• İstanbul 21 °C
  • Ankara 17 °C

TYB İSTANBUL'DAN YAHYA KEMAL ÖZEL PROGRAMI

TYB İSTANBUL'DAN YAHYA KEMAL ÖZEL PROGRAMI
Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi ve Güngören Belediyesi'nin iş birliğiyle gerçekleştirilen Cumhuriyetin yüzüncü yılında yüzyıla değer katan yazarlar etkinliklerinde, ünlü şair Yahya Kemal Beyatlı özel programı düzenlendi.  Programın moderatörlüğünü Fatma Kevser Sümer yaptı. 
Programa, Prof. Dr. Mehmet Samsakçı ve Dr. Mümin Ali konuşmacı olarak katıldı. 
Prof. Dr. Mehmet Samsakçı, 1884-1958 yılları arasında yaşamış olan Yahya Kemal Beyatlı'yı birçok yönden ele alarak Beyatlı'nın Millî Mücadele dönemi, Cumhuriyet dönemi ve günümüzdeki etkisi üzerine konuştu.
Samsakçı, Yahya Kemal'in yaşadığı savaş, hicret, gurbet ve acıları anlatırken, şairin Rumeli kökenlerinin şiirlerine nasıl yansıdığına dikkat çekti. Yahya Kemal'in, Paris'te aldığı eğitimi ve Türkiye'ye döndüğünde bu bilgileri nasıl milli bir bakış açısıyla harmanladığına değindi. Samsakçı, Yahya Kemal'in tarihi, ilmi, irfanı ve tecrübesini ardından gelen nesillere nasıl aktardığını da aktardı. 
Dr. Mümin Ali ise Yahya Kemal Beyatlı'nın çocukluğunu ve gençlik yılları üzerine konuştu. Şairin Üsküp'te geçen yıllarının, onun edebi kimliğini nasıl şekillendirdiğine dikkat çekti. Beyatlı'nın, 18 yaşına kadar Balkanlar'da geçirdiği çocukluk ve gençlik yıllarının, onun eserlerine derin bir tesir bıraktığını vurguladı. 
Özellikle Yahya Kemal'in çocukken Üsküp'te dinlediği ezan seslerinin, Fransa'da bile olsa sürekli zihninde yankılandığını ve bu seslerle köklerine, geleneğine dönüş yaptığını belirtti. Dr. Ali, "insanoğlunun ana yurdu çocukluğudur" sözleriyle Yahya Kemal'in bu dönemde edindiği derin hissiyatın, onun eserlerine nasıl yansıdığını anlattı. Beyatlı'nın Rumeli'nin zengin kültürü ve tarihinin, şiirlerinde nasıl bir yer bulduğunu, bu topraklardan aldığı ilhamın eserlerine nasıl sirayet ettiğini detaylı bir şekilde izah etti.
img-20231024-wa0027-(1).jpg
Bu haber toplam 200 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim