• İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C

TYB’de “Safahat Okumaları” başladı

TYB’de “Safahat Okumaları” başladı
Türkiye Yazarlar Birliği'nin kuruluşunun 45. yılı dolayısıyla yapacağı pek çok faaliyetlerden biri olan “Safahat Okumaları”nın ilk dersi TYB Vakfı Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan tarafından verildi.

25 Şubat 2023 tarihinde TYB Genç Kahve’de yapılan dersin açılışında bir konuşma yapan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “TYB’nin önemli faaliyetlerinden biri de metin okumalarıdır. Yıllardır devam eden Mesnevî ve Safahat Okumalarına, Nureddin Topçu, Mustafa Kutlu gibi okumalar da eklenerek temel metinlerin üzerinden okumalarımız devam ediyor. Kök metinlerimizden biri olan Safahat TYB’de zaman zaman okunuyordu. Bugün de TYB’nin kuruluşunun 45. yılı dolayısıyla planladığımız faaliyetlerin arasında yer alan “Safahat Okumaları” nın ilk dersi TYB Şeref Başkanımız D. Mehmet Doğan tarafından verilecek. Günün anlam önemine ilişkin merhum Âkif’in şiirlerinde geçen “Zelzele” ile ilgili bölümleri de okunup açıklanacak. Sonraki dersler her çarşamba 19.00'da TYB’nin youtube ve twitter hesapları üzerinden yayınlanacak.” dedi.

4-074.jpg

TYB’nin deprem nedeniyle askıya aldığı kültür, sanat ve edebiyat faaliyetlerini, depremzedelerin yaralarını sarmak için yeniden başlatacaklarını ifade eden Genel Başkan Arıcan, “Depremde binlerce insanımız vefat etti, binlercesi yaralandı. Maddi kayıplarımız oldukça fazla. Depremin yaralarını saracak en iyi merhemlerden biri de kültür sanat etkinlikleridir. Bu bölgedeki gençlerimizle, bölgeden olan arkadaşlarımızla yapacağımız faaliyetleri de planladık, yakında icra edeceğiz inşallah.”  diye konuştu.

D. Mehmet Doğan da yaptığı konuşmada “İstiklâl Marşımızın şairi Mehmet Âkif bu sene 150 yaşında. Onun yazdığı Millî Marşımızın 102. yılını idrak ediyoruz. Mehmet Âkif 150 yıldır hem sağlığında yaptığı büyük hizmetlerle hem de vefatından sonra sanki hayattaymış gibi yaptığı hizmetlerle hayatımızın bir parçası olmuştur. O’nun eserleri, mücadeleli hayatı, yüksek karakteri gençlerimiz için hâlâ örnek olmaya devam ediyor.  Safahat’ı muhtelif zamanlarda okuduk. İstiklâl Marşı’nın 100. yılı nedeniyle yeni bir program başlattık ve TYB’nin 45. yılı dolayısıyla da bu programı sürdürüyoruz.” dedi.

Açılış konuşmalarından sonra TYB Vakfı Mehmet Âkif Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan, “Süleymaniye”, “Âsım” ve “Gölgeler” de geçen  “zelzele” açıklamaları ile derse başladı.

Doğan daha sonra da, Safahat'ın beşinci bölümü olan “Hatıralar' da yer alan “Berlin Hatıraları” şiirini okuyup açıklayarak derse devam etti.

2-108.jpg

3-107.jpg

Bu haber toplam 386 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim