• İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Mensur Akgün: İki devletli çözüme bir engel daha

Mensur Akgün: İki devletli çözüme bir engel daha
ABD yönetimleri oldum olası İsrail yanlısı politikalar izledi, İsrail devletinin güvenliğini kendi güvenlikleri olarak gördü.

Oslo Barış Sürecinde bile Clinton tarafından Arafat’a önerilen uzlaşma formülleri bariz bir şekilde İsrail yanlısıydı. Ancak hiçbir ABD Başkanı Trump kadar yanlı, Trump kadar tek taraflı olmamıştı.

Trump işbaşına gelir gelmez ülkesinin Filistinlilere verdiği tüm mali yardımları kesti. Filistinli mülteciler için BM tarafından kurulmuş UNRWA’ya desteği sona erdirdi, Washington’daki FKÖ ofisini kapattı, yıllardır askıda olan Amerika Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınması kararını uygulamaya koydu, Kudüs ve Golan Tepelerinin uluslararası tanınmış statüsünü değiştirmek için çaba harcadı.

Pazartesi günü de Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Batı Şeria’daki İsrail yerleşimlerinin uluslararası hukukla çatışmayabileceğini vurgulayan bir açıklama yaptı. Pompeo her ne kadar bunun özel bir yerleşim birimine atfen söylemediğini ve emsal olamayacağını belirtse de, bu açıklamayla Filistinlilerin beklentilerini karşılayabilecek bir iki devletli çözüm için son umutlar da ortadan kalktı.

Oysa yakın zamana kadar ABD bu yerleşimlerin uluslararası hukuka, özellikle de Dördüncü Cenevre Sözleşmesi’ne (Madde 49) aykırı olduğunu söylüyordu. Dünyanın geri kalanı da bu yerleşimlerin hukuk dışı olduğunu kabul etmişti. İsrail aksini iddia etse de BM Güvenlik Konseyi 22 Mart 1979’da aldığı 446 sayılı kararıyla, BM Genel Kurulu muhtelif açıklamaları ve kararlarıyla bu durumu teyit etmişti.

Pompeo ne derse desin dünyanın kabulünün yakın bir gelecekte değişmesi mümkün görünmüyor. Ortada BM’nin, Uluslararası Adalet Divanı’nın kararları, AB’nin uygulamaları var. Yerleşim birimlerinin gayrimeşruluğu dünyanın geri kalanı için üstünde mutabakata varılmış bir unsur olarak normatif değer anlamında varlığını mutlaka sürdürecektir.

Devamı: https://www.karar.com/yazarlar/mensur-akgun/iki-devletli-cozume-bir-engel-daha-11975

Bu haber toplam 257 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim