarak Gökalp’in daha farklı çizgide bulunduğunu, Turhan’ın ise genç Cumhuriyetin bir ilim adamı olarak pek çok konuda Gökalp’ten farklı bir çizgiye sahip olduğunu anacak temelde Gökalp düşüncesinden de etkilendiğini ifade etti.
Prof. Özarslan Turhan’ın özellikle köy sosyolojisi, kültürel değişme gibi sahalarda orijinal eserler verdiğini belirtti. Erol Güngör ve Yılmaz Özakpınar gibi kültür ve düşünce hayatımızda önemli yeri olan aydınların Turhan’ın öğrencisi olduğunu belirten Özarslan Akif Çarkçı’nın yönelttiği sorulara verdiği cevaplarla Turhan’ın düşünce hayatına dair geniş açıklamalarda bulundu.
TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı’nın programın sonunda yaptığı teşekkür konuşmasında “Turhan’ın Türk fikir hayatında önemli bir yeri olduğunu vurgulayarak eğitimin sorunlarına yönelik tespitlerinin bugün de geçerli olduğunu belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.