• İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Yazar Okulu’nda İlk Ders Zili Çaldı

Yazar Okulu’nda İlk Ders Zili Çaldı
Yazar-şair Aycı: Okuma ve Yazma Süreklilik İster

Mamak Belediyesi ev sahipliğinde, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) işbirliğinde Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Ankara Şubesi tarafından 12-14 Ekim 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen 2. Ankara Edebiyat Festivali kapsamında açılan Yazar Okulu ilk ders başını yaptı.

TYB Ankara Şubesi konferans salonunda gerçekleştirilen Yazar Okulu’nun açılış dersini yazar-şair Mehmet Aycı verdi.  Yazar Okulu öğrencileriyle yazarlık ve şairlik tecrübelerini paylaşan Aycı, “Gün içinde ne kadar çalışırsam çalışayım, ne kadar yorgun olursam olayım,  mutlaka akşam çalışma odama çekilir, az veya çok yazarım. Yazmadığım günü yaşamamış gibi hissediyorum. Aynı şekilde yorgun da olsam, hasta da olsam günlük okuma yaparım” dedi.

Yazma ve okuma eyleminin sürekliliğinin önemi üzerinde duran yazar-şair Mehmet Aycı,  “Kendinizi yeterli gördüğünüzde bitersiniz. Bir dergi yazınız veya şiiriniz yayınlandı, kitabınız çıktı, ben oldum demeyeceksiniz. Yenilerinin hazırlıklarını başlayacaksınız. Ben oldum düşüncesi sizi kilitler.” şeklinde uyarılarda bulundu.

82906009-8637-444c-9e50-a7551e811139.jpg

Ezber yapmanın ve not almanın üzerinde duran şair-yazar Mehmet Aycı, “Ezberinizde bir şey varsa muhakemeniz güçlü olur. Bir kenara aldığınız notlar yazılarınızı besler.” değerlendirmelerini yaptı.

Edebiyat fakültesini bitirerek şair, yazar ve sanatçı olunmadığını bildiren Aycı, Yazar Okulu öğrencilerine ilgilerinde derinleşmeleri tavsiyesinde bulundu. Yazar ve şair adaylarının dergilerde yazılarının ve şiirlerinin çıkmasının değerli olduğunu anlatan Aycı, “Dergiler sıcak edebiyatı besliyor, fikirleri canlı tutuyor” yorumunda bulundu.

İlk şiirinin ortaokul yıllarında bir gazete yayınlandığını Aycı, yazarlık ve şairlik hikayesinin oluşmasında ailesinin önemli bir rol oynadığını anlattı.

Yazar Okulu öğrencilerinin sorularını cevaplandıran şair-yazar Aycı,  şair ve yazar adaylarına günlük tutmaları,  yazma ve okuma eylemini sürekli hale getirmelerini, amatör bir ruhla ve sade bir dille yazmalarını önerdi.

Filistin halkına Birinci Dünya Savaşı’ndan beri soykırım uygulandığını belirten Mehmet Aycı,  edebiyatçıların şiirleriyle, yazılarıyla, bildirileriyle Filistinli mazlumların sesini bütün dünyaya duyurma sorumluluğu olduğunu ifade etti.     

Şair-yazar Mehmet Aycı’nın açılış dersinden sonra kürsüye gelen Yazar-şair Hamit Gök,  Yazar Okulu öğrencilerine  ‘Dil ve Anlatım’ dersi verdi.

2571e728-a4fb-4df6-83d8-ee0e1d1f65a6.jpg

Dil ve anlatımın önemini anlatan yazar-şair Hamit Gök, özetle bazı edebî sanatların kullanılmasına daha çok yer ve önem verilmesi ile anlamları karıştırılıp birbirinin yerine yanlış olarak kullanılan kelimeler, bağlaç olan de/da kelimeleri ile –de, da eklerinin; yine bağlaç olan ki ile ek olan- ki’nin bitişik ve ayrı yazılmasında veya eklerin sert sessizlerden sonra geldiğindeki değişimlerinde yapılan yanlışlıklar üzerinde durdu.

Soru eklerinin(-mı, mi, mu, mü) ayrı yazılması gerekirken yanlış bir şekilde bitişik yazıldığını öne süren yazar-şair Hamit Gök, hastane, postane, dershane, aşhane vb. kelimelerin yazılışındaki yeni kurallar ile anlatım bozuklukları, anlam bozuklukları, bulanık cümleler, mantık hataları, cümlede fazladan, gereksiz kelimeler kullanma, aynı cümlede birbiriyle çelişen kelimeler kullanma   gibi hataları örnekler vererek anlattı ve uyarılarda bulundu.

Program sonunda Yazar Okulu müfredatı, hocaları, ders saatleri hakkında bilgi veren TYB Ankara Şube Başkan Yardımcısı Şahin Ali Şen,  şiir, hikaye-roman, deneme ve haber olmak üzere dört alanda atölye çalışması yapılacağını,  zaman zaman şiir, roman, hikaye ve denemede mizah; çocuk edebiyatı, akademik yazım konularında konferanslar verileceğini  söyledi. Yazar Şen, Yazar Okulu’nun sonun öğrencilerin yazacağı edebi çalışmaların kitap olarak yayınlanacağı müjdesini verdi.

Yaklaşık 14 hafta planlanan Yazar Okulu dersleri her hafta Cumartesi gün devam edecek.

e2973152-9745-4696-af13-8beaaac5fff7.jpg

 

 

Bu haber toplam 159 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim