• İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Mustafa Özcan: Kadın devrimciler!

Mustafa Özcan: Kadın devrimciler!
Kadınlar tarihin ibresini gösteriyorlar. Bazen tarihe yön veriyorlar. Bu tarihin ibresini gösteren kadınlardan birisi Katolik azize Jeanne d'Arc olmalıdır.

"Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesnler!" ("Qu'ils mangent de la brioche.") diyen Marie Antoinette'in karşıt kutbunu temsil ediyor olmalı. İran'da Kurretü'l Ayn lakabıyla maruf Türk asıllı Zerrin Taç da Babi dai veya duatlarından birisidir. İran'ın Jeanne d'Arc'ı olarak nitelendirilmiş, dönemin despot şahı Nasirüddin Şahonun pervasızlığından ve güzelliğinden çok etlinmiş ve dest-i izdivacına talip olmuştur. Zerrin Taç İran'ın hem Jeanne d'Arc'ı hem de dişi Cemaleddin Afgani'si de sayılabilir. Her ikisinin hayatı da muhalif duruşlarıyla Nasirüddin Şah ile kesişmiş ve Nasirüddin Şah' ın ölümü Cemaleddin Afgani'nin İran'a gönderdiği fedailerinden birisinin eliyle olmuştur. Afgani, Şah'tan intikam almıştır. Zira Şah önce Cemaleddin Afgani'yi kendine bende etmek istemiş olmayınca da Irak'a sürmüştür. Bu yönüyle de Nasirüddin Şah Muhammed Rıza Pehlevi 'nin, Cemaleddin Afgani de Humeyni'nin öncüsü sayılır. Nasirüddin Şah'ın sonu Afgani eliyle olurken Şah Muhammed Rıza Pehlevi'nin sonu da Humeyni devrimiyle olmuştur. Belki de Cemaleddin Afgani bilerek veya bilmeyerek Zerrin Taç'ın da intikamını almıştır. Cemaleddin Afgani ile Zerrin Taç arasında bir münasebet olabilir mi? Her ikisi de Türk kökenli olarak biliniyor. Zerrin Taç Babiliğin dailerinden birisi olmakla birlikte Cemaleddin Afgani'nin Bahai olduğuna dair iddialar henüz doğruluk ya da kesinlik kazanmamıştır. Fakat kimi iddialar bu yöndedir.

Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/mustafa-ozcan/2020/02/15/kadin-devrimciler

Bu haber toplam 336 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim