• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

İbrahim Karagül: Batı merkezli “dünya düşüncesi” çökmüştür. O zaman sızlanma, çevrede dolaşma, ana ‘cephe’ye gel.. Bu, yüzyılın mücadelesidir!

İbrahim Karagül: Batı merkezli “dünya düşüncesi” çökmüştür. O zaman sızlanma, çevrede dolaşma, ana ‘cephe’ye gel.. Bu, yüzyılın mücadelesidir!

Üzerinde en çok konuşmamız, tartışmamız gereken konu; yeryüzünün güç haritasında ne büyük sarsıntılar yaşandığı,nasıl bir güç haritasının biçimlendiği, bu güç hesaplaşmasının siyasi haritalarda ne tür değişikliklere yol açacağı, Türkiye dâhil, merkez ve orta ölçekli ülkelerin bu büyük güç kaymalarına nasıl ayak uydurup bir gelecek inşa edeceğidir.

Eğer bu ülkenin geleceğine dair güçlü sözler söylemek istiyorsak bu alanda derin tartışmalar açmak, siyasi ve entelektüel büyük çıkışlar yapmak zorundayız. Türkiye ve dünyaya dair siyasi çıkışın altını dolduracak bir akıl üretmek, bir birikim üretmek zorundayız. Tarihi kodlarımızı bugüne çağırırken, onlardan yardım isterken, iddialarımızı yeniden biçimlendirirken, bugüne ait üzerimize düşenleri de yapmak, bir gelecek çizgisi çizmek zorundayız.

Çevrede, kenarda dolaşmayın, merkeze, ana cepheye gelin!

ABD iç iktidar kavgasının mahiyetini, AB projesinin neden sarsıldığını, merkez Avrupa ülkelerinin nereye doğru sürüklendiğini, Asya’nın yükselen güçlerinin küresel iktidar alanını nasıl değiştireceğini, coğrafyamızda otuz yıldır aralıksız devam eden “çözülme”ye dönük tasarruf ve müdahalelerin nasıl bir gelecek planlaması olduğunu, bu planlamanın ülkemizi nerelere sürükleyebileceğini, buna nasıl direneceğimizi anlamak, bilmek zorundayız.

Birçoklarımız günlük spot konulara saplanıp kalırken, detaylarla uğraşırken, kenarlarda dolaşırken, ucuz söylemlerle Türkiye’nin en verimli dönemini heba ederken, siyasi öncülüğün fersah fersah gerisinde bir seyir izlerken, tarihin en keskin dönüşlerinden birinin yaşandığı dönemlerde çok büyük bir sorumlulukla harekete geçmek üzerimizden atamayacağımız bir sorumluluktur. Artık bunu erteleyemeyiz.

Sadece önünüze bakarsanız saplanıp kalır, körleşirsiniz…

Türkiye’nin son yirmi yılı bu mücadele ile, bu pozisyon belirleme ile, güç kaymalarının yol açtığı travmalarla mücadele ile geçmiştir. Darbeler ve müdahaleler de, terör kartı da hep bu yüzden servis edilmiş, önümüze konulmuştur. Hem içerideki güç haritası hem dünyadaki güç haritası değişirken, yeryüzünün en zor coğrafyasında yaşayan Türkiye, olağanüstü bir mücadele vermiştir, vermeye devam etmektedir.

İşte biz, tüm bu mücadeleleri ancak coğrafyamızın geleceğine, dünyanın geleceğine dair olabilecekleri okuyarak, anlayarak verebiliriz. Sadece Türkiye’ye bakarak hiçbir şeyi anlayamayız, körleşmiş oluruz.

Yarının Türkiye’sini kuramayız, önümüze bakıp saplanıp kalır, tarih dışına itilir, bu yüzyılı kaçırırız. Zaten bunca zamandır yapılan saldırıların tamamı bu amaca yöneliktir. Bizi küresel ölçekte yeni güç haritasının dışında tutmak istiyorlar çünkü.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/ibrahimkaragul/bati-merkezli-dunya-dusuncesi-cokmustur-o-zaman-sizlanma-cevrede-dolasma-ana-cepheye-gel-bu-yuzyilin-mucadelesidir-2047511

Bu haber toplam 454 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim