• İstanbul 16 °C
  • Ankara 25 °C

Yasemin Kuloğlu: Betül Zarifoğlu ile Söyleşi

Yasemin Kuloğlu: Betül Zarifoğlu ile Söyleşi
Betül Zarifoğlu. Yazar. Babasının, Cahit Zarifoğlu’nun ilk kızı, Betül’ü. Dört kardeşin en büyüğü. Berat Hanım’ın kolu kanadı. Fatih Koç Bey’in sevgili eşi, Ethem ve Hüma’nın annesi.

Şiirle başlıyor edebiyat hayatına ancak anlaşamadık, ayrıldık diyor şiirle. Çocuk kitabı yazıyor. Tiyatro eğitimi alıyor. Mizahi yazılar yazarak da devam ediyor yazı hayatına.

  Tabi kendimi de bir yere koymak istiyorum, hissetmiş olabilirsiniz. Samimiyeti satır aralarında okur, hissederiz nitekim. Lise yıllarında edebiyatı çok seviyorken duymuştum Zarifoğlu namını. Dört çocuğu var Zarifoğlu’nun ve kızlarının yaşları bana yakın, ne mutlu onlara diye düşünmüştüm. Gönülden gönle köprüler kurulurmuş. Allah dilerse güzelleri kullarına buldururmuş. Evet, aynı zamanda Yasemin’in güzel arkadaşı, dostu Betül Zarifoğlu.

  Ümraniye Şehit Erol İnce Kız İmam Hatip Lisesi 9. Sınıf öğrencilerimizden Hayrunisa Nur Atalay, Cahit Zarifoğlu’nun çocuk kitaplarını okuyup inceleyerek Betül Zarifoğlu ile kendi hazırladığı sorularla bir söyleşi yaptı. 7 Haziran 2023 günü merhum Cahit Zarifoğlu’nun vefat yıldönümünde kabri başındaki anma programında öğrencilerimiz Cahit Zarifoğlu’na dualar etti ve onu ve onun ailesini yakından tanımaktan mutlu oldular. Söyleşimizi sizlerle paylaşarak biz onur ve mutluluk duyuyoruz. Sizlerin de aynı duygulara sahip olacağınızı düşünmek tesellimiz ve temennimizdir.

 

İlk kitabınız Muga Zıp Zıp. Çocuklar için yazılmış bir eser. Babanızın hayalini gerçekleştirdiğinizi düşünüyorsunuz bu kitapla. Çünkü Cahit Zarifoğlu kızı, Betül’ü için “Bir gün çocuk kitapları yazacağını biliyorum.” notu düşmüş geleceğe. Çocuk kitapları ile mi devam edeceksiniz yazmaya?  

Aslında yazıya ciddiyetle eğildiğim zaman hayata dair küçük detayları yazmaya başladım. Yani aslında bir deneme yazarı olmak gibi bir eğilimimim var. Birkaç masal da yazmıştım ama asıl ilgim o değildi. Sonra basılma sırası bir şekilde öyle nasip oldu ve ilkin bir masal kitabım çıktı. Bu bende babamın vasiyetinin karşılık bulmuş olduğu duygusu oluşturdu. Bu anlamda şükrediyorum.

Masalın bir yandan devam etmesini istiyorum ama okur olarak da yazar olarak da biraz obur davrandığımı itiraf etmeliyim. Birçok konuda küçük denemelerim var. Senaryo mesela, hikâyelerim var, tiyatro metni yazmayı da, siyasi yazıları da denedim. Mesela siyasi yazılarda kara mizahı tercih ettim. İnsanlara ciddi ciddi bir şeyleri izah etmenin sıkıcılığı ve gereksizliği ile mizahi laf çarpmaları yeğledim. Birçoğu ileri gidemedi. Dönemlik kaldı diyebilirim. Bundan sonrası için hangisi nasıl yol alır bilmiyorum. Benim için de sürprizlerle dolu bir yolculuk.

Kıymetli babanız Cahit Zarifoğlu’nun yazmış olduğu çocuk kitapları arasında en beğendiğiniz hangisi acaba?

Babamın çocuk kitapları arasında küçüklüğümden beri Katıraslan’ı bir ayrı severim. Ondaki hayal gücüne ve cesarete hayranım. Ağaçkakanlar kitabı önce bana anlatılan bir masalmış. Hatta o masal oluşurken karşılıklı konuşmalarımızı da yazmış babam. Baya itirazlar ediyorum. O konuşmaları hatırlamıyorum, orada karşılaşmak benim için her okuduğumda müthiş bir hediye anlamına geliyor. Onu da yine diğerlerinden ayırırım. Ve motorlu kuş. O da muhteşemdir bence. Motorlu kuş kitabında başka hikâyeler de var. Siyah yılan masalı yine çok dikkat çekicidir. Çocuklara en anlatılamaz diye düşünülen konuları inanılmaz bir masallaştırma üslubuyla anlatıvermiştir.

Devamı: https://www.insaniyet.net/betul-zarifoglu-ile-soylesi/

Bu haber toplam 1708 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim