• İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

TYB Panelinde Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Konuşuldu

TYB Panelinde Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Konuşuldu
“Akif Yaşadığı Toplumun Temsilcisiydi”
Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesinde İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy konuşuldu. İstiklal Marşının Kabulünün 101. Yılı Münasebetiyle düzenlenen Panele konuşmacılılar Prof. Dr. Mahmut Abdullah Aslan, Doç. Dr. Hüsrev Akın ve Tarihçi Hacı Hasan İçli katıldılar.
Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesi Kültürevindeki programa yoğun bir ilgi vardı. 
Panelin açış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mahmut Abdullah Aslan: “Mehmet Akif Ersoy toplumun değerlerini taşıyan milletin içinden birisiydi. Kendisi hafızdı, baytardı. Milli Kültüre bağımlılığı sebebiyle kendisine Kur’an-ı Kerim Tefsiri yazma gibi bir görev tevdi edilmişti.  Sırât-ı Müstakîm ve Sebîlü'r-Reşad mecmualarında tefsir yazıları yazmıştı. Zamanının bilge şahsiyetlerinden birisiydi. Onun parayla pulla işi olmadı. İstiklal Marşının yazımı ile ilgili olarak yapılan yarışmada aldığı birincilik ödülü olan parayı da kabul etmedi.” Dedi. 
img-20230317-wa0024.jpg
Daha sonra Konuşan Tarihçi Hacı Hasan İçli ise konuşmasını Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı safahat üzerine yoğunlaştırdı. Çanakkale Zaferinin 108. Yıldönümü Münasebetiyle Mehmet Akif Ersoy’un ‘Çanakkale Şehitlerine’ isimli şiirini okuyarak tahlil etti. 
 Yedi ayrı kitaptan oluşan Safahat’ın bölümlerden örnekler verdi ve her bölümü teker teker ele aldı ve açıklamalarda bulundu.
 
Doç. Dr. Hüsrev Akın ise konuşmasında ‘Safahat’ta Gençlik’ konusu üzerinde durdu.  Mehmet Akif’in gençlere örnek genç olarak gösterdiği ‘Asım’ ismi üzerinde durdu. 
Doç. Dr. Hüsrev Akın: Mehmet Akif Ersoy şiirini toplumun hizmetine sunmuş bir şairdir. Şair hüviyetiyle, şair kimliği ile toplumun dertlerini ele almış harmanlamış bir terkip halinde topluma sunmuştur. Bunu yaparken realizm ve lirizmi birlikte kullanmıştır. “ şeklinde konuştu. 
Son olarak Konuşan Prof. Dr. M. Abdullah Aslan ise konuşmasında:”Mehmet Akif’ yıllarca toplumun önünden çekilmiş, toplumdan uzak tutulmaya çalışılmıştır.  Yıllardan sonra daha iyi anlaşılmaya hatırlanmaya başlanmıştır.  Mehmet Akif yazılarında şiirlerinde bağımsızlık ve hürriyet üzerinde durmuştur. Çünkü bu kavramlar bizim şiarımızdır. Hocamız Efrasyap Gemalmaz anlatır.  Sözlükten İstiklal marşında geçen bazı kelimelere bakar. Haç ve hilalden yola çıkar ve bu yoldan giderek İstiklal marşındaki kelimeleri inceler.  Nedir istiklal marşında geçen o kelimeler?  ‘Hilal, Helal, Hakka Tapan, iman , Şehit, Şüheda,  Hüda, ilahi, Namahrem, Ezanlar, Şehadet’ gibi kelimeleri ile inanç zirveya ulaşır.  İstiklal marşında milli ve dini bdeğerler zirveye ulaşır” şeklinde konuştu.
Programın sonunda  Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir panelistlere birer teşekkür belgesi verdi.
img-20230317-wa0015.jpg
Bu haber toplam 340 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim