• İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C

Sevil Nuriyeva İsmayılov: Küresel hesaplaşma sürerken Türkistan coğrafyası üzerine düşünmek…

Sevil Nuriyeva İsmayılov: Küresel hesaplaşma sürerken Türkistan coğrafyası üzerine düşünmek…

Merkezi Asya, Kafkasya ve tamamen Türkistan coğrafyası, küresel hesaplaşma sürerken en fazla odaklanmamız gereken odak noktası olduğunu biliyoruz. Tarihi bilincimizi zinde tutmadan gelecek projeksiyonu öngörebilmek zordur.

Türkistan ve tümüyle Türk dünyası temasının küresel akıl için kullanışlı koz olduğunu, söylem ve eylemlere baktığımızda görebiliyoruz. Türk dünyası temasının dün birileri için hiç konu olmazken, yeni dönem konjonktüründe moda haline gelmesini iyi irdelemek gerekiyor.

Türkistan coğrafyasındaki tüm siyasi tarih arka planına bakarken, 19. yüzyıldan itibaren geliştirilen söylem ve akımları şimdiki konjonktür ışığında yeniden güncellemek gerekiyor. Çünkü bu ulvi konu başkalarının kullanışlı kozu olmak için dizayna hep açıktır.

Zira küresel güç merkezlerinin bu kozu hep Rusya, Çin, İran merkezli karşıt koz olarak kullanışlı silah gibi gördüğünü anlıyoruz. Uzun yıllar kamuoyu dizaynı için toplumsal mühendislik yapıldı, halen de yapılmaktadır.

Devamı: https://www.star.com.tr/yazar/kuresel-hesaplasma-surerken-turkistan-cografyasi-uzerine-dusunmek-yazi-1864686/

Bu haber toplam 70 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim