• İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Vildan Kınalı: Neden Kitap Değerlendirme Yazısı Yazarız?

Vildan Kınalı: Neden Kitap Değerlendirme Yazısı Yazarız?
Son zamanlarda üst üste benzer soruları farklı kişilerden duymaya başladım. Üstelik sorular içinde, merak değil eleştiri barındırıyor.

Öncelikle belirtmek isterim ki bizler her şeyden önce birer okuruz. Okurluk yazarlıktan önce gelir. Ben aslında kitap değerlendirmesi yazanlara bu tür soru ve eleştiriler yöneltilmesini son dönemde yazarlığa olan rağbete bağlıyorum. Yazarlık sevdasında olanlar, değerlendirme yazılarına da bu pencereden baktıkları ve geleceğini parlak görmedikleri için eleştiriyorlar. Başka bir deyişle "buradan iş çıkmaz" mantığıyla ele alıyorlar konuyu. Fakat gerçek bir okurun zaten böyle bir beklentisi olmaz. Eğer bir okurun serüveni yazarlıkla devam ederse bu, işin çeşnisi olur.

Kitap okumayı seven insanlar onları okumakla kalmaz, onlar hakkında konuşmayı da severler. Fakat okuma alışkanlığının az olduğu bir toplumda, bu konuda kafa dengi birilerini bulmak oldukça zor. Gelişen teknolojik imkânlar bizim de işimizi kolaylaştırdı ve insanlar birbirlerini yüz yüze yakalayamasalar da dijital platformlarda bulmaya başladılar. Konuşarak anlatamadığımızı yazarak anlatıyoruz bir bakıma. Ve bu anlatım "sevdim" ya da "sevmedim" demekten daha derin oluyor. Bu işi beklentisiz olarak, sadece sevdiğimiz için yaptığımızı söyleyebiliriz.

Kitapseverlerin evlerinde oluşan kitap yığınları ciddi bir mesele haline gelmeye başlıyor. Kitap sevmek git gide mekânsal bir problem haline geliyor. Buna, artan kitap fiyatları da eklenince okur daha da seçici olma ihtiyacı duyuyor. Bir kitabı satın almadan önce hakkında etraflı bir araştırma yapmak gerekiyor. Bu konuda fikrine güvenilen birinin o kitap hakkında yazdığı yazı referans teşkil ediyor. Bu da "Bu yazıları okuyup kitap satın alan oluyor mu?" sorusunun cevabı.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/neden-kitap-degerlendirme-yazisi-yazariz-k5829.html

Bu haber toplam 181 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim