• İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Yunus Emre Altuntaş: Emine Işınsu’nun dünyası

Yunus Emre Altuntaş: Emine Işınsu’nun dünyası
Bizim nesil Emine Işınsu’yu (17 Mayıs 1938-5 Mayıs 2021) daha çok 2000’lerin başlarından itibaren yayınlanan biyografik romanlarıyla tanıdı.

Yunus Emre, Hacı Bayrâm-ı Velî, Hacı Bektâş-ı Velî, Niyâzî-i Mısrî gibi Türk tasavvuf geleneğinin büyük isimlerine dair bu romanlar geniş kitleler tarafından okundu ve okunmaya devam ediyor. Bu anlamda Işınsu’nun biyografik romana önemli bir canlılık getirdiğini söylemeliyiz. 

İlk kitabını 1956 senesinde yayınlayan Emine Işınsu şiir, hikâye, roman, tiyatro, deneme gibi farklı türlerde otuza yakın eser kaleme almış, zamanın pek çok gazete ve dergisinde yüzlerce makaleye imza atmıştır. Çocukluğunun bir bölümünü Kırklareli’nde geçiren Işınsu, babaannesinden ve babasından Balkan Türklerinin karşılaştıkları zulümleri dinleyerek büyümüştür. Bu nedenle Balkan Türkleri onun hayatında önemli yer tutar.

Anne tarafı ise âlimler, kahramanlar, şairler yetiştiren Erzurum’un köklü ailelerinden biridir. Dedesi, Avnullah Kâzimî Bey gazeteci, anneannesi şiire düşkün bir hanımefendidir. Işınsu’nun annesi Halide Nusret Zorlutuna ise Türk edebiyat tarihinin önemli isimlerindendir. Kültürlü ve sosyal bir aile ortamında yetiştirildiğinden okuma ve yazmaya olan ilgisi henüz ilkokul döneminde başlamıştır.

Ortaokul ve liseyi Ankara’da bitirdikten sonra bir süre ABD’ye giden Işınsu ülkeye döndükten sonra üniversitelerin İngiliz Dili, İşletme, Hukuk, Felsefe gibi bölümlerine girmiş fakat öğrenciyken evlenmesi ve ailevi sorumluluklarının artması nedeniyle eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalmıştır. Işınsu’nun tahsil hayatındaki bu hareketlilik muhayyilesinin gelişmesine ve anlam arayışını merkeze alan eserler yazmasına imkân sağlamıştır.

Işınsu 1966’dan itibaren yazdığı romanlarla Türk milletinin yok edilmek istenmesi karşısında âdeta sessiz bir çığlık hâlinde milletin hassasiyetlerine tercüman olmuştur. 20. yüzyılda Türklerin farklı coğrafyalarda maruz kaldıkları zulümleri tarihe not düşerek her şeyden önce insan olma sorumluluğunu yerine getirmiştir. Türkiye’nin 1960-1980 arasında yaşadığı sancıları; siyasal, toplumsal, kültürel ve ekonomik buhranları, ‘çağa şahitlik etme’ bilinciyle kaleme almıştır. Bir dönemi, farklı veçheleriyle anlamaya ve anlamlandırmaya çalışmış; ideolojilere yenik düşüp heder edilen bir nesli ve maruz kaldıklarını tüm gerçekliğiyle yansıtmıştır.

Devamı: https://www.dirilispostasi.com/emine-isinsunun-dunyasi

Bu haber toplam 221 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim