• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Adnan Karakaş'tan: Türkiye'de muhafazakarlık....

Adnan Karakaş'tan: Türkiye'de muhafazakarlık....
Kavramlar dondurucuya benzer. Kapsamına giren şeyi dondurur. Günler geçer, mevsimler değişir, eşya eskir. Hayatın ritmik akışı içinde kimi dünyaya gözlerini açar; kimi yaşlanır, kimi ölür.

Yaşanan değişim dile yansır. Kelimeler anlam kaybına, değişimine uğrar. Kimi güzel kelimeler insanın kötü alışkanlıklar edinmesi gibi, kötü anlamlar edinir, kimi kelimeler tersi bir dönüşüm geçirir. Buna karşın kavramlar hayatın doğal akışına ayak direr, değişime dönüşüme uyum sağlamakta zorlanır.
Kapsamına giren her şeyi olduğu gibi alır kavramlar. Bu yönüyle çekilmiş bir fotoğrafın saklandığı albüme benzer. Her ne olursa olsun, albüm o fotoğrafı koruyacaktır. Küf kokuncaya, tortulaşıncaya değin. Kavramlar bu yönüyle muhafazakardır. Muhafazakardır; çünkü fotoğrafın konusuna dair değişimler çoğunlukla kapsam dışıdır. 
***
Kavram tabiatı gereği muhafazakardır. Bu yargıyı somutlaştırmak adına ülkemizde herkesin diline çivilenmiş bir kavramı  ele almakta fayda var: Muhafazakarlık. Nedir muhafazakarlık? Siyasi, sosyal ve felsefi bir düşünüş biçimidir. Tecrübeyi, geleneği, tarihi merkeze alır, değerlere bağlılığı ifade eder. İlk akla gelen anlamıyla muhafaza etmektir. Geçmişe bağlılığı ifade ettiği gibi, geleneği ve dini sahiplenmektir. Bu sahiplenme bir aidiyetin ifadesinden ziyade muhafaza edilen her şeyin araçsallaştırılması anlamına da gelir.
Ülkemizde ilk akla geldiği anlamı tedavüldedir. Gazeteciler, akademisyenler, siyasiler başta olmak üzere muhafazakarlık kavramını kullanan herkes ilk akla gelen 'muhafaza etme' anlamını kast ediyordur. Buna bağlı olarak muhafazakar denilince akla milliyetçi ve dindar kesimler gelir. Burada üstünkörü bir kabulün olduğuna kuşku yok. Milliyetçiler yekpare bir kesim olmadığı gibi dindarlar da kristalize olmuş bir kesim değildir.

Devamı için: http://www.milatgazetesi.com/Turkiyede-muhafazakarlik/69760#.VWV3zM_tmko

Bu haber toplam 410 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim