• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Yazar ve şair Avni Engüllü vefat etti

Yazar ve şair Avni Engüllü vefat etti
Makedonyalı Türk yazar ve şair Avni Engüllü 77 yaşında vefat etti.

Makedonyalı Türk yazar ve şair Avni Engüllü 77 yaşında vefat etti.

Merhum Avni Engüllü, 19 Şubat 2024 tarihinde İkindi Namazı’na müteakip Karşıyaka mezarlığına defnedilecek.

Vefat haberini duyan Eskişehir Rumeli Balkan Kültür Dayanışma Derneği (ERBALDER) taziye mesajı yayımladı.

Mesajda, "Makedonya Türklüğü için önemli bir isim, gazeteci, şair, yazar, Üsküp’te kurulan Türk Demokratik Birliği’nin kurucu başkanı çok değerli Avni Engüllü vefat etmiştir; Allah rahmet eylesin. Başta ailesi olmak üzere tüm Makedonya Türklüğünün ve camiamızın başı sağ olsun" denildi.

Avni Engüllü

Makedonya’da Türkçe yazılan edebiyatın oluşumunda büyük katkısı olan ve bu edebiyata ayrı bir renk katan Avni Engüllü, 1970’ler kuşağının önemli isimlerinden biridir. 7 Eylül 1947 yılında Makedonya’nın Üsküp şehrinde doğan Avni Engüllü, gazeteci, yazar, şair, çevirmen olarak da karşımıza çıkmaktadır. Erken yaşlarda yazmaya başladığı şiirlerle şiirseverlerin gönlünde taht kuran Engüllü, şiirin yanında hikâye ve çocuklar için de yazdığı şiirleriyle her yaşa hitap etmektedir.

İlkokul öğrenimine Üsküp’ün en köklü okullarından biri olan “Tefeyyüz” ilköğretim okulunda başlayan ve ilkokul eğitimini burada bütünleyen Avni Engüllü, 1967 yılında Üsküp’teki “Nikola Karev” Öğretmen Okulu’ndan mezun oldu. Yüksek öğrenimlerine devam etmeleri halinde öğretmen okulu mezunlarına burs temin edileceği vaadinde bulunulması üzerine, Üsküp “Kliment Ohridski” Pedagoji Akademisi Matematik-Fizik Bölümü’ne kaydını yaptırdı. Fakat verilen vaadin yerine getirilmemesi ve eğitimine devam etmesi için ailesinin maddi imkânlarının el vermemesi sonucunda Pedagoji Akademisi’nden ayrılıp, Gostivar’ın Yukarı Banitsa köyünde öğretmenliğe başladı. Kısa süren öğretmenlik görevinden sonra 1968 yılında Üsküp Radyosu Türkçe Yayınları’nda gazeteciliğe geçen Avni Engüllü, şiire olan tutkusunun, bu yönde çalışmalarını yoğunlaştırmasına neden oldu. Nitekim şiirlerinin o dönemin “Sesler” Aylık Toplum-Sanat Dergisi’nde yayınlanması, şiire olan ilgisinin daha da artmasına sebep olmuştur.

Devamı: https://www.eskisehir.net/yazar-ve-sair-avni-engullu-vefat-etti

Bu haber toplam 287 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim