• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Muhsin Mete: Zihniyet meselesi

Muhsin Mete: Zihniyet meselesi

Bir iletişimci olarak, Abbas Abalı müstearıyla yazdığım ve 1997 yılında yayımlanan ‘Ekranın Büyüsüne Kapılmadan’ kitabımın sunuşunda şu tespitte bulunmuştum: “Toplumumuz uzunca bir süredir kültürel bakımdan bir geçiş dönemini yaşamaktadır. Kitle iletişim araçlarının yaygınlaştırdığı Batı tipi çağdaş kültürle, köklü ananevî kültürümüz çatışmaktadır. İçinde bulunduğumuz kültür karmaşıklığı veya kargaşası sadece fikir plânında kalmayıp, sosyal ilişkilerimizi de etkilemektedir. Tanpınar’ın deyişiyle ‘hayatımız ikiye bölündü.’”

Bilincimizi felce uğratan bu hâl artarak devam etmekte ve bir zihniyet meselesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Düşüncede ve yazmada bunun izlerini görmekteyiz.

***

Cumhuriyet ülkemizin en eski gazetesi. Çarpık yayın çizgisi doğrultusunda olsa da, kültür ve sanata verdiği önem bakımından takdire değer. Çıkardığı eklerden biri de kitap eki ve haftalık olarak yayımlanıyor.  Ek’in yayın yönetmeni Turhan Günay konunun en tecrübeli isimlerinden. İki de editörü var. Yayın geleneğiniz, yeterli kadronuz, sürekli yazanlarınız varsa işinizi doğru dürüst yapmanız beklenir. Ciddiyet ve özen olmayınca, yazılanlar düzeltilmeden okurun karşısına çıkıyor.

5 Nisan tarihli Cumhuriyet Kitap’tan örnekleyelim: Selçuk Altun’un numaralar vererek kaleme aldığı yazıları zevkle, bilgilenerek okuduğumu söylemeliyim. Yazmayı bilen ve kültürlü olsa da gelip zihniyet meselesine takılıyor. Bu sayıdaki yazısında, 4456 numaralı notta ve önceki yazılarında da “Hazreti Google” yazmaktan kaçınmıyor. Hazret “Yüce kabul edilen adların başına saygı, övme, yüceltme amacıyla getirilen unvan” (TDK Sözlüğü) olarak tanımlanıyor. Altun bunu bilmez mi? Elbette bilir, fakat sözde esprili yazma, belki de alay etme güdüsünü yenemiyor. Yazısındaki diğer çarpıklıklar: “… bir kitap lansmanında…” (tanıtımında yazmakta ne gibi bir beis görülüyor?). “… polyglot ve bibliyofildir.” (Bibliyofile aşina olsak da polyglot neyin nesi?) “ … bir kültürazzisel örnek:” (Adeta dile çalım atma çabası kişiye ne kazandırır?)

Devamı: http://www.karar.com/yazarlar/muhsin-mete/zihniyet-meselesi-6828

Bu haber toplam 545 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim