• İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

Ziya Gökalp ve Yahya Kemal Malazgirt’e nasıl baktılar?

Ziya Gökalp ve Yahya Kemal Malazgirt’e nasıl baktılar?
İçinde bulunduğumuzun şu günlerde 952. yıldönümünü yaşadığımız Malazgirt Zaferi, taşımış olduğu mana itibari ile Türk tarihindeki diğer zaferlerinden ayrılan bir önem sahip.

Türklerin Anadolu topraklarına tam manasıyla girip yerleşmelerinin dönüm noktası olan bu zafer, ayrıca Sultan Alparslan’ın ve askerlerinin de göstermiş olduğu teslimiyet ve ihlasın bir meyvesi hükmündedir. Bu zafer, inancın küfre galebe çalmasıdır.

Bütün bir ehl-i salibin ordusunun Malazgirt Ovası'na gelmesine sebep olan hadise, Sultan Alparslan’ın yüz binlere, milyonlara varan asker sayısı değildi. Fakat artık haçlı zihniyetinin de farkına vardığı İslam ordularının ilerleyişin bir adıydı Alparslan. Bugün bile zaferlerini sayısal ve maddesel üstünlüklerine bağlayan Batı zihniyetinin, imanlı ve tam inanmış bir avuç ordunun karşısında yediği tokat onları yüzyıllar boyu unutamayacağı bir güçle tanıştırmıştı. Çünkü Malazgirt zaferi bir bakıma İstanbul fethinin bir önsözü hükmündedir. Öyle ki Malazgirt zaferinden çok değil bir on yıl sonra Kutalmışoğlu Süleyman, İstanbul’da şimdilerde Bağdat Caddesi denilen yoldan 1081 yılında Üsküdar’a kadar gelmiştir. Bu ordu Ayasofya kubbesini Üsküdar’dan dünya gözüyle gören ilk Türk ordusu olmuştu.

Bu zafer üzerine çok sözler söylenmiş, uzun rivayetler aktarılmış; hatta halk arasında efsaneler dahi anlatılmış. Fakat bu zaferin Türk tarihi açısından taşımış olduğu mananın en hararetli tartışması Milli edebiyat döneminde olmuştu. II. Meşrutiyet devrine denk gelen bu dönemde yaşanan siyasi ve askeri hadiselerin vermiş olduğu hava içinde dönemin aydınları tarafından sorulan “Milli kaynak neresidir?” sorusuna çeşitli cevaplar aranmıştı. Özellikle de milli romantizm duyguları içerisinde milliyetçilik kanadına sığınılmıştı.

İşte bu noktada dönemin iki önemli ismi olan Yahya Kemal ve Ziya Gökalp arasında geçen “kaynak neresidir” tartışmalarında Malazgirt Zaferi, meselenin kırılma noktasını oluşturmaktadır. Mehmet Kaplan, hazırlamış olduğu Türk Edebiyatı Üzerinde Araştırmalar I adlı kitabında bu iki mütefekkir edebiyatçıya göre Malazgirt Savaşı'nın ifade etmiş olduğu mana ve ehemmiyeti geniş çerçevede ele almaktadır.

Ziya Gökalp ve Yahya Kemal Malazgirt’e nasıl baktı?

Bilindiği gibi Osmanlının içine düşmüş olduğu “hasta adam” cenderesinden kurtulabilmesi için devrin aydınları tarafından çeşitli ithal ideolojiler etrafında imparatorluk bir arada tutulmaya çalışılmıştır. Osmanlıcılık, İslamcılık gibi görüşlerin artık umut vermediği günlerde elde kalan son hali muhafaza için mecburi bir milliyetçilik akımı başlatılmıştı.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/mercek-alti/ziya-gokalp-ve-yahya-kemal-malazgirte-nasil-baktilar-h14379.html

Bu haber toplam 193 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim