• İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Doç. Dr. Necmettin Çalışkan: Amerika’da Türkler

Doç. Dr. Necmettin Çalışkan: Amerika’da Türkler
Amerika’daki vatandaşlarımızın durumunu aktarmadan önce tartışmaya mahal vermeden cami konusunu aktaralım.

Sayın Cumhurbaşkanı’nın 2016 yılında Amerika’da açılışını yaptığı Diyanet Center “Diyanet Center of America” büyük ihtiyaca cevap veriyor. 150 milyon dolar gibi yüksek bütçeli bir rakamla yapılmış olması eleştirisini bir yana bırakarak söyleyelim; içinde sosyal tesisler, misafirhane/otel, lokanta gibi işletmelerle fonksiyonel bir yapıya sahip. Kongre merkezi şeklinde oluşan bir kompleks içerisinde Osmanlı ve Selçuklu tarihi tarzda evler yapılmış. Bu evler de Türkiye’de bazı ünlü akredite(!) derneklere ayrıca İbn-i Haldun, Anadolu Üniversitesi gibi üniversitelere tahsis edilmiş. Türklerin pek camiye gelme alışkanlığı olmadığından, Türklerden daha çok Somalili, Bangladeşli, Pakistanlı gibi Müslümanlara hizmet ediyor.

Amerika’daki Türkler refah seviyesi yüksek insanlar. Avrupa’daki vatandaşlarımız çoğunlukla fabrikalarda işçi olarak çalışırken, Amerika’dakiler daha çok ya finans sektörü vs. gibi bürokratik alanlarda çalışıyor veya serbest meslek sahibi olarak; taşeron, müteahhit, taksici, lokantacı, market gibi esnaftan oluşuyor.

STK’lara fazla ilgi yok. Herkes işinde-gücünde, bunda yoğun iş temposu ve mesafelerin uzaklığının da büyük etkisi var. Bununla beraber mesela partililerimiz her hafta dijital platformda yönetim kurulu toplantısı yapıyor. Toplantılar yönetim kurulu bizzat aynı ortamda bulunup yan yana gelmese de Skype üzerinden online toplantı olarak gerçekleştiriliyor. Aynı anda herkes evinde, iş yerinde bilgisayarın karşısına geçip toplantıya katılıyor. Hayatın her alanına giren teknoloji, aktif olarak kullanılıyor. Bu uygulamayla şirket toplantıları yapılıyor, tez jürilerinde dünyanın öbür ucundaki öğrenciler online olarak bu şekilde ders anlatıyor, sınava tabi tutuluyor.

Devamı: https://www.milligazete.com.tr/makale/2922654/doc-dr-necmettin-caliskan/amerikada-turkler

Bu haber toplam 604 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim