• İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

Vefatının 63. Yılında Yahya Kemal

Vefatının 63. Yılında Yahya Kemal
20. yüzyılımızın en büyük şairlerinden Yahya Kemal Beyatlı 1 Kasım 1958’de İstanbul’da vefat etti. Büyük edebiyat ve şiir mirasımıza sırt çevirmeden eserlerini verdi.Şair olduğu kadar orijinal bir fikir adamımızdı. Vefatının 63. Yılında rahmetle anıyoruz.

Türkiye Yazarlar Birliği, büyük şairimizi sürekli anma programına alarak yuvarlak yıldönümlerinde kitaplaşan faaliyetler yaptı.

Yazarlar Birliği’nin 1978 ağustosunda kuruluşundan sonra ilk faaliyeti vefatının “20.yıldönümünde Yahya Kemal’de Şiir ve İdeoloji” açıkoturumu oldu. Mehmet  Çınarlı, Mehmet Âkif İnan, D. Mehmet Doğan ve Yahya Akengin’in konuşmacı olduğu açıkoturumu Yavuz Bülent Bakiler yönetti.

Yahya Kemal’le ilgili ikinci faaliyet 100. Doğum yıldönümünde yapıldı. “Doğumunun 100. Yılında Yahya Kemal Beyatlı Anma Semineri” 13 Kasım 1984’te Ankara’da yapıldı.

yahyakemal2.jpgyahyakemal3.jpg

Yahya Kemal’in vefatının 50. Yıldönümünde şairin doğduğu şehirde, Üsküp’te “50 Yıl Sonra Yahya Kemal Bilgi Şöleni” zengin bir programla 30 Ekim-2 Kasım tarihlerinde icra edildi. Bu program içinde büyük şairimizin ruhuna Üsküb’ün Murat Paşa camiinde mevlud okutmak da vardı. Bu faaliyetle adeta vefatının 50. Yılında Yahya Kemal doğduğu şehre döndü.

Faaliyetin musıki ayağında merhum Ahmet Hatiboğlu’nun Tasavvuf Musıkisi topluluğunun konserleri önemli yer tutuyordu. Cuma akşamı Yahya Kemal özel konseri icra edildi. Pazar günü de Kalkandelen’de Harabati Baba tekkesinin açık semahanesinde tasavvuf musıkisi konseri verildi.

yahyakemal4.jpgyahyakemal5.jpg

 

50 yıl sonra Yahya Kemal kitabı zengin bir muhteva ile yayınlandı.

TYB Kitapları 40: 50 Yıl Sonra Yahya Kemal

Edebiyatımıza, şiirimize, düşünce dünyamıza hizmetleri büyük olan Yahya Kemal’i 60.yılında yine Türkiye Yazarlar Birliği tarafından anıldı. İstanbul’da Bahçelievler Belediyesi ile “60 Yıl Sonra Yahya Kemal” temasıyla “Uluslararası Yahya Kemal Sempozyumu” düzenlendi.

yahyakemal6.pngyahyakemal7.png

8-9 Kasım 2018 tarihlerinde gerçekleştirilen bilgi şöleninin kitabı da yayınlandı.

yahyakemalkapak.jpg

Bu haber toplam 1659 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim