• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Yönetmen Nazif Tunç TYB İstanbul’a Konuk Oldu

Yönetmen Nazif Tunç TYB İstanbul’a Konuk Oldu

TYB İstanbul Şubesinde yapımcı  ve yönetmen Nazif Tunç bir şöyleşi gerçekleştirildi. Funda Özsoy E. ve Oğuz Akyol’un moderatörlüğünü yaptığı söyleşide  Nazif Tunç, sinema ile tanışmasını ve  geçmişten günümüze sinemanın gelişimini anlattı.

Edebiyatın sinemayı beslediğini söyleyen Nazif Tunç,  aslında sinemanın diğer bütün sanatlardan beslenmeye müsait olduğunun da altını çizdi. Ancak bir edebi metni sinemaya uyarlarken bazı sıkıntıların da yaşanabileceğini,  metnin  hiç değiştirilmeden  sinemaya aktarılmasının veya bir televizyon filmine dönüştürülmesinin neredeyse imkansız olduğunu  söylerken; bu konu üzerine Necati Cumalı’nın Susuz Yaz isimli hikayesinden hareketle Metin Erksan’ın 1963 yılında çektiği ve Berlin Uluslararası Film Festivali’nde Altın Ayı ödülünü de alan filmini örnek gösteren Nazif Tunç, bu filmin çekiminde hikayeye sadık kalınmadığı için yazarı ile yönetmenin  arasının açıldığını ve bu gönül kırgınlığının ölümlerine kadar devam ettiğini   üzülerek belirtti.

img-20230427-wa0017.jpg

 

 Metni ile o metinden hareketle çekilen filmin birebir örtüştüğü ender eserlerden birinin ise Neçip Fazıl’ın Reis Bey  isimli eseri olduğunu belirten Nazif Tunç,   kendisinin de aslında sinemaya radyo senaryoları yazarak adımını attığını, Türk edebiyatının en güçlü kalemlerinden Tarık Buğra’nın  Kuruluş Osmancık romanını televizyon filmi yapmak üzer senaryolaştırırken  onun asistanlığını yaptığını, bu tecrübenin hayatının dönüm noktalarından biri olduğunu söyledi. Nazif Tunç, söyleşi sırasında Sinema filmi çekmek ile dizi film çekmek arasındaki farklılıkların, sinema filmi çekerken yaşanan maddi sıkıtıların,  tektik zorlukların da altını çizdi.

img-20230427-wa0018.jpg

 Ayrıca 2019 yılında çekilen ve ESKADER ödülün de alan son sinema filmi Karınca’yı çekerken Sadi’nin Bostan kitabındaki bir hikayeden yola çıktığını  söyleyen yönetmen; televizyon dizisi veya sinema filmi olsun, her filminde  efsanelerden, Kur’an’daki kıssalardan ve hadislerden de yararlanmayı sevdiğini, böylece Ahmet Yesevi’nin Anadolu topraklarına  yaydığı  hikmet geleneğini filmlerinde yaşatmaya çalıştığını belirtti.

Söyleşinin sonunda konukların sorularını cevaplayan Nazif  Tunç’a, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı tarafından bir teşekkür plaketi sunuldu.

img-20230427-wa0020.jpg

 

Bu haber toplam 432 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim