• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Ülkü Önal: Tiflis Müftüsü (Doğu Gürcistan Baş Müftüsü) Eminov Etibar Bey’le Röportaj

Ülkü Önal: Tiflis Müftüsü (Doğu Gürcistan Baş Müftüsü) Eminov Etibar Bey’le Röportaj
1. Kendinizi tanıtır mısınız?
Doğu Gürcistan’ın baş müftüsü Eminov Etibar. 1975 doğumluyum. O zamanın şartlarına göre Rus okulunda okumak zorunda kaldım. Öğretmen ailede yetiştim. Babam öğretmen idi, annem ev hanımı. Sülalem muhafazakârdı. Namazlarını kılamasalar da kursaklarından domuz eti geçmemiştir. Sovyetlerin dağılmasıyla sınırların açılması iyi oldu. Allah’ı tanıdık. 1993 de Türkiye’ye geldim, 2001’de ayrıldım. Karslıların yaptırdığı Sadaklo Şehid Yakup Polad Camiinde 14 sene imamlık yaptım. İlçe, il müftüsü olduktan sonra şimdi de Doğu Gürcistan Baş Müftüsü olarak görevime devam ediyorum.
2. Türk müsünüz?
Evet Türk’üm.
3. Gürcistan’da ne kadar Türk ve nerelerde yaşıyor?
Gürcistan’da Kvemo-Kartli (Borçalı) ve Kaheti bölgelerinde beş yüz binin üzerinde Azerİ (Karapapah) Türk’ü yaşamaktadır.
4. Gürcistan’da ve Tiflis’te yaşayan Müslümanlar ne kadar?
Gürcistan’ın resmî verilerine göre ülke nüfusunun %15’ten fazlası Müslümanlardan ibarettir.
5. Tiflis’teki Türk Mahallesiyle ilişkileriniz nasıl?
Çok iyi, zaman-zaman onları da müftülüğümüzde ağırlıyoruz. Bazen biz onların görüşüne gidiyoruz.
6. Rus elinden Anadolu’ya göçmek zorunda kalan, pek çok cengâver ve âşık-şair çıkaran Terekeme/Karapapah bölgesi Borçali hakkında fazla bilgimiz yok. Biraz bahseder misiniz? Camii var mı? Ben ancak Marneuli ilçesini gördüm, bizim Karslılar gibi konuşuyorlardı.
Borçalı bölgesi ta eski tarihlerden beri Müslüman Türk ahalinin yurt saldığı diyardır. Sizin de buyurduğunuz gibi bu topraklar çok sayıda cengâverler, şairler, âşıklar, alimler çıkarmıştır. Bu bölgenin halkı tabiri caiz ise din için, dil içinde dil beslemişler. Ateistlik üzerine kurulmuş Sovyetler döneminde bile milliyetlerini ve dinlerini korumak uğrunda çok kayıplar verseler de bu şerefli davalarından vaz geçmemişler. Bu azim ve gayret sayesinde Yüce Allah’ın yardımıyla bu günlere geldik. Evet nerdeyse Gürcistan’ın her tarafında camilerimiz, mescitlerimiz vardır.
 
Bu haber toplam 115 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim