• İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Yasemin Dutoğlu: Okyanus’un kapısı; Lizbon

Yasemin Dutoğlu: Okyanus’un kapısı; Lizbon

Avrupa’nın en batısında, İspanya’dan başka bir ülke ile kara sınırı bulunmayan, etrafı denizlerle kuşatılmış bir ülke olan Portekiz’in denizle kucak kucağa yaşayan başkenti Lizbon. Tejo Nehri'nin Atlas Okyanusu'na döküldüğü yerde, okyanusun oluşturduğu haliç’e açılan doğal bir liman üzerinde kurulmuş olan şehir, Avrupa’nın en eski başkentlerinden birisi. Denizin, güneşin, renklerin şehri. Arap hakimiyetinin ülkede bıraktığı en önemli izlerinden biri olan çini (Azulejo) kaplamalı birbirinden güzel binaların, balkonlarda uçuşan çamaşırların, asırlık sarı tramvayların, yokuşların, merdivenlerin, birbirinden güzel manzaralar sunan seyir teraslarının (Mirador), fadonun ve hicranın şehri. Bir metropolün bütün nimetleri ve canlılığıyla bir sahil kasabasının huzurlu dinginliğini aynı anda sunan, kendine has özellikleri olan çok özel bir şehir.  

Tarihi neolitik çağa kadar uzanan şehrin Fenikeliler tarafından kullanılmış olduğunu gösteren bulgular mevcutmuş. Efsaneye göre Truva savalarından sonra Odyseus tarafından kurulmuş. Roma döneminde Olissipo adıyla anılmış. 711 yılında Müslüman hakimiyetine giren şehir 1147 yılına kadar El Uşbuna adını almış. Alfama, Alcantara gibi semt isimlerinde halen Arapçanın etkisi görülebiliyor. Ülke genelinde, Almada, Almadovar, Alcacer, Algarve gibi şehir isimleri Endülüs devrinin günümüze uzanan esintileri.

1147 yılında Reconquista (yeniden fetih) dahilinde Portekiz Kralı I. Afonso önderliğinde, Alman ve Portekiz şövalyelerinden oluşan bir grup Lizbon’u kuşatıp Endülüslülerin elinden almış. Bu tarihten sonra Lizbon tekrar Hıristiyanların egemenliğine girmiş. 1260 tarihinden beri Portekiz’in başkenti olan şehir, altın çağını coğrafi keşiflere bağlı olarak 16. yüzyılda yaşamış. Vasco da Gama’nın Hindistan yolculuğunun başlangıç noktası burasıdır. Bugünkü Avrupa medeniyetinin varlığına zemin hazırlayan önemli bir dönüm noktasını oluşturan coğrafi keşifler ve sömürgecilik buradan başlamış. Uzak doğu ile ticaretin merkezi olduğu 15-16 yüzyıllarda çok gelişmiş altın çağını 16. yüzyılda yaşamış. 1910 yılında Portekiz cumhuriyeti kurulmuş 1974'de kansız bir harekât ile diktatoryal yönetimden kurtularak demokratik yapıya kavuşmuş.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/okyanusun-kapisi-lizbon-makale,2955.html

Bu haber toplam 306 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim