• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Ülker Gündoğdu: Görüş: ❝Kitaplar Dergiye mi Dönüşüyor?❞

Ülker Gündoğdu: Görüş: ❝Kitaplar Dergiye mi Dönüşüyor?❞
"Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" Kuran-ı Kerim, Zümer: 9
Deri ciltten bez kapağa oradan da karton kapağa dönüşen kitaplar, bilginin de artık geçiciliğine işaret etmektedir. Kitaplar da artık dergilerin geçiciliğine mi bürünüyor? Ülkemizde televizyon izlemeye altı saat, internet ve sosyal medyaya üç saat, kitap okumaya sadece bir dakika ayrılıyor. Cep telefonuyla konuşmada ve sosyal medya kullanımında Avrupa birincisiyiz. Dünyada en az kitap okuyan ülkeler arasındayız. Ülkemizin kültür sanata olan ilgisizliği ile oluşan tablo düşündürücüdür.

"Kitap basımı icadı, dünya tarihinin en mühim hadisesidir." Sözüyle Victor Hugo'ya katılmamak imkânsız. Arapça bir sözcük olan kitap, aslının yazmak anlamına gelen ketebe'den yazılı olan, yazılan anlamı taşımaktadır. Türkçesi "bitig", "bitik", "betik" olarak bilinmektedir. Kaşgarlı Mahmud, 1072 ile 1074 yılları arasında Bağdat'ta iken yazdığı Türkçe Arapça sözlük olan Divânu Lügati't-Türk adlı eserde kitap sözcüğünün karşılığı Türkçe bitig olarak yer vermektedir. Göktürkler'den kalan Orhun Yazıtları'nda da kitap sözcüğü bitig olarak geçmektedir. Kenarından birleştirilerek kapak ile ciltlenmiş olarak baskılı kâğıt sayfalarının bir araya gelmesiyle oluşturulan okumalıktır. Bilgi barındıran okumalık, kitaptır da diyebiliriz. Okuyarak öğrenilen bilginin de yetersiz olduğu kanısında olan Anton Çehov: "Uygulamaya koymadıkça, bilgi değersizdir." der.

Edebiyat, felsefe, bilimsel ve birçok alanda bilginin bir bütün halinde sunulduğu, genellikle kâğıttan yapılan ciltlenmiş okumalıklara kitap denir. Elektronik ortamda yayınlanan kitaplara ise e-kitap açılımı elektronik kitap olarak kabul görmüştür. Dergi, gazete gibi süreli yayınlardan ayırt etmek için monograf olarak da adlandırılmaktadır. Eskiden kâğıt yerine kil tablet, mum tablet, papirüs, palmiye yaprağı kitabın yaprakları olarak kullanılmış olsa da günümüzde kullandığımız kâğıt kadar dayanıklı olmamıştır.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/gorus-kitaplar-dergiye-mi-donusuyor-k6103.html

Bu haber toplam 294 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim