Ayhan Demir: Aliya’nın en güçlü kalesi

Ayhan Demir: Aliya’nın en güçlü kalesi
Dostluk, bizim dışımızda gelişir. Bir kimseyle dost olmaya niyet edip, olamayız. Ancak nasibimizde olanlarla dost oluruz. Dostlar, hayat yolunda yürürken tanınır.

Dostluk, imkânla değil, zorlukla, yoklukla ve imtihanla belirginleşir. İyi günde dost olmak kolaydır. Önemli ve değerli olan, kötü gün dostu olabilmektir.

Rahmetli Ömer Behmen, bu tarife harfiyen uyan, bir dost örneğidir. Behmen, bütün hayatı boyunca, dostluk hukukuna ve kardeşlik ahlakına riayet etmiştir. 

En zorlu şartlarda bile Aliya İzetbegoviç’in yanından ayrılmayan Ömer Behmen, her zaman ve her zeminde kendisine destek vermiştir. Bu yüzden Ömer Behmen, “Aliya İzetbegoviç’in en güçlü kalesi” olarak isimlendirilir.

Her şeyden önce: Ömer Behmen, dünya üzerinde, toplam 35 yıl ile siyasi suçlardan en uzun süre ceza alan ve hapis yatan isimlerdendir. Bu sürenin 17 yıl 5 ayını cezaevinde geçirmiştir. Buna rağmen hiç isyan etmemiş, davasına ve yol arkadaşlarına sadık kalmıştır.

Henüz 14 yaşındayken, özgür Bosna Hersek’in kuruluşunda çok önemli bir role sahip olan, Genç Müslümanlar teşkilatına katıldı. Mostar ve Saraybosna teşkilatlarında çalıştı. Ancak Yugoslavya Gizli Polis Teşkilatı-UDB, onları yakından takip ediyordu. Bu iki şehirde yürütülen tahkikatlar sonrasında, seri tutuklamalara başladılar.

Ömer Behmen, 31 Mart 1949’da Saraybosna’da tutuklandı. Eylül 1949’da Mostar’da yapılan yargılanma neticesinde, 20 yıl cebri çalışmaya mahkûm edildi. 11 yıl 3 ay hapis yattı. Cezaevinde hem fiziksel, hem de psikolojik anlamda zorlu şartlar vardı. 

Günde 16 saat taş ocaklarında, yol yapımında ve diğer ağır işlerde çalıştırılıyorlardı. Haşa, “Allah yoktur” demeleri ve rejimi kutsayan cümleler kurmaları isteniyordu. 

Hapisten çıkınca, Saraybosna’da inşaat fakültesine kayıt yaptırdı. Mezun olduğu 1967 yılından 1983’e kadar çeşitli inşaat işlerinde çalıştı. Ancak davasını ihmal etmedi. Saraybosna İslami Birliği üyesi olarak; zarar görmüş cami, mescit ve mektepleri yeniden ayağa kaldıran, yaklaşık elli projede görev yaptı.

Bitmedi: Genç Müslümanlar teşkilatına üye medrese mezunu ve öğrencilerin, Begova ve Tsareva camileri ile Tabaçki mescidinde, gençler için ders vermelerini sağladı. İslam Birliği bünyesinde yayınlanan Preporod ve Takvim dergilerinin yayın ekibinde yer aldı. 

Müslüman aydınların meşhur “Saraybosna Davası” kapsamında, 21 Mart 1983 tarihinde, bir kez daha tutuklandı. “Rejim aleyhtarı propaganda yapmak” suçlamasıyla, 15 yıl hapse mahkûm edildi. Federal Mahkeme, cezayı 8 yıla indirdi.

Komünist rejimin çökmesiyle, Kasım 1988’de serbest bırakıldı. Cezaevinden çıkınca İslam Birliği Yönetim Kurulu seçimlerine katıldı. Saraybosna Bölgesi Başkanlığı ve Gazi Hüsrev Bey Vakfı Mütevelli görevlerini üstlendi.

Aliya İzetbegoviç önderliğindeki Demokratik Eylem Hareketi-SDA’nın kurucuları arasında yer aldı. Partinin birinci üyesi Aliya, ikincisi kendisi oldu. Mart 1990’daki kuruluş toplantısında, yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Katıldıkları ilk seçimin ardından, kabinede, Silah Bakanı olarak yer aldı. İlerleyen yıllarda SDA genel başkan yardımcılığı, genel merkez müdürlüğü ve MYK üyeliği de yaptı.

Ömer Behmen’in, Bosna Hersek’teki birçok kurum, kuruluş ve teşkilatta emekleri bulunmaktadır. Mesela, Hayat isimli ilk Müslüman radyo ve televizyonun kuruluşunda yer almıştır. Bosna Hersek Cumhuriyeti Kızılay teşkilatının kurucu başkanıdır. Savaş yıllarında Bosna Hersek’i savunan direniş gruplarından Müslüman Silahlı Kuvvetleri-MOS’un kuruluşunu, Yeşil Bereliler’intoplanmasını ve Yurtsever Birlik’inkoordinasyonunu sağladı.

Behmen aynı zamanda, önemli bir diplomattır. Mayıs 1993’de Tahran’a giderek, Büyükelçi Vekili sıfatıyla, vazife yaptı. Ardından Bosna Hersek Parlamentosu Üyeliği ve Dışişleri Bakanlığı Müfettiş Danışmanlığı yaptı. 1991 yılında resmen tescillenen Genç Müslümanlar teşkilatının başkanlığını yaptı. Bu vazifeyi, 1999 yılından itibaren, vefatına kadar sürdürdü.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ayhan-demir/aliyanin-en-guclu-kalesi-28261.html

Bu haber toplam 381 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim