• İstanbul 20 °C
  • Ankara 16 °C

Üniversite Öğrencileri Muğla’yı Gezdi

Üniversite Öğrencileri Muğla’yı Gezdi
TYB Muğla İl Temsilciliği ve Metinbilim Enstitüsü Derneği üniversite öğrencilerine Muğla gezisi düzenledi

Türkiye Yazarlar Birliği Muğla İl Temsilciliği ve Metinbilim Enstitüsü Derneği, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencilerine Muğla’nın merkez ilçesi Menteşe’de kültürel gezi gerçekleştirdi. Gezide rehberliği TYB Muğla İl Temsilcisi Prof. Dr. Namık Açıkgöz yaptı

21 Ekim Cumartesi günü saat 13:30’da Kurşunlu Camii’nden başlayan gezide, Kurşunlu camiinin sanat tarihi açısından özellikleri anlatıldı, iç mekân süslemesindeki barok-rokoko tezyinat ve modern resimler hakkında bilgi verildi. Öğrencilerle Şemsettin Suyu sebili, Yağcılar hanı ve arasta gezdirilip mimarî özellikleri hakkında bilgi verildi. Tenekeciler aratası, ayakkabıcılar arastası gezilip şadırvan meydanında, arastanın tarihî özellikleri hakkında bilgiler verilerek, arastaların Türk-İslam şehirlerinin kuruluş merkezi olduğu hakkında bilgiler aktarıldı. Gezi esnasında Alaattin Arpat’ın dükkânında bulunan ve 1907 yılına ait 3 kitabenin, sokağı kaplayan örtü ile görünmez hâle getirilmesi eleştirildi.

54d40589-0b28-4d4e-a2eb-099cc9c1ebf6.jpg

Sonra Saatli Kule’ye geçilip mimarisi ve kitabeleri hakkında bilgi verildi ve arkasından Şeyh Camii’nin süslemeleri anlatılıp bu süslemelerdeki batılı anlamda resmedilen tablo resimlere dikkat çekildi.

Eski Muğla sokakları gezilerek mimarî hakkında bilgiler verilip kuzulu kapılar incelendikten sonra Şahidî Camii’ne geçilip Mevlevilik ve Şâhidî hakkında bilgiler aktarılıp sema ayinlerinin teknik özellikleri gösterilerek izah edildi.

Öğrenci grubu, Şahidî camiinden Saburhane tarafında geziye devam etti ve öğrencilere Değirmendere’ye bakan hayatlı eski Türk evleri hakkında bilgiler aktarıldı ve öğrenciler Satıroğlu Osman çeşmesindeki eski Türk harfli ve Grek harfli yazılı çeşme kitabesini incelediler.

43518c4f-8041-4390-ac1c-5525d73c9044.jpg

Sonraki durak Zeliha hamamı oldu. 1870’lerde yapıldığı bilinen ve bir ara askerî amaçla kullanılan klasik Türk hamamının son sahibi Günay usta hamam hakkında genel bilgiler verdi. Hamamın içinde Prof. Dr. Namık Açıkgöz, hamam mimarisi hakkında bilgi verip “Hüma kuşu yükseklerden seslenir” türküsünü söyledi.

Öğrenciler daha sonra Timur Kocabıçak yönetimindeki Muğla Mutfak Atölyesini gezip atölyede imal edilen yerel mamuller hakkında bilgi aldılar.

Öğrenciler daha sonra Saburhane Meydanı’na gelip Yörükoğlu kahvesinde çay içip yorgunluklarını giderdiler.

bf4f677e-ebe1-4ae1-bbf9-7c54873bcb5c.jpg

Gezi Menteşe Belediyesi Konakaltı Kültür Merkezi’nin gezilmesiyle devam etti ve son olarak Saadet hanım konağına gidildi ve 1885’te yapılan konağın Akdeniz mimarisi özellikleri hakkında bilgi verildikten sonra Yörük Ali Efe’nin Millî Mücadele yıllarında bu konağı karargah olarak kullandığı ve Yörük Ali ile Çakırcalı Mehmet Efe’nin konağın önündeki çınarın altında buluştukları hikayesi ile gezi sona erdi.

Geziye üniversitenin değişik bölümlerinden öğrenciler katıldı.

Bu haber toplam 121 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim