• İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Vedat Önal: 'Tarihi Yaşatmak, Şehri Yaşatmak' Bilgi Şöleni'nin ardından

Vedat Önal: 'Tarihi Yaşatmak, Şehri Yaşatmak' Bilgi Şöleni'nin ardından
Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi olarak geçtiğimiz hafta önemli bir programa imza attık.

 Şube Sekreteri olarak bu önemli organizasyonda bizlere destek veren Büyükşehir Belediyemize ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Merkezi ve İstanbul Şubemize teşekkür ediyoruz. 

Öncelikle niçin sempozyum değil de “Bilgi Şöleni” isminin verildiği ile başlamak istiyorum. Çok kıymetli Şeref Başkanımız Mehmet Doğan’ın özellikle dil ile ilgili konulardaki hassasiyeti herkesin malumudur. Zaten Bilgi Şöleni’nin açılış dersinde bahsettiği hususlar gerçekten adeta bir manifesto niteliğindeydi. Bu yüzden bizim Türkçemizle çok da ilgisi olmayan sempozyum kelimesi yerine Türkiye Yazarlar Birliği bu tür organizasyonlarına uzun süredir “Bilgi Şöleni” ismini veriyor. Bunun çok önemli ve değerli olduğunu düşünüyorum. Sempozyum kelimesini kullanmamızı gerektirecek hiçbir durum söz konusu değil. 

 

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri Şubesi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Şahin Güven’de Kayseri için ve diğer tarihi şehirlerimiz için önemli mesajlar verdi.

'TARİHİ YERLER AMACINA UYGUN KULLANILMALI'

Prof. Dr. Şahin Güven hocamız bu tür programların, bu tür çalışmaların bir ayağının da ünivesiteler olması gerektiğine vurgu yaparak, illerde kültür ve turizm’in birbirinden ayrı düşünülmesi gerektiğini ifade etti. Kayseri’de tarihi mimarinin Kayseri Evleri, Osmanlı Sokağı ve tarihi camiler nezdinde çok güzel restore edilip işlerlik kazandığını ifade eden Prof. Dr. Şahin Güven, özellikle Osmanlı Sokağı için amacı dışında kullananlara fırsat verilmemesi gerektiğini ifade etti. Ve bu konunun restore etmek, düzenleme yapmak kadar önemli olduğuna vurgu yaptı.

 

YÜZYILLARDIR BU TOPRAKLARIN OLAN “ŞEHİR” KELİMESİ YERİNE “KENT” KELİMESİNİ KOYDULAR

“Tarihi Yaşatmak, Şehri Yaşatmak” Bilgi Şöleni gerçekten şehirlerin tarihi ile ilgili çok önemli konuların görüşüldüğü gerçek anlamda bir bilgi şölenine ev sahipliği yaptı. Daha önce düzenlenen diğer şehirlerde olduğu gibi Kayseri’de de aynısı oldu. Katılımcılar ve izleyiciler bilgiye doydu. Birçok üniversiteden onlarca akademisyen ve araştırmacı tarih ve şehirle ilgili tebliğler sundular. 

Şeref Başkanımızın bu tebliğlerden önce bilgi şöleninin açılışında yaptığı ders, açılış dersi olması bakımından önemliydi. Bu derste çok önemli mesajlar verdi ama bu mesajlar içinde şehir ve kent kelimelerini mukayese ettiği ve kent kelimesinin nasıl suni bir şekilde güya Türkçe denilerek Türkçemize sokulduğunun kısa hikayesini anlattı. 

Oysa bu kelimenin aslında Türkçe olmadığını ve dilimizle bir alakasının bulunmadığını, aksine Sogd’ca bir kelime olup sonradan suni bir şekilde yaygınlaştırıldığının altını çizdi. Tabii bu yaygınlaştırmada etkili olan şeyler üzerinde de durdu. Şehir kelimesinin İslam medeniyetini çağrıştırması ve bir medeniyet dilinin içinde yer alması sebebiyle bilerek kent kelimesinin şehir kelimesi yerine ikame edilmeye çalışıldığını vurguladı. Ayrıca kent kelimesinin şehir değil aslında köy kelimesi anlamına geldiğini ve kökenine gidildiğinde asıl anlamının köylü anlamı taşıdığını bu yüzden de aslında çok dar kapsama sahip bir kelime olmasına rağmen zamanla anlamının Türk Dil Kurumu sözlüklerinde sürekli değiştirilerek şehir yerine kullanılır hale getirildiğinin altını çizdi. 

Devamı: https://www.kayserigundem.com.tr/yazi/vedat-onal/tarihi-yasatmak-sehri-yasatmak-bilgi-soleni-nin-ardindan/6135/

Bu haber toplam 271 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim