• İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Hüseyin Öztürk: Zenginlik Gösterisi Ruhtaki Tahribatın Belgesidir (2)

Hüseyin Öztürk: Zenginlik Gösterisi Ruhtaki Tahribatın Belgesidir (2)
Dünkü yazımızda Sadettin Ökten hocamın söylediklerinin bitmediğini ifade ederek, bugüne devam edeceğimizi söylemiştik.

Müsaadenizle Sadettin hocama geçmeden önce şimdi aklıma geliveren bir Müslüman edebinden söz edeyim.

Cennet Mekân Fatih Sultan Mehmet Han, İstanbul’u fethedince ilk icraatlarından birisi, şehirdeki yaşlı ve muhtaç ailelerin tespiti olur.

Birkaç gün içinde istenilen bilgiler gelir. İlk sıraya evlerinde hiç yemek yapamayan aileleri koyar ve kendi kesesinden bu ailelere sıcak yemek verilmesiyle birlikte, diğer tüm müşkülatlarının giderilmesini emreder.

Yemek dağıtımıyla ilgili olarak özetle şöyle talimat verdiği bilinir.

“Bu ihtiyaç sahiplerine her akşam sıcak yemek verilsin. Yemekler akşam alacasında üstü örtülü şekilde götürülsün. Yemek verilecek hanelerin kapıları çalınıp, kapılarına bırakılıp dönülsün, yemeği verenlerle alanlar göz göze gelmesin ki, minnet duymasınlar”.

Medeniyetimiz böyle binlerce edep örneğiyle doludur.

Sadettin hocama dönelim.

“Kendini bilen yaratıcısını bilir. Bunun için ruhun nefse hâkim olması gerekir. Ruh, nefse hâkim olmak üzere bize emaneten verilmiştir. Emanete sahip çıkmalıyız.

Nefsin eğitimsiz kalması ruhun bertaraf edilmesi demektir. Eğer ruh, nefse nüfuz edebilirse, bu dünyada başka hazların da olduğu görülecektir.

Nefsin buyruğundan çıkan her insan, o hazları tadınca nefsine dur diyebilir. Bu hazların başında hakiki manada iman etmek gelir.

Hakiki manada iman eden bir kimse, hikmete yönelir, irfana yönelir, hikmetin varlığını kavrar, ruhunu sevgiyle donatır ve bu sevgisini başkalarına da yansıtır.

O vakit artık ego değil, ruh bedene hâkim olmuş demektir. Ruhun istediği, insanın kendini bilerek; tefekkür, hikmet ve düşünce ekseninde bir hayatı önemsemesidir.

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/huseyin-ozturk/zenginlik-gosterisi-ruhtaki-tahribatin-belgesidir-2-30589.html

Bu haber toplam 233 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim