• İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

Yeni sistem halkı hatırlayacak

Fatma Gülşen KOÇAK
Tanzimat’tan beri aşırı merkeziyetçi bir anlayışla yönetildiğimizi söyleyen Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, ”Cumhurbaşkanlığı sistemi devrim niteliğinde bir karardır.Ve Türkiye’nin önünü açacaktır” diyor.

Cumhurbaşkanımız ocak ayında yaptığı bir konuşmada, “Anayasa değişikliği ile vesayet odaklarını ortadan kaldırdık. Şimdi uyum yas Tanzimat’tan beri aşırı merkeziyetçi bir anlayışla yönetildiğimizi söyleyen Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, ”Cumhurbaşkanlığı sistemi devrim niteliğinde bir karardır.Ve Türkiye’nin önünü açacaktır” diyor. aları ile de hem hantallığı hem de bürokratik oligarşiyi ve vesayeti ortadan kaldıracağız” demişti.

Bürokratik oligarşi, ülkenin önünü kapayan, sistemi tıkayan en önemli sorunlardan birisi. Bürokratik devletin hakim olduğu bir sistemde demokratik devletten söz etmek imkansız. O nedenle bürokratik oligarşiye karşı yeni sistemleri üretmek, çözüm arayışlarını genişletmek, yeni bir dil üretmek gerekiyor. Bu manada uzun zamandan beri ‘’Yerinden Yönetim ve Yeni Nesil Bürokrasi’’ üzerine çalışan esaslı öneriler üreten Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç ile sistemin tıkanan yanlarını ve çözüm önerilerini konuştuk. Yurtnaç sıradışı bir vali. Öğüten anlayışın zıddına düşünen ve üreten bir anlayışa sahip. Karanlığa kızmaktansa mum yakma idealizmi içerisinde vatan millet sevdasıyla ülkesine olan sorumluluğunu yerine getirmeye gayret ediyor. Türkiye’nin kronik meselelerine yerelden bakarak evrensel çözümler getirecek teşhisler üzerinde çalışıyor. Hem merkeze vakıf olması hem de yereldeki tecrübesiyle önerilerinin elle tutulur bir yanı, uygulamaya yönelik somut bir tarafı var. Uzun zamandır yakın çalışma arkadaşlarıyla fikir mesaisi yapan Sayın valimiz Yurtnaç’a sistemdeki sorunların tespiti ve teşhisleri noktasında sözü veriyoruz efendim. İyi okumalar...

150 YILLIK BÜROKRATİK OLİGARŞİ BİTİYOR

Merkez-taşra dengesinin yeniden belirlenmesi konusunda alternatif yaklaşımlarınız var. Çalışmalarınızın gerekçesi nedir?
Türkiye, Tanzimat’tan bu yana, genel itibariyle aşırı merkeziyetçi bir yönetim anlayışıyla yönetilmiştir. Merkeziyetçi anlayışın üniter yapıyı koruduğu varsayımı ile, yıllardır maliyetli, irrasyonel, halkı yönetime katmaktan uzak çağa aykırı bir düşünceyle idari yapı devam ettirilmiştir. Şimdi ise, cumhurbaşkanlığı sistemi ile, millete ve hükümetlere ayak bağı olan bu merkeziyetçi yaklaşımdan, üniter sistemi esas alarak kurtulmamız gerekmektedir.

UYUM İÇİN YETKİ PAYLAŞIMI OLMALI

Yeni cumhurbaşkanlığı sistemi tıkanan idari sistemin kanallarını açmak için bir şans olabilir mi?
Cumhurbaşkanlığı sistemi idari hayatımızda devrim niteliğinde bir karardır.Ve Türkiye’nin önünü açacaktır. Ancak cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlikte yapılması gereken önemli bir adım daha vardır. O da yerinde yönetim anlayışına geçilmesidir... Türkiye’de hükümetlerin aldığı kararların yürütülmesi, genel itibariyle merkezi bürokrasisinin uhdesindedir. Bu tarz, yönetmekten ziyade, uzaktan kumanda etme ve sorumluluktan kurtulma mantığına göre işler.

TIKANAN KANALLARI YENİ SİSTEM AÇACAK

Halbuki, idaredeki ‘’yerinden yönetilir, uzaktan kumanda edilir’’ kaidesinden hareketle, artık tıkanan idari sistemin kanallarını yeni cumhurbaşkanlığı sistemi ile açmanın vakti gelmiştir. Yani, merkezi bürokrasi ile yerel ve yerinden yönetim birimleri arasındaki yetki paylaşımının üniter devlet yapısını bozmayacak şekilde yeniden planlanması gerekmektedir. Bunu yapamadığımız sürece, bürokratik oligarşi olarak adlandırdığımız vatandaşa ve idareye maliyeti olan, zaman ve kaynak yutan hantal sistemle millet, tükenmişlik sendromuna itilecek ve halkın sisteme yabancılaşması devam edecektir.

ÖNERİLEN SİSTEMDE NELER VAR

Önerilen sistemle, bakanlıklar asli işleri olan politika ve strateji belirleme, eğitim ve denetleme alanına yönelerek sistemin yenileşmesini sağlayarak sayıca az ve küçük yapılanmayla, etkin ve etkili hale gelecektir.

Bu yazı toplam 605 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim