• İstanbul 16 °C
  • Ankara 18 °C

Yusuf u Züleyha’yı ecdad nasıl anlatmış?

Yusuf u Züleyha’yı ecdad nasıl anlatmış?
Yakın zamanda ilim irfan sahibi bir yazar ve şairimiz Ankara sokaklarında hafif yağmurlu bir havada dolaşırken bir evin önünden bolca kitabın kapı önüne konulduğunu görmüş.

Oradakilerden izin isteyerek kitaplara bakmaya başlamış. Az sonra çöpe gidecek bu kitapların ziyan oluşuna hüzünlenmiş. Çünkü kitaplar paha biçilmez değerde ve aralarında el yazması eserler de bulunuyormuş. Kitaplardan bir miktar satın almak için para teklif etmiş.  Cebindeki parayla alabileceği kadarını almış.

İşte böyle nice merak ve ilgi ile alınan özenle saklanan eserler bir zaman sonra sahibini kaybedince ziyan oluyor ya da kıymet bilen birinin eline de geçebiliyor. Bizimki de öyle oldu. Bayram tatili için gittiğimiz köydeki evimizde kitapları karıştırırken Kültür Bakanlığı’nın neşrettiği Kemalpaşazâde’nin Yusuf u Züleyha kitabını gördüm. Bu kitap da başka bir şehre tayini çıkan bir ahbabımızın bize emanetiydi. Biraz bakalım dedik hakkını verebilir miyiz diye düşündük.

Kitabın önsözünde; “Kemal Paşazâde’de aşk önemli mevzulardan biridir. Temiz bir aşkın hikâyesi olan Yusuf u Zeliha’yı konu olarak seçmesi de bunun için olmalıdır kanaatindeyiz. Önce beşeri aşkı ele alır, fakat onun için aşkın bu şekli gaye değil ancak olsa olsa hakiki aşka bir vasıtadır” diyor.

Hakiki aşka almadınsa menzil

Mecaziden de olma gafil

*

Hakiki aşka onunla erer el

Bu ukde onunla tiz olur hal                             ukde: düğüm

*Kazasker sıfatıyla Mısır seferinde Yavuz Selim’in yanında bulunmuş şâirimiz padişahtan büyük bir itibar görmüştür. Bu seferden dönüşte atının ayağından sıçrayan çamurların padişahın kaftanını kirletmesi üzerine Yavuz Selim’in “ulema ayağından sıçrayan çamurların medâr-ı zinet ve bais-i mefharet” olacağını söyleyerek çamurlu kaftanın ölümünden sonra sandukası üzerine örtülmesi, Yavuz gibi bir padişahın Kemal Paşazâde ve onun şahsında ilme verdiği değerin bir tezahürü saymak icab eder”. 

İbn Kemâl ile alakalı bir anekdot da şöyledir; Büyük ârif Muhyiddin İbn Arabi’nin bazı eserleri aleyhinde konuşup yazanlara karşı Şeyhülislam Kemâlpaşazâde, o eserlerin muteber olduğuna dair fetvasıyla, dedikoduya son vermiştir. Ve bu fetva Mısır seferine giden Yavuz Sultan Selim Han tarafından çerçeveletilerek hazretin Şam’daki türbesine asılmıştır. (N.Keklik- Fütuhat-ı Mek.)

Kanuni Sultan Süleyman zamanında da Şeyhülislamlık yapmış olan Kemalpaşazâde’nin (1469-1534) Türkçe, Arapça, Farsça birçok eseri bulunmaktadır. Dini meseleleri çözmekte gösterdiği liyakatten dolayı “müftî’s-Sekaleyn (insanların ve cinlerin müftüsü)” namıyla anılmaktadır. Farsça olan bir eseri Nigâristân’ın Hammer tarafından Latinceye tercüme edildiğini kitaptan öğreniyoruz.

Mesnevi tarzında ve gazellerle süslü olarak hikâye edilen Yusuf u Züleyha;  Züleyha’nın rüyada Hz. Yusuf’u görerek ona âşık olması ile başlar. Mısır dışında çevre ülkelerin padişahlarından Züleyha’yı istemeye gelmeleri, Züleyha’nın Mısır azizi ile münasebetleri, Hz. Yusuf ve kardeşleri ile aralarında geçenler, Yusuf’un Kuyuya Atılması ve Mısır’a getirilişi, Züleyha ile karşılaşmaları gibi çeşitli başlıklar altında 7777 beyitten meydana gelmiş.

Bizim kültürümüzde ve inancımızda geçen aşk masalları, destanları, hikâyeleri mana yüklü olduğundan bu modern çağda, seküler bakışla bu hikayeleri okuyan bunu anlayamaz, anlamayınca da sıkılır bırakır. Peki neden böyle, bu şekilde anlatmışlar diye merak edenlere bir miktar tattırmak istedik.  Pek çok sevda hikayesinde okuduğumuz gibi bu aşk da Züleyha’nın rüyası ile başlar. Bizim mana âlemi dediğimiz o rüyalar ki işte orada aşka düçar olursunuz.

Bu haber toplam 251 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim